Noklausies! Pētnieki iemūžinājuši, kā "skan" Marss (2)

Marss. Foto: NASA
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tāpat kā citi Saules sistēmas debess ķermeņi Marss ir seismiski aktīvs. Tagad, pateicoties īpaši smalkajiem mērinstrumentiem, ar ko aprīkots NASA nolaišanās aparāts "InSight", cilvēki uz Zemes var dzirdēt, kā izklausās "marsatrīces".

» Zinātnieki atklājuši milzu planētu, kurai nevajadzētu pastāvēt

"InSight" ir aprīkots ar īpaši jūtīgu seismometru ar nosaukumu "Seismiskais eksperiments iekšējai struktūrai" (Seismic Experiment for Interior Structure (SEIS)), kas var uztvert tik smalkas vibrācijas, kā vēja brīze. SEIS izstrādājusi Francijas kosmosa aģentūra, sadarbojoties ar partneriem.

SEIS tika radīts, lai klausītos "marsatrīces". Zinātnieki vēlas izpētīt, kā to radītie seismiskie viļņi pārvietojas planētas iekšienē, pirmo reizi atklājot Marsa dziļākās iekšējās struktūras.

Seismometrs sāka ievākt datus 2019. gada februāri, bet uztvert pirmo rūkoņu izdevās aprīlī. Pirmajai fiksētajai "marsatrīcei" bija neparasti augsts seismiskais signāls, salīdzinot ar to, ko zinātnieki ir dzirdējuši pēc tam. Līdz šim fiksēti vairāk nekā 100 gadījumi, par 21 no kuriem ir spēcīga pārliecība - tās ir "marsatrīces". Pārējām vēl jāizslēdz citi iespējamie cēloņi.

» ASV Jūras spēku flote apstiprina, ka viņu NLO video esot īsti

NASA nu ir publicējusi divu seismisko aktivitāšu skaņas ierakstu. Viena no tām fiksēta 22. maijā, bet otra - 25. jūlijā. Ierakstītās skaņas frekvences ir pārāk zemas, lai tās spētu saklausīt cilvēka auss, tādēļ tās tika paātrinātas un nedaudz apstrādātas. Klausoties "marsatrīces", ieteicams lietot austiņas.

Ierakstā dzirdama klusa rīboņa. Jūlijā fiksētajā ierakstā zemo frekvenču skaņas uz beigām kļūst īpaši izteiktas.

Dzirdamais liecina, ka Marsa garoza ir kā Zemes un Mēness garozas savienojums. Plaisas Zemes garozā ar laiku noslēdzas, jo ūdens tās piepilda ar jaunām minerālvielām. Tādēļ skaņas viļņi var netraucēti pārvietoties caur vecām lūzuma vietām.

Mēness garoza savukārt ir "sausāka", tādēļ tā paliek lūzusi, un skaņas viļņi tiek "izmētāti" vairāku minūšu intervālos. Marsa krāteriem izrobotā virsa ir līdzīgāka Mēnesim, tādēļ seismiskie viļņi ilgst aptuveni minūti, kamēr uz Zemes tie var būt vien dažas sekundes gari.

» "Pastardienas bolīds" un citi kosmiski objekti. Saruna ar astronomu Ilgoni Vilku

SEIS nav problēmu uztvert seismiskās aktivitātes, tomēr tā jūtīgo sensoru dēļ zinātniekiem "jāizfiltrē" daudz dažādi blakustrokšņi. Laika gaitā ir izdevies iemācīties, kādi tieši tie ir. Un kaut gan dažus no tiem pamanīt ir grūti, tie "InSight" komandai palīdz sajust, ka aparāts patiešām atrodas uz Marsa.

"Tas ir bijis ļoti aizraujoši, it īpaši sākumā, dzirdēt pirmās vibrācijas no nolaišanās aparātā. Tu iztēlojies, kas patiesībā notiek uz Marsa," sacīja viens no komandas zinātniekiem.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu