Kur slēpjas Rīgas "Dinamo" (ne)veiksmes atslēga? (13)

Aleksanders Salāks Foto: Zane Bitere/LETA
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Rīgas "Dinamo" sezonu ir iesākuši ļoti neveiksmīgi. 12 spēlēs ir izcīnīti tikai seši punkti, kas dot dalītu pēdējo vietu visā līgā. Lai saprastu, kāpēc rīdziniekiem nav izdevies rādīt veiksmīgu sniegumu, ir nepieciešams apskatīt būtiskākos spēles elementus - uzbrukumu, aizsardzību, vārtsargu spēli, galvenā trenera darbu un spēli nevienādos sastāvos.

Rakstā pieminētā statistika ir apskatīta pēc  2. oktobra spēles pret Omskas "Avangard".

Uzbrukums

Ir aizvadītas 12 spēles, kurās "Dinamo" hokejistiem ir izdevies gūt 17 vārtus. Izmantojot vienkāršu matemātiku, var aprēķināt, ka vidēji spēlē rīdzinieki spēj gūt vien 1,41 vārtus. Šis rādītājs ir pārliecinoši zemākais līgā.

"Dinamo" rindās ir pietiekami daudz izpildītāju. Regulāro sezonu lieliski iesāka kanādiešu leģionārs Brendons Makmilans, kurš jau otrajā sezonas spēlē izcēlās ar 2 vārtu guvumiem. Tāpat sastāvā no pagājušās sezonas palika arī tādi veterāni kā Lauris Dārziņš (18+26 aizvadītajā sezonā) un Miķelis Rēdlihs (11+12), kas allaž ir spējuši izcelties ar rezultativitāti. Diemžēl komandai vēl nav izdevies atrast veidus kā laukumā esošo talantu pārvērst vārtu guvumos.

Arī komandas treneris Ģirts Ankipāns atklāja, ka uzbrucēji pārāk daudz cenšas gūt skaistus vārtus un aizmirst par tā saucamajiem "darba goliem", kā rezultātā ripas pretinieku vārtos izpaliek.

Rezultativitātes likstas "Dinamo" spēlētājus sāka piemeklēt jau pirmajā izbraukumā, kad divās spēlēs izdevās gūt tikpat vārtus. Problēma turpinājās arī tālākajās spēlēs - Rīgas "Dinamo" vairāk kā divus vārtus nav izdevies gūt jau desmit spēlēs pēc kārtas.

Tiesa, zema rezultativitāte "Dinamo" hokejistiem ir bijusi raksturīga arī aizvadītajās trīs sezonās. Rīdzinieki ir bijuši starp sešām maz rezultatīvākajām komandām katrā no šīm sezonām. Rezultātus noturēt respektablā līmenī "Dinamo" spēlētājiem izdevās ar veiksmīgāku darbību citos spēles elementos...

Lauris Dārziņš
Lauris Dārziņš Foto: Raimonds Volonts / dinamoriga.lv

Aizsardzība

Sausā statistika rāda, ka "Dinamo" ir sliktākā aizsardzības komanda līgā. 12 spēlēs ir zaudēti 47 vārti, kas ir par pieciem vairāk nekā tuvākajiem sekotājiem Maskavas "Spartak".

Arī rādītais sniegums atbalsta pieejamo statistiku. Pārāk bieži ir vērojams kā "Dinamo" hokejisti savā zonā pieļauj bērnišķīgas kļūdas, kas noved pie vārtu zaudējuma, vai lieka darba priekš vārtsarga. Ir redzams, ka rīdziniekiem šosezon nav ierastā cīņas spara un pašaizliedzīguma. Pārāk bieži var novērot, ka "Dinamo" hokejisti savu vārtsargu atstāj novārtā. Pēc piedzīvotās sagrāves pret Omskas "Avangard" (0:7) komandas galvenais treneris izteicās par spēlētāju zemo pašatdevi upurēties komandas labā. Ankipāns pieminēja, ka pirmajos zaudētajos vārtos aizsargs ir izvēlējies izvairīties no ripas, tā vietā, lai stātos tās ceļā.

Video: Pirmie zaudētie vārti pret Omskas "Avangard"

Var vainot rīdzinieku zemo rezultativitāti, tajā pašā laikā nevajag aizmirst, ka atspēlēties no divu vai trīs vārtu deficīta, kas tiek iekrāts jau pirmajā periodā, ir daudz sarežģītāk kā gūt vārtus pie neitrāla rezultāta. Tāpēc, vispirms, ir nepieciešams sakārtot spēli savā laukuma pusē un tad varēs sākt skatīties arī pretējā virzienā.

Kristaps Sotnieks
Kristaps Sotnieks Foto: Raimonds Volonts, "Dinamo Rīga"

Vārtsargi

"Dinamo" vārtsargu līnija ir pirmā, kas piedzīvoja radikālas izmaiņas. Pēc desmit spēlēm darba attiecības tika uzteiktas pirmajam vārtsargam Kristeram Gudļevskim. Latviešu vārtsarga vietā tika iegādāti uzreiz divi vārtu vīri - Andrejs Makarovs un Aleksanders Salāks. Abi jaunieguvumi ir nospēlējuši pa spēlei un abos mačos tika piedzīvoti zaudējumi, kuros kopumā tika zaudēti desmit vārti. 

Pēc vienas spēles nedrīkst norakstīt nevienu vārtsargu. Ir jāņem vērā, ka abiem vārtu vīriem iepriekšējās sezonās statistika ir bijusi laba.

Halāks statistikas ziņā spēcīgāko sezonu KHL aizvadīja 2015-2016. gadā, pārstāvot "Sibir" komandu. Šajā sezonā slovāks 52 spēlēs atvairīja 93,8% no pretinieku metieniem, kā arī vidēji spēlē zaudēja tikai 1,89 vārtus.

Savukārt, Makarova KHL pieredze ir mazāka, bet 55  nospēlētās spēlēs, caurmērā vārtsargs ir ielaidis 2,54 ripas un atvairījis 91,1% metienu.

Kamēr vārtsargu statistiku turpinās bojāt laukuma spēlētāju neizteiksmīgā spēle aizsardzībā, tikmēr šķitīs, ka pēdējā līnijā "Dinamo" nav veikuši uzlabojumus. Tā noteikti nav. Salīdzinot ar sezonas sākumu, rīdzinieku vārtsargu līnija izskatās pārliecinošāka, taču, lai samazinātu katrā spēlē zaudēto vārtu skaitu, vajadzēs arī pārējo spēlētāju atbalstu.

Aleksanders Salāks
Aleksanders Salāks Foto: Zane Bitere/LETA

Galvenais treneris

Par Rīgas "Dinamo" galveno treneri Ģirts Ankipāns kļuva 2017. gada septembrī, kad komanda bija vienā no saviem zemākajiem punktiem. 2018.-2019. gada sezonā trenerim komandu gandrīz izdevās atgriezt izslēgšanas spēlēs. Pašreizējā situācija liecina, ka izslēgšanas spēlēs iekļūt būs ļoti grūti.

Ir skaidrs, ka, piedzīvojot zaudējumus, ir nepieciešams veikt izmaiņas, bet, apskatot pieteikumus spēlēm, var secināt, ka, piemēram, pirmais virknējums katrā otrajā spēlē atšķiras. Piemēram, spēlē pret Maskavas "Dinamo", kas norisinājās tikai pirms nepilnām divām nedēļām, rīdzinieku pirmais virknējums izskatījās šādi:

Berglunds-Dārziņš-Rēdlihs ar Sotnieku-Balinski aizsardzībā.

Pēc aizvadītām četrām spēlēm, cīņā ar Omskas "Avangard" pirmajā maiņā spēlēja sekojoši spēlētāji:

Dārziņš-Ulstrems-Eštons ar Māršalu-Balinski aizsardzībā.

Regulāras izmaiņas piemeklē arī citus virknējumus, bet piemēra nolūkam tika izmantota tikai pirmā maiņa.

Ir pamats apšaubīt arī komandas kopējo noskaņojumu spēlēm, jo piedzīvotie zaudējumi nav vienkārši zaudējumi, kur spēles likteni izšķīra dažas neveiksmīgas epizodes. "Dinamo" šogad ir piedzīvojuši jau vairākas sagrāves ar četru, piecu vai pat septiņu vārtu starpību. Šādi zaudējumi neliecina, ka ģērbtuvēs ar noskaņojumu viss būtu kārtībā. Un komandas motivēšana spēlēm, tomēr, ir viens no būtiskākajiem galvenā trenera pienākumiem...

Ģirts Ankipāns
Ģirts Ankipāns Foto: Raimonds Volonts, "Dinamo Rīga"

Spēle nevienādos sastāvos

Mūsdienu hokejā viena no būtiskākajām uzvaras sastāvdaļām ir veiksmīga spēle nevienādos sastāvos. Arī šajā elementā "Dinamo" hokejistiem ir veicies ļoti maz.

Vairākumā rīdzinieki ieņem 20. pozīciju ar realizētiem 14% vairākumu. Ņemot vērā, ka no kopumā iemestajiem 16 vārtiem, seši ir gūti tieši vairākumā, šo spēles elementu nevajadzētu nopelt visvairāk.

Spēle mazākumā, savukārt, ir daudz zemākā līmenī. Iepriekšējās trīs sezonās rīdzinieki mazākumā ir bijuši vidusmēra vai pat augsta līmeņa komanda. Aizvadītajā sezonā "Dinamo" vairākuma neitralizēšanā (86%) bija pat sestā labākā komanda līgā. Šogad situācija ir ievērojami pasliktinājusies. 

Pēc pirmajām 12 spēlēm rīdzinieki ar 59,2% neitralizētu vairākumu ieņem pārliecinošu pēdējo vietu. Nākošā sliktākā komanda (Minskas "Dinamo") neitralizē 71,1% pretinieku vairākumu.

Šī kategorija parāda, ka, lai uzlabotos kopējais rezultāts, vispirms ievērojamu progresu būs jāveic tieši spēlē nevienādos sastāvos.

Foto: Edijs Pālens/LETA

Apskatot, būtiskākos spēles elementus, ir iespējams droši secināt, ka izmaiņas būs, jo tās ir ļoti nepieciešamas. "Dinamo" valdes priekšsēdētājs Juris Savickis solīja, ka jauno vārtsargu iegāde nebūs pēdējās izmaiņas sastāvā

"Dinamo" līdzjutējiem atliek cerēt, ka veiktās izmaiņas atnesīs nepieciešamo rezultātu un šo sezonu vēl izdosies pagriezt labvēlīgā virzienā.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu