Par ekstrēmismu notiesātajam blogerim būs jāizcieš piecu gadu cietumsods (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Internets. Ilustratīvs attēls
Internets. Ilustratīvs attēls Foto: Jānis Škapars / TVNET

Krievijas tiesa piektdien, 4. oktobrī, noraidījusi blogera Vladislava Siņicas apelāciju. Nolemts, ka viņam jāizcieš piespriestais piecu gadu cietumsods par ziņu, kuru vīrietis publicējis mikroblogošanas vietnē "Twitter". Ziņā pausts aicinājums uzbrukt tiesībsargājošo iestāžu darbinieku bērniem. 

Maskavas pilsētas tiesa noraidīja Siņicas apgalvojumu, ka viņa publicētā zina nav bijis domāts kā aicinājums rīkoties.

30 gadus vecais Siņica publicējis ziņu 31. jūlijā, reaģējot uz opozīcijas protestu brutālo izklīdināšanu Maskavā.

Maskavas Presņas rajona tiesa pagājušajā mēnesī atzina viņu par vainīgu ekstrēmismā un piesprieda viņam piecus gadus cietumā.

Atbildot kādam prokremliskam blogerim, Siņica ziņā bija iztēlojies situāciju, kurā cilvēki atrastu tiesībsargājošo iestāžu darbinieku mājas, lai nolaupītu un nogalinātu viņu bērnus. 

Uzmanību viņam pievērsa prokremliskie mediji.

Siņica, uzrunājot tiesu ar video zvana starpniecību, uzsvēra, ka nevienu nedrīkstētu ieslodzīt par vārdiem un domām, piebilstot, ka Krievija pašlaik dzīvojot Viduslaikos.

Blogera advokāti bija lūguši tiesu mīkstināt viņam piespriesto sodu, atsakoties no reālas brīvības atņemšanas, jo viņš neapdraud sabiedrību.

Advokāts Deniss Tihonovs sacīja, ka bija cerējis uz soda mīkstināšanu, tiesai šoreiz parādot "Krievijas tieslietu sistēmas humāno seju". 

Krievijas opozīcijas politiķis Aleksejs Navaļnijs nodēvējis Siņicas ziņu par tiešām stulbu, bet uzsvēris, ka stulbi ir arī piespriest tik bargu sodu.

Krievijā pēdējos gados nereti piespriesti cietumsodi cilvēkiem par tādas informācijas publicēšanu vai izplatīšanu, kas varasiestāžu skatījumā ir ekstrēmistiska vai nelikumīga.

Likums aizliedz izplatīt saturu, kas uzskatāms par ekstrēmistisku, taču tiesību aizstāvju organizācijas norāda, ka par ekstrēmistiskiem bieži tiek klasificēti opozīcijas materiāli.

Jūlijā tiesa piesprieda gadu ilgu cietumsodu kādam blogerim no Toljati par "publiskiem aicinājumiem uz terorismu", jo viņš mikroblogošanas vietnē "Twitter" publicētajā ziņā par sprādzienu Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) ēkā Arhangeļskā, kuru sarīkoja anarhists Mihails Žlobņickis, pauda vilšanos, ka upuru skaits bijis mazs.

2017. gadā videoblogeris tika notiesāts par kūdīšanu uz naidu pret ticīgajiem, jo bija publicējis video, kurā redzams ķeram pokemonus Jekaterinburgas pareizticīgo baznīcā. Viņam tika piespriests nosacīts sods.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu