Parīzē policistus nogalinājušajam vīrietim bijuši kontakti ar salafistiem (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Francijas policija pie Parīzes policijas iecirkņa 4. oktobrī.
Francijas policija pie Parīzes policijas iecirkņa 4. oktobrī. Foto: AP/Scanpix

Domājams, ka uzbrucējs, kurš šonedēļ Parīzē policijas iecirknī ar nazi nogalināja četrus policistus, sazinājās ar ultrakonservatīvo islāma reformistu jeb salafistu kustības biedriem, sestdien, 5. oktobrī, paziņoja Parīzes prokurors Žans Fransuā Rikārs.

Preses konferencē Rikārs teica, ka Parīzes galvenā policijas iecirkņa civilais darbinieks, kurš ceturtdien nogalināja četrus kolēģus, "visticamāk sazinājās ar salafistu kustības biedriem".

Detalizētāku informāciju prokurors nesniedza.

Rikārs žurnālistiem sacīja, ka autopsija "apliecina ārkārtēju vardarbību" uzbrukumā, kas turpinājās septiņas minūtes. Uzbrukumā izmantotos nažus, tostarp austeru gatavošanai paredzēto, iegādājies pats uzbrucējs.

Prokurors norādīja, ka uzbrucējs nav iepriekš sodīts, tomēr pirms desmit gadiem bijis apsūdzēts par vardarbību ģimenē.

Uzbrucēja, kuru policija uzbrukuma laikā nogalināja, sieva vēlākais līdz pirmdienai ir aizturēta. Rikārs atklāja, ka dažas stundas pirms uzbrukuma viņa ar vīru apmainījās ar 33 īsziņām par islāmu.

Varasiestādes paziņojušas, ka 45 gadus vecais vīrietis Parīzes policijas prefektūrā kopš 2003. gada strādājis par administratīvo palīgu. Viņam nav bijušas psihiska rakstura problēmas, un pirms pusotra gada viņš pievērsies islāmam.

Prokurors norādīja, ka pēdējo mēnešu laikā viņš mainījis savu stilu un atturējies no kontaktiem ar sievietēm. Viņš arī aizstāvējis 2015. gadā notikušo teroristu uzbrukumu izdevuma "Charlie Hebdo" redakcijā, kurā tika nogalināti 11 cilvēki.

Diennakti pēc uzbrukuma vietējās varasiestādes paziņoja, ka uzbrukums varētu būt terorakts. Vēl piektdienas rītā amatpersonas uzstāja, ka nekas neliecina, ka bruņotais uzbrucējs būtu bijis saistīts ar ekstrēmistu grupējumiem.

Uzbrucējs sadūra trīs cilvēkus divos kabinetos un divas sievietes kāpņu telpā. Viņu kāds policists nošāva iecirkņa pagalmā. Uzbrukumā gāja bojā trīs vīrieši un viena sieviete, bet otra sieviete ir smagi ievainota.

Francijas parlamenta opozīcijā esošie republikāņi un galēji labējā "Nacionālā asambleja" apsūdzējusi Francijas prezidenta Emanuela Makrona valdību par paviršu attieksmi pret šo lietu, tādēļ aicinājusi sākt parlamentāro izmeklēšanu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu