Pirmais sniegs šoruden Latvijā sagaidīts agrāk nekā ierasts

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sniegs. Ilustratīvs attēls.
Sniegs. Ilustratīvs attēls. Foto: Mārtiņš Otto, TVNET

Aizvadītajā nedēļas nogalē lielā Latvijas daļā krita šoruden pirmās sniegpārslas, un tā ir viena no agrākajām snigšanām Latvijā pēdējos gados.

Saskaņā ar aculiecinieku ziņojumiem un meteoroloģisko radaru datiem sestdienas, 5. oktobra, pēcpusdienā nedaudz īslaicīgi sniga Alūksnē un vietām citviet Ziemeļvidzemē.

» Latvijā vietām pirmais sniegs - ļaudis sociālajos tīklos dalās ar sniegotiem foto un video

Svētdien no rīta un dienas gaitā pirmo sniegu sagaidīja jau liela Latvijas daļa. Stiprāki nokrišņi bija Mērsraga un Jūrmalas pusē, kā arī Engures un Tukuma novadā, kur pāri gāja no Rīgas jūras līča nākošas mākoņu grēdas; vietām sniegs un krusa īslaicīgi noklāja zemi baltu.

Arī Balvos 6. oktobra rītā sniegpārslas uz brīdi apklāja zāli un lapas. Savukārt agrā pirmdienas rītā snigšana reģistrēta Liepājas lidostā, un 7.oktobris ir agrākais datums, kad Liepājā novērots sniegs.

Pagājušajā gadā pirmā nozīmīgā snigšana bija 24.oktobra rītā Vidzemē. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sensori Ventspilī un Staļģenē jau 25.septembrī fiksēja sniega graudus. Pērnā gada rudens izcēlās ar siltuma rekordiem, vēl 21.septembrī gaiss sakarsa līdz +30 grādiem un vēl 18.oktobrī bija +20 grādi.

2017. gadā pirmais sniegs bija 25.oktobrī, un naktī uz 26.oktobri lielu valsts daļu pārklāja līdz septiņiem centimetriem bieza sniega sega, liecina informācija no ziņu aģentūras LETA arhīva.

2016. gadā pirmās sniegpārslas krita 14.oktobra rītā Daugavpilī. 2015.gadā pirmais sniegs tika manīts 8.-9.oktobrī valsts austrumos. 2014.gadā pirmais nelielais sniegs bija valsts austrumos 16.oktobra vakarā un 17.oktobra rītā, bet 2013.gadā pirmās sniegpārslas iedzīvotāji manīja jau septembra nogalē valsts vidienē.

2012. gadā pirmais sniegs bija 23.oktobrī Ziemeļvidzemē. 2011. gadā pirmais sniegs uzsniga tikai 12. novembra vakarā valsts austrumos, savukārt 2010. un 2009.gadā pirmais sniegs bija 12. oktobrī.

Dažos gados oktobris pārsteidzis ar dziļu sniegu. 2002. gada 20. oktobrī Zemgalē un Vidzemē sniega segas biezums pieauga līdz 12-17 centimetriem, turklāt divas dienas vēlāk Vidzemes augstienē gaisa temperatūra noslīdēja līdz -16 grādiem, kas ir mēneša aukstuma rekords Latvijā. 2012. gada 27.oktobrī Cēsu apkaimi pārklāja 35 centimetrus dziļš sniegs, savukārt šajā dienā 2003.gadā Rīgā bija pat 39 centimetri sniega.

Atbilstoši Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem visagrāk pirmais sniegs snidzis 1961. gadā, kad jau 19.septembrī Ainažos tika reģistrēts slapjš sniegs. Agrākā sniega sega Latvijas teritorijā fiksēta 1973.gada 23.septembrī Rēzeknē. 1986.gada 26.septembrī īslaicīga snigšana bija vērojama daudzviet Latvijā, arī galvaspilsētā Rīgā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu