Jaunajai paaudzei ļaus dzīvot "parastu dzīvi". Zviedrijas karalis no karaļnama izslēdzis piecus mazbērnus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: NIEBOER/PICTURE PRESS EUR/SIPA / NIEBOER/PICTURE PRESS EUR/SIPA

Zviedrijas karalis Kārlis XVI Gustavs izslēdzis no karaļnama piecus savus mazbērnus, kurus vairs nebūs jāuzrunā ar "jūsu augstība" un kuri nepildīs karaliskos pienākumus, vēsta raidorganizācija BBC.

No zviedru karaļnama izslēgtais piecnieks tomēr paliks karaliskās ģimenes locekļi un saglabās hercogu un hercogieņu titulus. Lēmums attiecas uz diviem prinča Kārļa Filipa bērniem un trim princeses Madeleines bērniem, kuri visi ir vecumā līdz pieciem gadiem.

Izmaiņas neattiecas uz diviem karaļa mazbērniem, kuri ir tiešie troņmantnieki.

Tiek uzskatīts, ka šāds solis sperts, lai no nodokļu maksātāju naudas nebūtu jāuztur pārmēru kupla karaliskā ģimene un tās tēriņi.

Karaļnama eksperts Rodžers Lundgrēns norāda, ka šāds lēmums pieņemts pēc sūdzībām par to, ka karaliskākā ģimene klūst arvien lielāka. "Parlaments pirms dažiem gadiem paziņoja, ka pārskatīšot vairākus ar monarhiju saistītus principus. Viens no tiem bija karaliskās ģimenes lielums," stāsta Lundgrēns.

Vēsturnieks Diks Harisons norāda, ka Zviedrijas karaliskā ģimene patlaban ir kuplākā, kāda tā bijusi pēdējo simt gadu laikā. Izskanējis viedoklis, ka neesot nepieciešamības apmaksāt tik daudzu cilvēku dzīvi un ka visiem no viņiem nepietiek karalisko pienākumu, ko pildīt.

Turklāt izslēgšana no karaļnama jaunajai paaudzei ļaus dzīvot "parastu dzīvi", uzsvēra Harisons.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu