Paralizēts vīrietis atgūst spēju kustēties, pateicoties mūsdienu tehnoloģiju panākumiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EMMANUEL FOUDROT / REUTERS

Francijā kāds paralizēts 28 gadus vecs vīrietis atguvis spēju kustēties, izmantojot Ārējo skeletu, kas ir vadāms tikai ar smadzeņu impulsiem. Lai arī jaunatklātais robotizētais skelets vēl nav klīniski apstiprināts, pētnieki panāktos rezultātus uzskata par ļoti daudzsološiem, atklāj medijs "People".

Vīrietis, kurš cieš no tetraplēģijas jeb visu četru locekļu paralīzes, beidzot, izmantojot savas smadzenes, atkal spēja kustēties. Tomēr zinātnieki uzsver, ka viņu paveiktajam ir vēl tikai eksperimentāla daba.

"Tas ir pirmā daļēji invazīvā bezvadu smadzeņu datorsistēma, kas radīta, lai ilgtermiņā aktivizētu visus četrus ķermeņa locekļus. Iepriekšējos smadzeņu-datoru pētījumos tika izmantotas invazīvas ierakstīšanas ierīces, kas tika implantētas zem smadzeņu ārējās membrānas, tomēr tās parasti lāgā nedarbojās. Turklāt tām bija pievienoti vadi, kas ļāva kustības spēju iedvest tikai vienā atsevišķā loceklī," preses relīzē atklāja pētnieks Alims Luiss Benabids.

Negadījuma naktsklubā Francijas pilsētas Lionas iedzīvotājs Tibo guva kakla muguras smadzeņu bojājumu. Katrs ceturtais šāda veida ievainojums beidzas ar visu četru ķermeņa locekļu pilnīgu paralīzi. Pēc negadījuma Tibo spēja kustināt tikai bicepsu un kreiso plaukstu, ar kuru viņš darbināja elektrisko ratiņkrēslu.

Gatavojoties savam ārējam skeletam, Tibo galvas katrā pusē starp smadzenēm un ādu tika implantētas divas ierakstīšanas ierīces, kas uztvēra smadzeņu signālus. Sagatavošanās ilga 24 mēnešus, kuru laikā Tibo veica vairākus testus. Tie bija vajadzīgi, lai algoritms iemācītos saprast Tibo domas.

Progress tika mērīts pēc tā, cik lielu kustību brīvību Tibo varēja sasniegt uzdevumu laikā. Viss sākās ar nelielām kustībām, piemēram, kāda slēdža ieslēgšanu, bet vēlāk jau tika veikti sarežģītāki uzdevumi, piemēram, lietu satveršana un pat staigāšana.

Ārējais skelets ļāva Tibo kustināt savu ķermeni 14 dažādos veidos. Testu laikā viņš pavadīja 45 dienas, darbojoties ar skeletu, bet 95 dienas - trenējoties mājās ar pētnieku līdzās.

Jau trīs mēnešus pēc operācijas Tibo spēja 73% gadījumu ar ārējo skeletu veikt vienkāršus kustības uzdevumus, piemēram, izslēgt un ieslēgt slēdzi. Savukārt piecus mēnešus pēc operācijas viņš jau varēja ar roku aizsniegt noteiktu punktu. Sešpadsmit mēnešus pēc operācijas viņš noteiktus punktus jau aizsniedza ar abām rokām un varēja veikt astoņdimensionālas kustības, piemēram, grozīt plaukstas.

"Mūsu veiktais pētījums ļauj mums pietuvoties soli tuvāk tetraplēģijas pacientu dziedināšanai vai vismaz viņu stāvokļa atvieglošanai," teica neiroķirurgs Stefāns Čabards.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu