Svarīgi faktori, kas jāņem vērā, izvēloties labākās auto riepas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Automašīnas riepu maiņa ir būtiska transporta līdzekļa apkopes sastāvdaļa, ar ko jāsaskaras ikvienam auto vadītājam. Izvēlētās riepas var būtiski ietekmēt Jūsu braukšanas pieredzi – tās ietekmē vadāmību, ātrumu, kādā varat braukt, kā arī apstākļus, kādos braukt ir droši. Bet pats galvenais- tās ietekmē drošību.

Kas attiecas uz riepu izvēli, te nav viena universāla risinājuma – viss atkarīgs no braukšanas stila, apstākļiem un citiem kritērijiem. Izmantojot šos kritērijus, būs vienkāršāk izlemt, kuras auto riepas būs piemērotākās Jūsu automašīnai.

Riepu veids

Pirmkārt jāizvērtē, kādiem laika apstākļiem riepas nepieciešamas. Riepas var iedalīt trīs tipos:

  • Vissezonas riepas – universāls risinājums, ar tām var pārvietoties visu gadu. Tomēr pat viskvalitatīvākās vissezonas riepas nevar salīdzināt ar konkrētai sezonai paredzētām riepām;
  • Vasaras riepas – paredzētas braukšanai siltos laika apstākļos pa sausu vai mitru ceļa virsmu;
  • Ziemas riepas – izstrādātas speciāli drošai braukšanai pa sniegotiem un apledojušiem ceļiem

Ziemas riepas ir obligātas no 1. decembra līdz 1. martam. Taču šeit vairāk būtu jāvadās nevis pēc datuma kalendārā, bet gan pēc laika apstākļiem.

Riepu izmērs

Svarīgi izvēlēties riepas, kas piemērotas konkrētajai automašīnai. Informācija par nepieciešamo riepu izmēru atrodama transporta līdzekļa īpašnieka rokasgrāmatā vai uz durvīm automašīnas vadītāja pusē.

Protektora raksts

Ir vairāki riepu protektora raksti – simetrisks, virziena un asimetrisks. Visizplatītākais variants ir simetrisks protektora zīmējums – šaurs raksts, kas izkārtots viļņveidīgi. Šīs riepas nodrošina klusu darbību, bet lietus laikā to veiktspēja samazinās – to dizains nav piemērots ūdens izkliedei.

Labs risinājums ir vienvirziena protektors, kam paredzēts rotēt tikai vienā virzienā. Tās labi izkliedē ūdeni un veido drošāku saķeri ar ceļa virsmu. Tomēr tām ir lielāks trokšņu līmenis nekā riepām ar simetrisko protektora rakstu.

Asimetrisks protektora raksts uzskatāms par universālu risinājumu – tas nodrošina labu braukšanas pieredzi lietus laikā, kā arī nodrošina zemu trokšņu līmeni.

Tas, kādam riepu protektora zīmējumam dot priekšroku, atkarīgs no vajadzībām un braukšanas ieradumiem – vai Jums nepieciešamas riepas, kas nodrošina lielisku sniegumu arī lietus laikā, vai tomēr būtiskāks kritērijs ir zems trokšņu līmenis?!

Riepu derīguma termiņš

Riepām nav jāatrodas uz ceļa, lai tās zaudētu savas īpašības – pat tad, ja tās tiek glabātas garāžā vai noliktavā, laika gaitā riepu kvalitāte samazinās. Lai būtu drošs par uzstādīto riepu kvalitāti un drošību, nevajadzētu izvēlēties riepas, kas ir vecākas par sešiem gadiem.

Ražotāja garantija

Parasti ražotāji piedāvā garantiju. Bet riepu garantija var būt diezgan ierobežota – ir virkne zaudējumu, kas netiek segti. Arī garantijas periodi var būt krietni atšķirīgi. Izvēloties auto riepas, apskatiet garantijas nosacījumus, lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem nākotnē.

Jaunas vai lietotas riepas?

Lai arī varētu šķist vilinoši iegādāties mazlietotas riepas, kas, salīdzinājumā ar jaunām riepām, vismaz sākotnēji izmaksā mazāk, tomēr jāatceras, ka svarīgākais aspekts drošai braukšanai ir uzstādīto riepu kvalitāte. Pat ja lietotas riepas izskatās vizuāli labi, tomēr nav garantijas, ka to karkass nav bojāts, ka tās atbilstoši uzglabātas un izmantotas. Lai uz ceļa justos droši, vislabāk izvēlēties jaunas riepas. Šobrīd tās pieejamas tik plašā izvēlē, ka katrs var atrast savām vajadzībām un iespējām atbilstošāko risinājumu.

Plašs auto riepu klāsts atrodams arī tiešsaistē. Ziemas riepas iespējams iegādāties šeit. Ieskatieties un izvēlieties savai automašīnai piemērotākās riepas!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu