"Vairāk grādu, maksā mazāk..." Ziedoņdārzu apsēduši odekolona dzērāji (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vīrietis ar odekolona pudelīti. Ilustratīvs attēls.
Vīrietis ar odekolona pudelīti. Ilustratīvs attēls. Foto: Lita Krone/LETA

Rīgā vairākās vietās tiek tirgots odekolons, kuru iecienījuši tie, kuri meklē ātrus un lētus apreibināšanās ceļus. Viena no šādām vietām Rīgā ir Ziedoņdārzs, kur ik dienas pulcējas sportisti, ģimenes, kā arī bezpajumtnieki, kuri iecienījuši apreibināties ar odekolonu. Lai cīnītos ar lētā odekolona un kosmētisko līdzekļu lietošanu apreibināšanas nolūkā, Veselības ministrija (VM) plāno sākt diskusijas par to cenas palielināšanu, ziņo Latvijas Radio. 

Ziedoņdārzā laiku pavadīt izvēlas ne tikai sportisti un ģimenes ar bērniem, bet uz parka soliņiem var pamanīt arī citus, kuri atklāti lieto alkoholu. Starp viņiem redzami arī bezpajumtnieki, kuri ieraduši apreibināties ar odekolonu. 

Parka apkaimes iedzīvotājs Ģirts Lakstīgala stāsta par situāciju Ziedoņdārzā. Viņš kopā ar vairākiem domu biedriem vāc parakstus, lai no veikalu plauktiem izņemtu tur nopērkamo odekolonu.

"Viens mūsu arguments – vai tas ir denaturēts. Otrs – odekolons ir dzēriens, no kura apreibinās, un veikals zina, kādam nolūkam to pērk, un cilvēki ar odekolonu nedomā smaržoties. Vēl to pārdod nakts laikā, kā arī šis dzēriens ir pieejam nepilngadīgiem, mazgadīgiem bērniem. Tas, ka likumā nav rakstīts, ka nedrīkst pārdod odekolonu, nestrādā.

Tas tik un tā ir spirta izstrādājums. Tas ir brīvā apritē, bez akcīzes nodokļa, bez nakts ierobežojuma, bez nepilngadīgo ierobežojuma."

Vīrietis uzsver, ka viņu mērķis nav panākt veikala slēgšanu, bet pievērst ministriju uzmanību. No veikala plauktiem būtu jāizņem odekoloni, kas bīstami cilvēka veselībai. 

Vīrietis stāsta, ka Ziedoņdārzā bieži patrulē policija un aizved tos, kas ir apreibinājušies. Parkā sastaptie bezpajumtnieki stāsta, ka odekolonu var iegādāties gan Centrāltirgū, gan Čiekurkalna tirgū.

Kāda bezpajumtniece dalās savā pieredzē: "Kad es biju apmēram 15 gadus jauna, tad es redzēju, kā cilvēki uz soliņa sēž un dzer odekolonu. Man tas šķita nesaprotami. Tagad pati dzeru. Aprēķins tāds - šņabim mazāk grādu, bet dārgāks. Odekolonam vairāk grādu, un tas mazāk maksā. Viss princips."

Rīgas Austrumu slimnīcas klīniskais toksikologs Roberts Stašinskis skaidro, ka uzņemšanas nodaļā visiem veic analīzes, izmeklē. Ja pacienta stāvoklis ir smags, tad tas paliek slimnīcā ārstēties. Tomēr lielākā daļa pacientu nedodas tālāk par uzņemšanas nodaļu. Dažas stundas viņi saņem palīdzību un tad dodas mājās. Bezpajumtnieki atgriežas uz ielas. 

"Odekolons satur spirtu. Vienalga, vai viņš ir dzēris smalku konjaku vai lētu odekolonu. Asinīs mēs konstatējam spirta koncentrāciju. Problēmas rada spirts. Ja mēs paziņojam, ka visiem kosmētikas līdzekļiem, kas satur spirtu, ir jāpaceļ nodoklis vai jādubulto cena, tad to visvairāk izjutīs kosmētikas veikals un mēs, ikdienas lietotāji. Savukārt konkrētie cilvēki, kas lieto alkoholu ar nosaukumu odekolons, viņi vairs netiks ievesti kā odekolons, par ko jāmaksā barga nauda, bet viņi jau tiks ievesti - filozofēju - kā grīdas mazgāšanas līdzekļi ar spirta piedevu. Līdz ar to - vai mēs tādā veidā atrisināsim un panāksim, ka šis netiks pārdots? Nezinu," spriež Stašinskis.

Viņš stāsta, ka slimnīcā ik gadu nonāk vairaki simti cilvēku, kuri pārlieku daudz lietojuši grādīgos dzērienus.

Veselības ministre Ilze Viņķele ("Attīstībai/Par!") intervijā Latvijas Radio norāda, ka cīņa ar odekolonu būtu alkoholisma problemātikas pseidorisinājums un darbības imitācija. Valdība pieļāvusi "mežonīgu kļūdu", samazionot akcīzes nodokli stiprajam alkoholam un tādāļ ir jāiet atpakaļ uz to kārtību, kas eksistēja pirms "pierobežas veikalu glābšanas plāna", pauda Viņķele.

Nepieciešamas arī citas izmaiņas alkohola tirdzniecībā, piemēram, ka reibinošie dzērieni ir brīvi pieejami azartspēļu vietās.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu