Cīņas ar lāci un partizānu karš. Kā tika kaldināts UFC sīkstākais vīrs Nurmagomedovs (6)

Habibs Nurmagomedovs Foto: Reuters/ScanPix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Habibs Nurmagomedovs ir šobrīd, iespējams, lielākā jaukto cīņas mākslu (MMA) zvaigzne visā pasaulē. Tagad cīkstonim ir teju viss, bet ceļā līdz virsotnei Nurmagomedovam nācās pieredzēt daudz, tai skaitā partizānu karu, cīkstēšanos ar lāci un citus notikumus, kas modernam pusaudzim nebūtu iedomājami.

Skarbā dzīve Dagestānā

Nurmagomedovs ir dzimis un audzis mazā Dagestānas ciematā, Sildi. Krievu cīkstonis savu bērnību pavadīja šajā mazajā ciematā, dzīvojot vienā mājā ar 15 brāļiem un brālēniem. Šobrīd Nurmagomedovs ir pārvācies uz dzīvi Dagestānas galvaspilsētā Mahačkalā, bet cīkstonis uzskata, ka tieši laiks Sildi ciematā viņu ir padarījis par to, kas viņš ir šobrīd.

"Sildi ir vieta, kur tu kļūsti disciplinēts. Tur visiem ir jāstrādā, lai izdzīvotu. No rīta cilvēki pieceļas un dodas darboties dārzeņu laukos, lai būtu iespējams paēst. Dzīvojot šādā vidē, disciplīnu iemācīsies pat visslinkākais cilvēks," par savu ciematu stāsta Nurmagomedovs.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Селение Сильди, Цумадинский район. #МоёСело #МойВатlан

A post shared by Khabib Nurmagomedov (@khabib_nurmagomedov) on

Dagestāna reiz tika uzskatīta par bīstamāko vietu Pasaulē. Veselu dekādi (2006.-2016. gads) Dagestānas teritorijā norisinājās partizānu karš, kas paprasīja daudzu vietējo iedzīvotāju un policijas darbinieku dzīvības. Habibs vienā no ierakstiem savā "Instagram" kontā apgalvoja, ka šajā laikā katru dienu ir prātojis, vai izdzīvos līdz 30 gadu vecumam.

Jaunieši šo gadu laikā Dagestānā pazina tikai konfliktu, kas izskaidro, ka ēkas, kas šajā reģionā ir uzturētas vislabākajā stāvoklī, ir tieši sporta zāles. Jaunieši brīvo laiku pavada trenējoties cīņas mākslā.

Cīņas kultūra Dagestānā bija tik attīstīta, ka Nurmagomedova tēvs, Abdulmanaps Nurmagomedovs reiz pārdeva četrus buļļus, lai izveidotu sporta zāli, kurā vietējie puiši, tai skaitā viņa dēls, varētu trenēties cīņas mākslā.

"Dagestānā ir ļoti daudz sporta zāles, kurās trenēties cīņas mākslas. Vietējie iedzīvotāji ir dzimuši, lai cīnītos. Tas ir mūsu asinīs. Dagestānietis vienmēr un visur ir izcēlies ar drosmi un vēlmi cīnīties," par cīņas kultūru stāsta Nurmagomedovs.

Smagais treniņprocess un tēva ietekme uz karjeras attīstību

Habibs Nurmagomedovs un viņa tēvs Abdulmanaps
Habibs Nurmagomedovs un viņa tēvs Abdulmanaps Foto: AP/Scanpix

"Manā dzīvē tēvs ieņem vadošo lomu. Nevienu lēmumu nepieņemu bez konsultēšanās ar viņu. Tas, ko, vai es turpināšu cīnīties ir atkarīgs no visuvarenā Allaha un mana tēva," visaugstāko cieņas apliecinājumu tēvam pauž Nurmagomedovs.

Abdulmanaps Nurmagomedovs ir kara veterāns, kurš sambo un džudo cīņas mākslas apguva, dienējot armijā. Savu dēlu Abdulmanaps sāka trenēt jau no deviņu gadu vecuma. Galvenais tēva uzstādījums bija tāds, ka Habibam allaž ir jācīnās ar stiprākiem pretiniekiem. Spēcīgākā pretinieka tituls ne vienmēr piederēja cilvēkam...

Video: Nurmagomedovs bērnībā cīnās ar lāci

Habiba tēvs apgalvo, ka cīņa ar lāci notikusi, lai pārbaudītu dēla raksturu, nevis fiziskās dotības.

 "Katrs tēvs vēlas pārbaudīt, uz ko viņa dēls ir spējīgs. Diemžēl, tajā laikā nevienas interesantākas cīņas nebija, tāpēc atlika tikai cīnīties ar lāci. Tādā veidā gribēju pārbaudīt Habiba raksturu."

"Treniņu apstākļi, protams, bija pielīdzināmi tam, kādos, savulaik, izturību audzēja spartieši. Tēvs vienmēr priekš manis bija sagatavojis jaunu izaicinājumu. Nebija diena, kad es zālē necīnītos ar stiprāko pieejamo pretinieku," treniņprocesu atminas Nurmagomedovs.

Slavenais krievu cīkstonis atminās arī laiku, kad viņš kopā ar citiem puišiem no vietējā ciemata mācījās peldēt.

"Tas, kā mums mācīja peldēt bija pavisam vienkārši. Mūs iemeta vietējā upē un bija jāizpeld ārā. Puiši šeit gāja bojā. Seši mani vienaudži šādā veidā noslīka."

Dagestāniešu kaujiniecisko vidi ļoti spilgti attēlo arī vietējais sporta veids "Dagestānas Basketbols". Īsumā šo sporta veidu varētu raksturot kā regbiju, kurā bumba ir jānogādā nevis piezemēšanas zonā, bet jāiemet basketbola grozā.

Video: Dagestānas basketbols

Lai gan Nurmagomedova atmiņas par bērnību ir sūrākas kā lielai daļai viņa vienaudžu, nevar noliegt, ka tieši smagie ikdienas apstākļi radīja čempionu, kurš vēl ne reizi nav uzvarēts. Arī pats Nurmagomedovs reiz ir teicis, ka MMA bez drosmes nevar izdzīvot. Nav šaubu, ka drosmi cīnīties krievu cīkstonis ieguva tieši bērnībā, augot mazajā Dagestānas ciematā.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu