No burgeru ubagošanas līdz miljoniem. Ronaldu ceļš uz virsotni

Krištianu Ronaldu Foto: Reuters/LETA
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Krištianu Ronaldu šodien atpazīst gandrīz katrs. Portugāļu futbolists tiek uzskatīts par vienu no visu laiku labākajiem sava amata meistariem. Ronaldu karjeras laikā ir nopelnījis daudzus miljonus. Par spīti panākumiem šodien, portugāļa ceļā līdz virsotnei netrūka šķēršļu.

Krištianu Ronaldu (pilnā vārdā Krištianu Ronaldu dos Santos Aveiro) ir dzimis 1984. gada 5. februārī Portugāles autonomajā reģionā, Madeirā. 

Dzīve nabadzīgā ģimenē

Ronaldu ir jaunākais dēls četru bērnu ģimenē. Viņa vecāki Marija Doloresa dos Santos un Hose Dinis Aveiro strādāja vienkāršu darbu, ar ko brīžiem nepietika, lai varētu pabarot salīdzinoši lielo ģimeni. Ronaldu māte bija pavāre un apkopēja, savukārt, tēvs strādāja dārzniecībā. 

Ronaldu dzīve četru bērnu ģimenē nebija viegla, jo vienu istabu nācās dalīt ar abām māsām un brāli. Arī pati ēka, kurā futbolista ģimene apmetās, drīzāk bija uzskatāma par būdu ar plānu jumtu, nevis pienācīgu mitekli. 

Krištianu vecāki darīja visu, lai ģimene būtu paēdusi, bet būtiska problēma bija ģimenes galvas ieradums regulāri lietot alkoholu, kas kopā ar biežajām virsstundām darba vietā noveda pie nopietnām problēmām ar aknu veselību. Pamats ikdienas alkoholismam bija atmiņas no traumējošā laika armijā, ko Ronaldu tēvs pavadīja dienējot Āfrikā. Pats spēlētājs ir atklājis, ka tēvu līdz galam nav pazinis.

"Patiesībā, es savu tēvu nepazinu, ne simtprocentīgi. Viņš bija alkoholiķis. Mums ar viņu nekad nebija tādu normālu sarunu. Tas bija sarežģīti," intervijā ar "Good Morning Britain" attiecības ar tēvu atsauca atmiņā Ronaldu. "Godīgi sakot, gribēju citu tēvu, tādu, kurš būtu klāt, kad gūstu panākumus."

Krištianu Ronaldu
Krištianu Ronaldu Foto: AFP/LETA

Pirmie soļi futbolā

Ronaldu futbolista gaitas sāka, kad viņam bija septiņi gadi. Spēlētāja tēvs bija atradis darbu vietējā futbola klubā, strādājot par aprīkojuma menedžeri. Jaunais futbolists ikdienu pavadīja saskarsmē ar futbolu, līdz ar to bija skaidrs, ka viņa nākotne saistīsies tieši ar šo sporta veidu.

Ronaldu māte apgalvoja, ka spēlētāja iesauka bērnībā ir bijusi "Raudulis".

"Viņš laukumā regulāri raudāja, ne jau tāpēc, ka viņam nepadotos, bet, piemēram situācijās, kad pēc viņa piespēles kāds no komandas biedriem neguva vārtus. Viņš ļoti gribēja uzvarēt," par Ronaldu bērnības iesauku stāstīja viņa māte.

Kad Ronaldu bija jau desmit gadus vecs, viņa ģimene, vietējie treneri un citi apkārtējie iedzīvotāji sāka ievērot jaunā censoņa nenoliedzamo talantu. Vietējā futbola klubā Ronaldu pavadīja tikai vienu gadu. Pēc tam viņa prasmes novērtēja Portugāles futbola gigants Lisabonas "Sporting". Jaunā spēlētāja priekšā bija nākamais dzīves izaicinājums, jo bija jādodas prom no dzimtās pilsētas, kas bija vienīgā vieta, ko viņš pazina.

Krištianu Ronaldu
Krištianu Ronaldu Foto: AFP/LETA

Pavadītais laiks "Sporting" akadēmijā

"Pamest vienīgo vietu, ko pazinu, bija ļoti grūti. Nekad nebiju lidojis ar lidmašīnu un, kad ieraudzīju, ka mana māte lidostā raud, asaras novaldīt nespēju arī pats," aizbraukšanu no Madeiras atcerējās Ronaldu.

Bija laiks uzsākt mācības "Sporting" akadēmijā, bet arī šis dzīves posms jaunajam portugālim neizpalika bez sarežģījumiem.

Madeiras iedzīvotājiem vēsturiski bija izveidojies izteikts akcents, ko citiem Portugāles iedzīvotājiem saprast ir ļoti grūti. Arī Ronaldu dzimtais akcents sagādāja problēmas.

"Bija grūti saprast, ko man saka apkārtējie bērni. Arī viņi, protams, nesaprata, ko es runāju. Kopumā bija ļoti grūti komunicēt, jo arī futbola komandas personāls neuztvēra manis teikto," par komunikācijas barjeru stāstīja Ronaldu.

Pārvākšanās uz Lisabonu neatrisināja naudas trūkuma problēmu. Bieži vien jaunais futbolists kopā ar vēl citiem pusaudžiem devās uz vietējo "Mcdonald's", lai ubagotu pāri palikušos burgerus.

14 gadu vecumā spēlētājs jau ļoti skaidri apzinājās, ka viņa nākotne saistīsies tikai ar futbolu. Šajā laikā sekoja arī pirmais jaunā futbolista incidents skolā. Ronaldu tika izslēgts no skolas, jo kāda skolotāja virzienā raidīja savu krēslu.

"Viņš pret mani izrādīja necieņu," incidentu atminējās portugālis. "Tas bija laiks, kad apzinājos, ka man sportā patiešām ir potenciāls. Skola mani vairs neinteresēja."

Kad Ronaldu bija tikai 18 gadi, viņš tika izsaukts uz "Sporting" galveno komandu, kuras sastāvā, draudzības spēlē pret Mančesteras "United" jaunais spēlētājs sevi parādīja tik labi, ka angļu klubs pēc neilga laika par 19 miljoniem eiro pārpirka portugāļu futbolistu.

Video: Spilgtākie mirkļi no Ronaldu draudzības spēles pret "United"

Pēc pievienošanās Anglijas superklubam, Ronaldu zvaigzne uzmirdzēja pilnībā un drīzumā arī visa Eiropa uzzināja par jauno portugāļu talantu. Kopš tā brīža futbolista karjera gāja tikai uz augšu, par spīti tam, ka tikai 20 gadu vecumā nācās pārdzīvot sava tēva nāvi un 23 gadu vecumā mātei tika diagnosticēts krūts vēzis. Šodien futbolists vēl aizvien turpina priecēt skatītājus ar lielisku sniegumu un nekas neliecina, ka tas drīzumā mainītos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu