Krievija steidz aizpildīt ASV atstāto tukšumu Sīrijā. Turcijas un NATO sabiedroto attiecības turpina pasliktināties (8)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Militārais transports ar Krievijas un Sīrijas karogiem netālu no Menbižas Sīrijā.
Militārais transports ar Krievijas un Sīrijas karogiem netālu no Menbižas Sīrijā. Foto: Reuters/ScanPix

Krievija steidzas aizpildīt ASV atstāto tukšumu Sīrijā, otrdien, 15. oktobrī, izvietojot savus spēkus, lai novērstu Turcijas un Sīrijas valdības karavīru iespējamās sadursmes. Tikmēr attiecības starp Turciju un tās NATO sabiedrotajiem turpina pasliktināties, vēsta "Associated Press".

Sīrijas ziņu aģentūra SANA pirmdien vēstīja, ka valdības spēki iegājuši Menbižā, kuru pārvalda militārā padome, kas saistīta ar Sīrijas kurdiem. Sīrijas kurdu administrācija ir panākusi vienošanos ar Damasku valdības karaspēku izvietot valsts ziemeļos, pie Turcijas robežas lai stātos pretī Ankaras ofensīvai pret kurdu vadītajiem spēkiem. 

Saskaņā ar šo vienošanos Sīrijas spēki iegājušu vairākos apvidos, kurus līdz šim kontrolēja kurdi.

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka Krievijas spēki turpina patrulēt pierobežas apgabalos gar "kontakta līniju" starp Sīrijas un Turcijas spēkiem.

"Noorganizēta sadarbība ar Turcijas pusi," paziņoja ministrija.

Krievijas īpašais sūtnis Sīrijā Aleksandrs Lavrentjevs paziņoja, ka Krievija nepieļaus sadursmes starp Turcijas un Sīrijas spēkiem.

"Tas būtu vienkārši nepieņemami (..). Un tādēļ mēs to nepieļausim," sacīja Lavrentjevs.

Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdības spēki pārņēmuši savā kontrolē Menbižas pilsētu Sīrijas ziemeļos, otrdien paziņojusi Krievijas Aizsardzības ministrija. "Sīrijas valdības armija pilnībā kontrolē Menbižu un tuvējās apmetnes."

Krievija ir viena no galvenajām Asada sabiedrotajām. Kopš 2015. gada Krievijas spēki palīdz nodrošināt pretgaisa aizsardzību, kā arī piedalās karavīru apmācībās.

Reaģējot uz Turcijas ofensīvu Sīrijas ziemeļos, Zviedrija atcēlusi visas atļaujas militārā aprīkojuma eksportēšanai uz Turciju, otrdien paziņojusi atbildīgā valdības aģentūra.

Lēmums attiecas uz divām atļaujām, informēja aģentūras vadītājs.

Zviedrija šogad un pērn nav izdevusi atļaujas militārā kaujas aprīkojuma eksportēšanai uz Turciju.

Lēmums par eksporta atļauju anulēšanu attiecas ne tikai uz kaujas aprīkojumu, bet arī elektronisko aprīkojumu, bruņām, aizsardzības aprīkojumu un datorprogrammām.

Iepriekš Zviedrija piegādāja Turcijai sprāgstvielas, bet tā nav eksportējusi uz Turciju ieročus, norādīja aģentūra.

Zviedrijas ārlietu ministre Anna Linde pirmdien ierosināja Eiropas Savienībai (ES) noteikt ieroču embargo Turcijai.

ES ārlietu ministri pirmdien nosodīja Turcijas militāro intervenci Sīrijas ziemeļaustrumos, bet nespēja vienoties par ES mēroga bruņojuma embargo.

Ieroču un militārā aprīkojuma eksportu uz Turciju apturējusi arī Lielbritānija, otrdien paziņojis ārlietu ministrs Dominiks Rābs.

Vairs netiks izdotas eksporta licences precēm, kas var tikt izmantotas militārās operācijās Sīrijā, paziņoja ministrs, piebilstot, ka militāro preču eksports uz Turciju tiks rūpīgi pārskatīts.

Turcija pagājušajā nedēļā sāka ofensīvu pret kurdu kaujiniekiem Sīrijas ziemeļaustrumos.

Kurdu vadītajiem Sīrijas Demokrātiskajiem spēkiem (SDF) kā ASV sabiedrotajiem Sīrijā bijusi izšķiroša loma uzvarās pret "Islāma valsti", un šajā karā krituši aptuveni 10 000 kurdu spēku karotāju. Savukārt Ankara apsūdz SDF sakaros ar Turcijā aizliegto kurdu bruņoto grupējumu "Kurdistānas strādnieku partija" (PKK).

Ankaras sabiedrotie Rietumos ir nosodījuši šo Turcijas ofensīvu, bažījoties par smagas humānās krīzes izcelšanos.

Rābs pauda viedokli, ka Turcijas ofensīva ir ievērojami iedragājusi drošību un stabilitāti reģionā.

"Tā nav rīcība, ko mēs sagaidām no sabiedrotā, tā ir pārgalvīga, neproduktīva, tā nāk tieši par labu Krievijai un [Sīrijas prezidenta Bašara al] Asada režīmam," uzrunājot parlamentu, norādīja Rābs.

Pēc Turcijas ofensīvas Sīrijā vairākas NATO dalībvalstis ir apturējušas ieroču eksportu uz Turciju, tostarp Vācija un Francija.

ASV prezidents Donalds Tramps šodien apstiprināja sankciju noteikšanu Turcijas līderiem, atjaunoja muitas tarifus Turcijas tērauda produkcijai un izbeidza tirdzniecības sarunas, šādi protestējot pret Turcijas ofensīvu Sīrijā.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans savukārt paziņojis, ka Rietumu sankciju draudi un ieroču embargo neapturēs militāro ofensīvu Sīrijā.

"Tie, kuri domā, ka var piespiest Turciju griezties atpakaļ ar šiem draudiem, smagi kļūdās," svētdien uzrunā televīzijā paziņoja Erdoans.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu