Radinieki sašutuši par maigo sodu, kas piespriests lietā par piekaušanu līdz nāvei (19)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Pirms divarpus gadiem Rīgā, Iļģuciemā, pēc kautiņa naktslokālā slimnīcā mira jauns vīrietis. Tiesas process turpinājās vairāk nekā gadu. Otrdien, 15. oktobrī, tika pasludināts spriedums, vēsta raidījums "Degpunktā". 

Incidents notika 2017. gada 18. maijā Iļģuciemā, pie naktskluba ”Clubnika” telpām. Klubā satikās divas kompānijas, taču vakara gaitā jauno vīriešu starpā izcēlās konflikts. Pēc asas vārdu pārmaiņas toreiz 23 gadus vecais puisis sāka nežēlīgi sist savu vienaudzi Iļju. Vīrietis Iļjam ar dūrēm iesitis vismaz desmit reizes un nogāzis cietušo uz dīvāna. Pēc sišanas uzbrucējs nomierinājās un izgāja uzsmēķēt.

Kad cietušais atžirga un saprata, ka jūtas slikti, viņš zvanīja neatliekamās palīdzības dienestam. Iespējams, ka traumas un šoka stāvokļa dēļ, Iļja ātrās palīdzības dienesta dispečeriem nevarēja precīzi nosaukt savu atrašanās vietu. Puisis izgāja uz ielas, lai meklētu palīdzību, taču atkal satika uzbrucēju. Uzbrucējs turpināja kautiņu un divas reizes iesita Iļjam pa seju.

Pēc sitieniem Iļja nokrita uz asfalta un atsitās pret trotuāra apmali, kā rezultātā zaudēja samaņu. Puisis tika nogādāts slimnīcā. Aptuveni nedēļu puiša tuvinieki palika slimnīcas palātā, cerot, ka Iļja izdzīvos. Cietušā tēvs 25. maijā saņēma informāciju, ka no gūtajām traumām, tostarp galvaskausa lūzumiem un smadzeņu bojājumiem, jaunais vīrietis miris slimnīcā, tā arī nepamostoties no komas. Vainīgais tika aizturēts un sākās tiesas process, kas turpinājās vairāk nekā gadu.

"Es iepazinos ar lietas materiāliem, viņš ir vainīgs. Nebija nekāda pamata sist manu dēlu. Sišanu viņš tagad atzina. Neviens viņu neaiztika, es uzskatu, kā tā bija atriebība. Par kaut kādām iepriekšējām sadursmēm ar Ilju," norāda Iļjas tēvs Genādijs. "Viņš izmantoja viņa bezpalīdzīgo stāvokli un piebeidza viņu. Tas ir mans personīgais viedoklis. Kā lems tiesa un prokurore, tā jau ir cita lieta. Es uzskatu, kā tā tas bija." 

Otrdien, 15. oktobrī, Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesā atklātā sēdē tika pasludināts spriedums. Tiesnese apsūdzēto atzina par vainīgu, tīšu smagu miesas bojājumu nodarīšanā, kā rezultātā iestājusies personas nāve, un noteica cietumsoda izciešanas laiku. Vīrietim bojāgājušā ģimenei būs jāizmaksā kompensācija par morālām ciešanām, kā arī jāsedz juridiskas palīdzības izdevumi.

Vīrietim tika piespriests cietumsods uz pieciem gadiem un probācijas uzraudzība uz diviem gadiem, kā arī viņam būs jāizmaksā morālais kaitējums cietušā ģimenei 20 000 eiro apmērā.

Iļjas piederīgie atzīst, ka nekāda kompensācija nevar aizvietot dēlu, taču zaudējuma sāpes atvieglo apziņa, ka izmeklēšana ir pabeigta. 

"Beidzot notika taisnīga tiesa. Tomēr ļoti pārsteidz soda izciešanas ilgums, kas tika piespriests. Un tā ir visā Latvijā, ne tikai šīs lietas sakarā. Par vairākām lietām, par slepkavībām soda izciešanas laiks ir aptuveni pieci vai seši gadi. Tas ir pielīdzināms zādzībai. Tiesai labāk redzams, taču mans viedoklis, ka šāds sods neatbilst faktam, ka noslepkavots cilvēks," saka Genādijs. 

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu