"Nakts snaiperi" un viņu pasaules šovs Rīgā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

2019. gada 22. novembrī Arēnā Rīga par godu jubilejai pasaules koncerttūres ietvaros Diāna Arbeņina un grupa "Nakts snaiperi" («Ночные Снайперы») uzstāsies ar programmu, kāda Baltijas valstīs vēl nav redzēta.

Daudzi uzskata, ka "Nakts snaiperi" ir vēl pavisam jauna grupa – piemēram, uz savu kolēģu "Akvarium", "DDT", "Alisa" fona, taču fakts paliek fakts: pagājušajā gadā komandai apritēja jau 25 gadi. Un šādu notikumu Diāna Arbeņina, bez šaubām, vēlējās atzīmēt ar turneju, kuras galamērķi atrodas abpus Atlantijas okeānam. Savam koncertam Rīgā grupa sagatavoja tādu pašu programmu, ar kuru uzstājās, piemēram, Maskavas kompleksā "Oļimpijskij", kur Diāna Arbeņina viegli sapulcināja pilnu zāli. Taču arī citi koncertlaukumi bija pārpildīti, piemēram, Ledus pils Sanktpēterburgā, aiz kura sekoja spilgti koncerti eksotiskajā Austrālijā un Jaunzēlandē.

Diāna Arbeņina ar grupu "Nakts snaiperi" nepārtraukti eksperimentē – ar skaņu, tekstu, gaismu. Viņa uzrakstīja vairāk nekā divsimt dziesmas un neapstājas pie sasniegtā, virzoties tikai uz priekšu. Diāna raksta mūziku filmām, veido aranžējumus saviem hītiem ar simfonisko orķestri, ieraksta dziesmas duetā ar Krievijas zvaigznēm – Grigoriju Ļepsu, Basta, Tamaru Gverdciteli. Dziesmu tekstos viņa vienmēr ir godīga pret sevi un apkārtējiem, izvirza sev augstus mērķus un sasniedz tos. Skatītāji to jūt un, protams, redz, kā izpildītāja strādā – spilgtas emocijas, sarežģīta mūzika, neparasti dziesmu vārdi. Tas viss ļauj Diānas Arbeņinas koncertiem izcelties ar oriģinalitāti uz daudzu citu mūziķu fona.

Neliels ieskats vēsturē

Grupa "Nakts snaiperi" tika radīta 1993. gadā, taču kļuva slavena tikai divtūkstošajos gados. Vairāku gadu garumā grupā bija divi līderi – Diāna Arbeņina un Svetlana Surganova, taču vēlāk viņas aizgāja katra savu ceļu. "Nakts snaiperi" vienmēr piedalās lielākajos Krievijas rokfestivālos, piemēram, "Našestvije", "Maksidrom", "Kriļja", "Rok nad Volgoi". Lielāko popularitāti iemantoja tādas grupas dziesmas ka "31 vesna" (tulkojumā "31 pavasaris"), "Rubež" (tulkojumā "Robeža"), "Stoļica" (tulkojumā "Galvaspilsēta"), "Asfaļt" (tulkojumā "Asfalts"), "Aktrisa" (tulkojumā "Aktrise").

2000. gadā "Nakts snaiperi" dodas pirmajā īstajā turnejā uz ASV un Vāciju, ieraksta elektronisko albumu "Rubež", un pateicoties tam, ka dziesmu "31 pavasaris" no šī albuma sāka atskaņot "Naše radio" ēterā, 2000. gada rudenī grupa kļūst slavena visā Krievijā. 2000. gada decembrī grupa paraksta līgumu ar kompāniju "Real Records" par albuma izdošanu. 2001. gadā pēc albuma "Rubež" audio un video versijas relīzes grupa veiksmīgi uzstājas Krievijā un NVS valstīs, piedalās vairākos festivālos, regulāri parādās Krievijas televīzijas un lielāko radiostaciju ēterā.

2002. gadā Kijevā tika ierakstīts kārtējais albums "Cunami". Vieni no ievērojāmākajiem koncertiem šajā gadā – divi braucieni uz Izraēlu un divi lieli akustiski koncerti MHAT un Ļensoveta KN, kuri sakrīt ar dubulta akustiska albuma "Darvas piliens/Medus mucā" atkārtotu izdošanu.

Pēc tam grupa neskaitāmas reizes devās uz ārzemēm, uzstājās pasaules prestižākajos pasākumos (piemēram, Soču Olimpiādē). 2016. gada 5. februārī nāca klajā grupas devītais albums "Izdzīvos tikai iemīlējušies". Pēc Diānas Arbeņinas teiktā: "Es domāju, ka ar šo plati sākās kāds jauns stāsts, jo šis albums nav līdzīgs nevienam citam "Snaiperu" albumam". Albums tika nominēts "MusicBox Reālai prēmijai" kā "Gada albums". 2018. gada 4. novembrī grupa uzstājās kompleksā "Oļimpijskij" ar programmu "Pirmais ceturksnis" – šādi atzīmējot savu 25. jubileju. Savukārt šī gada 8. jūlijā, Diānas Arbeņinas dzimšanas dienā, iznāca desmitais grupas studijas albums "Nepanesamais esības vieglums".

Taču mūzika nav vienīgais, kas piepilda "Nakts snaiperu" līderes dzīvi. Diānai Arbeņinai ir dvīņi – Artjoms un Marta, kuriem jau ir 10 gadi. "Nakts snaiperu" soliste ļoti mīl savus bērnus, vienmēr atkārtojot, ka bērnu ienākšana ir pilnībā mainījusi viņas dzīvi. 2018. gadā par tik saudzīgu attieksmi pret dēlu un meitu rokzvaigzne pat saņēma Mama Award titulu (ikgadēja Krievijas prēmija, kuru piešķir sievietēm, kuras veiksmīgi apvieno karjeru ar bērnu audzināšanu. Jau vairākus gadus Diāna Arbeņina apsver domu par trešo bērnu, kuru viņa grib adoptēt.

Diāna Arbeņina stāsta, ka bērni ir vēl lielākā sajūsmā par šo ideju, nekā viņa pati. Kādā no sarunām ar medijiem Diāna Arbeņina pastāstīja: "Nesen mēs bijām "Bērnu pasaulē" pēc rotaļlietām. Tur bija brīvprātīgais ar grozu. Viņš palūdza kaut ko nopirkt bērnam no trūcīgas ģimenes. Mēs ar bērniem izvēlējāmies kombinezonu un ielikām to grozā. Es teicu Martai un Tjomam: "Ne visiem bērniem ir tā paveicies, kā jums. Jūs atnācāt pēc rotaļlietām, bet kādam bērnam pat nav, ko vilkt mugurā. Daudziem bērniem nav paveicies, varbūt, mēs kādu izglābsim?". Un, pēc visa spriežot, bērni saprata savu mammu.

Un vēl. Diāna Arbeņina ir labdarības fonda "Dzīves līnija" vēstnese, fonds palīdz glābt smagi slimos bērnus, un katrā grupas koncertā norisinās labdarības akcija ar mērķi atbalstīt tos, kam nepieciešama palīdzība. Tāpat viņa pārstāv Pasaules dabas fondu (WWF) un piedalās svarīgākajos projektos, kuri ir saistīti ar ekoloģiju un ir tik ļoti nepieciešami arī cilvēkiem.

Biļetes uz Diānas Arbeņinas un grupas "Nakts snaiperi" grandiozo koncertu, kurš notiks 22. novembrī Arēnā Rīga, var iegādāties mājaslapā.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu