No karaļa par nosodīto. Honkongā dedzina Lebrona Džeimsa kreklus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Protesti pret Lebronu Džeimsu Honkongā
Protesti pret Lebronu Džeimsu Honkongā Foto: AP/Scanpix

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) superzvaigznes Lebrona Džeimsa izteikumi Honkongā izraisījuši pamatīgu kritikas vilni, kamēr Ķīnā viņš tiek cildināts.

Pēc NBA kluba Hjūstonas "Rockets" ģenerālmenedžera Derila Morija ieraksta viņa "Twitter" kontā par atbalstu protestiem Honkongā Ķīnas valsts televīzija pirms nedēļas paziņoja, ka "nekavējoties aptur" plānotās Ķīnā notiekošo NBA pirmssezonas maču translācijas.

Džeimss pirmdienas intervijā norādīja, ka Morijs nebija līdz galam iepazinies ar situāciju Ķīnā pirms publicējis ierakstu savā "Twitter" kontā.

"Tik daudzi cilvēki varēja ciest finansiāli, fiziski, emocionāli un citos veidos. Lai arī pastāv runas brīvība, mums ir jābūt uzmanīgiem ar to, ko mēs paužam publiski. Runas brīvībai ir arī negatīvie aspekti," norādīja Džeimss. Tāpat viņš pauda, ka Morijs neesot kārtīgi iepazinies ar situāciju un var nodarīt kaitējumu daudziem cilvēkiem.

Otrdienas naktī protestētāji Honkongā dedzināja Džeimsa Kreklus, kā arī bija uzlīmējuši viņa fotogrāfiju uz basketbola groza vairoga. Tāpat daži bija izveidojuši karikatūras, kurās attēlots, kā Džeimss zemojas Ķīnas prezidentam Sji Dzjiņpinam.

Turpretī Ķīnā Džeimsa izteikumi uztverti ar sajūsmu un tajā pat laikā tiek pausta cerība, ka NBA spēļu translēšana tiks atjaunota.

"Vismaz Džeimss ir amerikānis ar pareizajām vērtībām," sociālajā vietnē "Weibo" raksta kāds lietotājs.

Morija ieraksts sociālajā vietnē izraisīja plašu nosodījumu no Ķīnas valdības, kuras padotība ir valsts mediji. Tā rezultātā tika atcelti visi mediju pasākumi, kuros piedalīties bija paredzēts NBA spēlētājiem. Tāpat no arēnu sienām tika norautas reklāmas par gaidāmajām spēlēm, un pastāvēja bažas, ka mači starp Losandželosas "Lakers" un Bruklinas "Nets" varētu nenotikt.

Pusautonomajā Honkongā jau četrus mēnešus notiek demokrātijas atbalstītāju protesti, kuri kļūst aizvien vardarbīgāki. Tie sākās pēc šobrīd atceltā plāna izdot apsūdzētos Ķīnai, kas radīja bažas par brīvību ierobežošanu Honkongā 50 gadus ilgajā "viena valsts, divas sistēmas" pārejas periodā, kuram Ķīna piekrita 1997.gadā, kad pārņēma Honkongu no Lielbritānijas.

Video: Honkongas iedzīvotāji pauž neapmierinātību ar Džeimsu

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu