Bijušais NASA zinātnieks: Pierādījumi dzīvībai uz Marsa atrasti jau 70. gados (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Marsa virsa.
Marsa virsa. Foto: NASA

Doktors Gilberts Levins, kurš bija NASA pētnieks pagājušā gadsimta nogalē, nācis klajā ar paziņojumu, ka pierādījumi dzīvībai uz Marsa atrasti jau 1970. gados, vēsta "Scientific Times".

Dr. Levins nesen publicēja rakstu "Scientific American", kurā aprakstījis paša vadīto eksperimentu rezultātus. Viņa publikācija sekojusi neilgi pēc vadoša NASA zinātnieka paustās pārliecības, ka tuvāko divu gadu laikā, ļoti iespējams, tiks atrasti pierādījumi dzīvībai uz Marsa.

Dr. Levins savu eksperimentu būtību īsumā aprakstījis savā mājaslapā. Tie balstās iepriekšējos pētījumos, kuros novēroti mikroorganismi kaitīgā vidē.

Mikroorganismi izdala gāzes, kas rodas metabolisko procesu rezultātā. Savukārt mikroorganismu ievietošana augstā temperatūrā tos nogalina, tādējādi pārtraucot gāzu izdali.

Dr. Levina eksperimenti sastāvēja no divām daļām. Sākumā Marsa augsnē tika ievietota radioaktīva "pārtika" un novērots, kas notiks tālāk. Ja augsnē atrastos mikroorganismi, tie izdalītu radioaktīvu gāzi. Pēc tam, lai pārbaudītu, vai gāzi patiešām izdalījuši ārpuszemes organismi, augsne tika "izcepta".

Eksperimenti, kas tika veikti "Viking" Marsa misijas ietvaros, izrādījās veiksmīgi. Tika iegūti pierādījumi dzīvībai uz Marsa, turklāt abiem nolaišanās aparātiem izdevās replicēt eksperimenta rezultātus.

Tiesa, iegūtie dati ir pretrunīgi vērtēti un izraisījuši plašu rezonansi. Vēlāk rezultātus nav izdevies atkārtot, un 2008. gadā veiktie pētījumi radījuši pamatu uzskatīt, ka oksidējošu elementu klātbūtne Marsa augsnē varētu uzrādīt viltus pozitīvu Dr. Levina pētījumos.

Dr. Levins paudis vilšanos, ka vairāk nekā 40 gadus Marsa izpētes aparāti netiek aprīkoti ar instrumentiem, ko varētu izmantot dzīvības pazīmju noteikšanai. Viņš arī piedāvājis, ka ekspertu komisija varētu pārskatīt jaunākos iegūtos datus un salīdzināt tos ar 70. gados veikto eksperimentu iegūtajiem rezultātiem. Dr. Levins ir pārliecināts, ka eksperti nonāktu pie tāda paša secinājuma kā savulaik viņš - dzīvība uz Marsa tika atklāta jau pirms vairāk nekā 40 gadiem.

Tomēr pagaidām jautājums, vai dzīvība pastāv tikai uz Zemes, joprojām paliek aktuāls.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu