Rosina publiskos pasākumos aizliegt Georga lentes. Deputātu viedokļi par ieceri atšķiras (7)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Velosipēds ar Georga lentīti.
Velosipēds ar Georga lentīti. Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas darba kārtībā nonācis nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) rosinātais likuma grozījums par Georga lentīšu aizliegumu sapulcēs, gājienos, piketos, kā arī publiskos izklaides un svētku pasākumos.

Publiskos pasākumos jau ir aizliegts izmantot bijušās PSRS un nacistiskās Vācijas simbolus. Georga lente ir vairāku cariskās Krievijas un PSRS militāro apbalvojumu sastāvdaļa, kas sākotnēji tika izmantota kā 18. gadsimtā dibinātā Svētā Jura kara ordeņa lente. Tā arī cēlies tās nosaukums.

"LNT Ziņas" Vēsta, ka Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē priekšlikuma autors sacīja, ka Georga lente simbolizē Latvijai naidīgu totalitāro ideoloģiju, tāpēc tā būtu aizliedzama.

"Kopš 2005. gada Putina režīms šīs lentes izmanto savā propagandā kā simbolu Krievijas varenībai. Mūsdienās Latviju vairāk apdraud ne padomju un nacistu simbolika, bet drīzāk šī neoimperiālistiskā Krievijas ideoloģija ar vienu no tās simboliem - Georga lentēm," norādīja deputāts Jānis Iesalnieks (VL-TB/LNNK).

Atbalstu priekšlikumam izteica vairums deputātu, arī komisijas vadītājs. "Es atbalstu šāda veida aizliegumu Georga lentēm gan pie mašīnu spoguļiem, antenām, utt. Tas ir mans personīgais viedoklis. Mans personīgais viedoklis," uzsvēra deputāts Artuss Kaimiņš (KPV LV).

Taču izskanēja arī būtiski iebildumi. "Faktiski jūs gribat sodīt cilvēkus par viņu pārliecību. Nevis par to, ko viņi dara, nevis par vardarbību vai kaut kādu terorismu, vai kaut ko citu, bet tieši par to, ko viņi uzskata," sacīja deputāts Boriss Cilevičs (S).

"Jebkurš aizliegums radīs vēl lielāku vēlmi šiem cilvēkiem. Aizliegsim piketos, viņiem radīsies vēlme vēl lielāka Georga lentes piespraust pie mētelīša vai pie cepurītes, vai pie mašīnas, vai zeķes sāks valkāt tādā krāsā. Varbūt pat kaklasaites un varbūt pat žaketes," uzskata deputāte Linda Liepiņa.

Nacionālās apvienības deputāts norādīja, ka iesniegs arī citus likuma labojumus, lai ieviestu vispārēju Georga lentes aizliegumu. Tikmēr juristi aicināja izvērtēt, vai aizliegums nav nesamērīgs izteiksmes brīvības ierobežojums. Par likuma izmaiņām komisijas deputāti šodien vēl nebalsoja. Ieceri nolemts turpināt vērtēt un precizēt.

Grozījumu nepieciešamību komisijas sēdē kā iesniedzēju pārstāvis pamatoja Saeimas Iesalnieks.

Kā aģentūrai LETA iepriekš norādīja VL-TB/LNNK pārstāvji, Georga lentes Krievija plaši izmanto savā propagandā. Grozījumus rosināts veikt likumā "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" un Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā.

Georga lente ir vairāku Krievijas impērijas un PSRS militāro apbalvojumu sastāvdaļa kopš 1769. gada, taču 2005. gadā Krievijā tika sākta akcija "Georga lentīte", no militāra apbalvojuma sastāvdaļas to padarot par vispārēju simbolu "Padomju Savienības uzvarai Lielajā Tēvijas karā", pauda nacionālās apvienības pārstāvji.

"Sākotnēji sentimentālo Georga lentes nozīmi ar katru gadu aizvien vairāk aizēno slavinājums Krievijas impēriskumam, un nu Georga lente ir kļuvusi par vienojošu atpazīšanās zīmi cilvēkiem, kas dzīvo Krievijas propagandas telpā un vēlas Krievijas teritoriālu izplešanos sabrukušās PSRS robežās," norādīja VL-TB/LNNK.

Politiskajā spēkā pauda, ka 2013. gada ziemā Ukrainā tautas protestu laikā pret Krievijai draudzīgo toreizējo valdību, pret protestētājiem sūtītie specvienības "Berkut" kaujinieki un civilie algotņi esot rotājušies ar Georga lentēm.

"Tāpat tās tika izmantotas Krimas pussalas okupācijas procesā, bet 2014.gada pavasarī Krievijas atbalstītajiem teroristiskajiem un bandītiskajiem grupējumiem Austrumukrainā bieži vien nebija citu atšķirības zīmju kā vien Georga lentes, kas tika piespraustas gan pie apģērba, gan sietas pie ieročiem un izmantotas citos veidos. Faktiski tā kļuvusi par Krievijas neoimperiālisma simbolu. Tas ir licis vairākām valstīm, kas cietušas vai baidās ciest no Krievijas agresijas, vai nu aizliegt to izmantošanu (Ukrainā) vai arī oficiāli ieteikt tās neizmantot (Kazahstānā, Kirgizstānā, Baltkrievijā, Gruzijā u.c.)," skaidroja nacionālajā apvienībā.

Georga lentei šajā ideoloģijā ir ierādīta būtiska loma, jo, ņemot vērā tās lietojumu gan PSRS, gan cariskās Krievijas laikā, tā simbolizē PSRS kā "Austrumeiropas atbrīvotājas" statusu, kā arī Krievijas impērijas "tiesības" uz tās "vēsturisko teritoriju", pauda VL-TB/LNNK. Latvijas sabiedrībā tas rada bažas par Krievijas slēptu vai atklātu apdraudējumu Latvijas drošībai, ko neslēpjot arī valsts drošības iestādes, norādīja politiķi.

"Atbilstoši vispārpieņemtiem demokrātijas standartiem, valstij ir tiesības un pienākums aizsargāt demokrātisko politisko iekārtu no apdraudējumiem, tostarp ierobežojot totalitāras ideoloģijas izplatīšanu, tāpēc nacionālā apvienība cer uz citu Saeimā pārstāvēto partiju atbalstu ierosinājumam aizliegt Krievijas neoimperiālisma simbola - Georga lenšu - izmantošanu publiskos pasākumos," teikts politiskā spēka iepriekš izplatītajā paziņojumā.

Tieslietu ministrijas (TM) pārstāvji gan norādīja uz ierobežoto laiku risinājumu sagatavošanai, bet parlamentāriešus skaidrojumi par nepieciešamo laiku aicinājumu izsūtīšanai un caurlaižu izsniegšanai nepārliecināja. TM pārstāvji arī vērsa uzmanību, ka darba grupā iesaistītajām institūcijām var saglabāties arī atšķirīgi viedokļi.

Tiesībsargājošo institūciju pārstāvji norādīja, ka varētu būt grūtības piemērot normas daļu, kas attiektos uz lentītes lietošanu stilizētā formā.

Uz to, ka normai jābūt leģitīmam mērķim norādīja Saeimas Juridiskā biroja pārstāvis. Savukārt tiesībsarga biroja pārstāvis vērsa uzmanību, ka šis ierobežojums varētu būt nesamērīgs attiecībā uz izpausmes brīvību.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu