Rīgas zoodārzs aicina nesabiedēt jaunatklātajā ekspozīcijā aplūkojamos dzīvniekus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Rīgas zoo

Rīgas zoodārzs apmeklētājus aicina ar pietāti izturēties pret šodien atklātajā "Āfrikas savannas" ekspozīcijā aplūkojamajiem dzīvniekiem, jo tiem vēl jāpierod savai jaunajai mītnei un pārmērīgs troksnis var tos izbiedēt.

""Āfrikas savannas" daudzveidīgie iemītnieki līdz šim vēl nav tikušies ar apmeklētājiem, tāpēc visus, kas šajās brīvdienās dosies tos aplūkot, zoodārzs lūdz pārvietoties lēnos soļos un sarunāties pieklusināti, jo sabaidītas antilopes-impalas spēj uzlēkt pat trīs metru augstumā, bet pērtiķiem pārlieku stress veicina apmatojuma izkrišanu," informē Rīgas pašvaldība.

Šodien Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā atklātajā "Āfrikas savannā" īpašā kompleksā vienkopus var iepazīt trīs sugu antilopes, zebras un zoodārza jaunākos iemītniekus - geladas pērtiķus.

Rīgas zoodārza valdes priekšsēdētājs Ingmārs Līdaka atzina, ka šis brīdis ir gaidīts trīs gadus. "Tagad gaidīsim šī darba augļus. Savanna vēl kādu gadu būs mainīga, kamēr dzīvnieki sapazīsies un pērtiķi pārcelsies uz savu salu," teica Līdaka.

Jaunās ekspozīcijas aizņem gandrīz desmito daļu Rīgas zoodārza teritorijas (1,7 hektārus), un pavasarī tā tiks apvienotas ar 2007.gadā uzbūvēto žirafu mītni un pastaigu laukumu vienotā Āfrikas savannas dzīvnieku aploku kompleksā, kurā vienkopus ganīsies zebras, žirafes un divu sugu antilopes. Atsevišķi ir izvietotas pērtiķu un mazo antilopju dikdiku mītnes.

Mītņu un aploku kompleksu projektēja pilnsabiedrība "Re-Arta", bet būvniecības darbus pēc Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta pasūtījuma divu gadu laikā paveica pilnsabiedrība "BBA un Tilts". Kopējās būvdarbu izmaksas bija aptuveni 3,1 miljons eiro. Daļu šīs summas (400 000 eiro) ieguldīja Latvijas valsts, bet pārējo - Rīgas pašvaldība.

Šobrīd "Āfrikas savannas" ekspozīciju kompleksā aplūkojamas četras pasaulē lielākās antilopes-dižantilopes, kā arī trīs ļoti spriganas antilopes-impalas. Šie dzīvnieki līdz šim Rīgas zoodārzā nebija apskatāmi. Pagaidām vēl atsevišķā aplokā pievienošanos antilopju baram gaida Čapmana zebru ģimene ar šogad Rīgas zoodārzā dzimušo pusaugu zebrēnu.

Neparastākie Rīgas zoodārza jaunpienācēji esot pieci geladas pērtiķi, kuri viesus sagaidīs apmeklētājiem labi pārredzamā iekštelpu ekspozīcijā, bet "Pērtiķu salu" sāks apgūt pavasarī, kad laikapstākļi būs labvēlīgāki. Savukārt vismazākie "Savannas" iemītnieki, pasaulē mazākās antilopītes - Kērka dikdiki - atsevišķā ekspozīcijā aplūkojami jau vairāk kā mēnesi.

Lai apmeklētājus plašāk iepazīstinātu ar Āfrikas savannu, tās veidiem un šīs dabas ainavas iemītniekiem, kā arī to dzīves paradumiem, šajās brīvdienās Žirafu mājā darbosies izzinoši pētnieciskā darbnīca, kur ar spēļu, interaktīvu darbošanos un praktiskas Savannas modes skates palīdzību varēs iepazīt šo daudzveidīgās dabas nostūri.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Anna Vladova (S) solījusi, ka pašvaldība turpinās darbu pie zoodārza attīstības un šis nebūs pēdējais objekts, kas priecēs rīdzinieku un pilsētas viesu acis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu