"Ceru Porziņģa repertuārā ieraudzīt jaunumus" Intervija ar basketbola ekspertu Edgaru Buļu

Kristaps Porziņģis Foto: AP/Scanpix
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Jaunā Nacionālās Basketbola asociācijas (NBA) sezona ir jau tepat aiz stūra. Paredzams, ka šis būs viens no neprognozējamākiem gadiem basketbolā. Savas prognozes jaunajai sezonai jau ir izteicis basketbola komentētājs Kaspars Dvinskis un Latvijas basketbola leģenda, Ģenerālis Valdis Valters. Prognožu mini sēriju noslēgs basketbola eksperts un TV personība Edgars Buļs.

Lielo trijnieku ēra ir noslēgusies. Kas ir labākais līgas duets šodien?

Līgas labākais duets ir Lebrons ar Deivisu. Viņi kopumā aptver visvairāk meistarību dimensijas. Protams, Kavai Lenards un Pols Džordžs arī izklausās iespaidīgi, bet viņi ir salīdzinoši līdzīgi spēlētāji. Viņi ir ļoti labi aizsardzībā un arī uzbrukumā. Bet Lebrons var spēlēt kā saspēles vadītājs. Viņš var noklāt veselas četras pozīcijas.

Arī Deiviss var spēlēt vairākās pozīcijās. Viņš ir lielisks aizsardzībā. Lebrons pēdējos 3-4 gadus aizsardzībā nav īpaši centies. Bet es teiktu, ka šis duets ir skaļākais, zvaigžņotākais un meistarīgākais.

Ko sagaidi no Zaiona Viljamsona?

Ko sagaidu no Zaiona? Es jau teicu pagājušajā gadā – spēlētājs ar tādām fiziskajām īpašībām nevar pazust. Viņš ir ārprātīgs monstrs, jaunais mutants. Nākamais pēc Lebrona . Tās viņa fiziskās spējas – pirmkārt jau lēciens, jo viņš sver 130 kilogramus.

Viņam ir ne tikai lēciens, bet arī eksplozīvs pirmais solis. Skaidrs, ka tas metiens būtu jāstabilizē. Precizitāte viņam tik un tā varētu būt lieliska, ņemot vērā, ka viņš vai nu danko, vai arī met no apakšas. Es domāju, ka ar viņu viss būs kārtībā.

Vai tevi neuztrauc, ka viņa lielais svars varētu novest pie traumām?

Pirmajos gados tie viņa kilogrami, viņam netraucēs. Bet ilgtermiņā, jā. Pat Lebrons, kurš ir mutants, uz karjeras beigām, ja nemaldos, arī ir samazinājis svaru.

Kurš spēlētājs būs regulārās sezonas MVP?

Baigi labs jautājums. Kandidātu ir daudz. Pirmkārt, tie paši pagājuša gada finālisti – Janis un Hārdens. Janis izskatās, ka vēl metienā pieliek un attīstās, nobriest un fiziskāks paliek un viņš tur valdīs vēl ilgi. Un Hārdens katru gadu vēl kādu niansi sev noslīpē savā unikālajā meistarībā uzbrukumā.

Tālāk, Karijs! Viņam nav palīgu. Durants nav, Tompsons nav. Tikko jau viņš iemeta 40 punktus 25 minūtēs. Tad abi Leikeri- Deiviss un Džeimss. Atkarīgs, kurš spilgtāks būs. Lebronu nevar izsvītrot, lai cik gadi viņam būtu. Ja jāizvēlas viens, tad palikšu pie Džeimsa Hardena.

Foto: AFP / Scanpix

Kura komanda izcīnīs čempionu titulu?

Čempions būs no Losandželosas. Abas komandas ir labi veidotas. "Lakers" lielāks ir uzbrukuma potenciāls, savukārt "Clippers" ir labāki aizsardzības spēlētāji, kas izslēgšanas spēleš var būt noteicošs faktors.

Austrumos, manā uztverē, ir tikai viens izteikts favorīts. Tā ir Filadelfija, jo "Bucks" neuzvarēs, tāpēc, ka Antetokunmpo var izdarīt daudz, bet redzējām, ka viens nav cīnītājs. Tas saistībā ar Jani pierādījās arī Grieķijas izlasē. Lai iet fināls "Clippers"-"76ers" un "Clippers" arī izcīna titulu.

Protams, visas prognozes ir, pieņemot, ka spēlētāji ir veseli. Viena trauma var izmainīt daudz.

Kura komanda pārsteigs pozitīvi?

Labs starta piecinieks ir "Knikcs". Visi smejas par viņiem un noraksta viņus. Protams, izslēgšanas spēlēs viņi netiks, bet viņi varētu spēlēt labāk nekā no viņiem gaida. Starta piecinieks, kas sastāv no Peitona, Bereta, Morisa, Rendla un Robinsona, noteikti izcīnīs vairāk uzvaras nekā pagājušajā gadā (17).

Vēl divas komandas, kas patīkami pārsteigs būs "Kings" un "Pelicans" Abas ir jaunas un spēlēs tādu ātru, skatāmu basīti.

Foto: Reuters/ScanPix

No pozitīvā pie negatīvā. Kura vienība neattaisnos uz viņiem liktās cerības?

Gribēšu redzēt, kā izskatīsies Hjūstonas "Rockets"ar Raselu Vestbruku un Džeimsu Hardenu. Pieļauju domu, ka viņiem varētu iet mazliet sliktāk. Jā, Hardens, protams, būs monstrs, bet Vestbruks ilgtermiņā ir pierādījis, ka nespēj spēlēt uzvarošu basketbolu.

Domāju, ka arī "Jazz" ies grūtāk. Sastāvs viņiem ir novākts labs, bet pievilt var Konlija veselība un ir jāskatās kā viņam ar Mičelu izdosies saspēlēties. Liela jautājuma zīme, protams, ir arī "Warriros". Vai maz viņi tiks izslēgšanas spēlēs.

Ķeramies klāt latviešiem. Ko varam sagaidīt no Kristapa Porziņģa un Dalasas "Mavericks"?

Skaidrs, ka Kristapam būs laba statistika. Punkti un viss pārējais viņam būs. Jautājums ir par metienu izvēli. Kristaps, tomēr, ir palicis spēcīgāks ķermeņa augšdaļā, līdz ar to, gribētos redzēt vairāk spēli zem groza.

Ja Kristaps vairāk uzbruks no distances, tā būs baigā loterija. Statistika abiem ar Dončiču būs, bet, vai tas atnesīs "Mavericks" uzvaras, nezinu. Ceru Porziņģa repertuārā ieraudzīt jaunumus.

Foto: AP/Scanpix

Kādas lomas jaunajā sezonā savās komandās ieņems Dāvis Bertāns un Rodions Kurucs?

Kas attiecas uz Dāvi, es prognozēju, ka viņam, līdzīgi kā pagājušajā gadā, būs stabila sezona. Bet Vašingtonai būs grūti. Neredzu, ka "Wizards" varētu iekļūt izslēgšanas spēlēs. Un tas Dāvim varētu būt kultūršoks, jo viņš ir pieradis spēlēt uzvarošā sistēmā. Ir forši spēlēt sakārtotā vidē. Domāju, ka savu statistiku Dāvis savāks, bet vai viņam no šīs sezonas būs baigais kaifs? Varētu būt grūti.

Vēl ir tāda nianse, ka "Wizards" var sezonas gaitā saprast, ka viņiem nekas tur nebūs un Dāvi aizmainīt uz kādu komandu, kas ir titula pretendenti un meklē snaiperi. Tas viņam noteikti nebūtu par sliktu.

Par Rodionu- pirmajā pārbaudes spēlē solīda statistika. Pirmajā sezonā Durents nespēlēs, tāpēc Rodiona minūtes vēl būs salīdzinoši drošas. Bet "Nets" komandā ir vairāki spēlētāji, kuri būs konkurenti Rodionam. Galvenais, lai viņam viss ir kārtībā arī tajā sadzīviskajā lietā. Gaidīt var līdzīgu sniegumu kā pagājušajā sezonā. Viņš ir palicis pieredzējušāks, bet arī konkurence ir lielāka.

Kurš spēlētājs dominēs sezonas kuriozu (Shaqtin’ a fool) sadaļā?

Lai iet Markuss Moriss. Viņš ir tāds emocionāls džeks. Varbūt Ņujorkā pēc kādiem zaudējumiem sāks svilpt publika, viņš būs satrakojies un tad daudz kas var notikt. Tajā pašā laikā arī Hovards vai Marjanovičs, to pat īsti negribot. Viņam vienmēr gadās. Bobans ir ļoti atraktīvs spēlētājs.

Jaunā NBA sezona sāksies naktī uz 23. oktobri.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu