KNAB nekomentē Bordāna priekšlikumu, ka partijām varētu ziedot tikai to biedri (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nekomentē tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) priekšlikumu, ka partijām naudu ziedot varētu tikai to biedri.

Ņemot vērā, ka patlaban grozījumi Politisko organizāciju finansēšanas likumā ir izskatīšanas stadijā, KNAB atbilstoši savai kompetencei vērtēs likumprojektā paredzēto regulējumu un tā iespējamo piemērošanu, kā arī sniegs savus priekšlikumus Saeimai, aģentūrai LETA skaidroja KNAB.

KNAB ieskatā, valsts budžeta finansējuma palielinājumu ir jāpavada stingru kontroles mehānismu saglabāšanai, proti, partijas ir stingri jākontrolē, lai saņemtais finansējums tiktu izlietots atbilstoši likumā noteiktajiem mērķiem.

Ņemot vērā, ka likumprojektu vēl jāizskata Saeimai un tajā nav iekļauts minētais ministra priekšlikums, birojs šo priekšlikumu nav vērtējis, līdz ar to šajā sakarā šobrīd no plašākiem komentāriem atturas.

Jau ziņots, ka Saeima pagājušajā nedēļā parlamenta Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai nodeva grozījumus Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā, kas paredz no nākamajā gadā būtiski palielināt valsts finansējumu politiskajām partijām, šiem mērķiem papildus piešķirot 4 miljonus eiro.

Likumprojekts paredz piešķirt valsts budžeta finansējumu politiskajām partijām, par kurām iepriekšējās Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā divi procenti vēlētāju. Par katru iegūto balsi Saeimas vēlēšanās paredzēts maksāt 4,5 eiro, savukārt viena balss Eiropas Parlamenta un pašvaldības domes vēlēšanās maksātu 0,5 eiro.

Papildu tam politiskajai partijai, par kuru iepriekšējās Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā pieci procenti vēlētāju, ikgadēji plānots piešķirt valsts budžeta finansējumu 100 000 eiro apmērā.

Vienlaikus paredzēti arī ierobežojumi - kopējais vienai politiskajai partijai piešķirtais valsts budžeta finansējums gada laikā nevarēs pārsniegt 800 000 eiro.

Likumprojekts vienlaikus arī paredz stingrākus noteikumus politiskajām partijām, piemēram, valsts budžeta finansējuma saņemšanas gadījumā personas veikta ziedojuma (dāvinājuma) maksimālā summa politiskajai partijai nedrīkstēs pārsniegt 12 minimālo mēnešalgu apmēru (pašreiz - 50 minimālās mēnešalgas), kā arī liegs politiskajām partijām veidot parādsaistības.

Bordāns Latvijas Radio ir paziņojis, ka partiju finansēšanas modelī jāievieš vēl stingrākas prasības, proti, viņš būtu gatavs rosināt diskusiju, lai noteiktu aizliegumu politiskajām organizācijām ziedojumus saņemt no ārpuses, proti, tos var sniegt tikai partijas biedri.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu