Ēģiptē atrasti 30 ārkārtīgi labi saglabājušies aizzīmogoti sarkofāgi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Senās kapenēs Ēģiptē atrasti 30 aizzīmogoti koka sarkofāgi.
Senās kapenēs Ēģiptē atrasti 30 aizzīmogoti koka sarkofāgi. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Senās kapenēs blakus Luksorai Ēģiptē arheologi atraduši 30 aizzīmogotus koka sarkofāgus. Tajos guldīti Senās Ēģiptes priesteru un bērnu mūmijas, preses konferencē pavēstīja Ēģiptes Senlietu ministrija.

Arheologi aplēsuši, ka sarkofāgi darināti aptuveni pirms 3000 gadiem, tomēr krāšņie zīmējumi uz tiem ir tik labi saglabājušies, ka viegli iespējams izšķirt ēģiptiešu dievības un hieroglifus, kas zīmējumos attēloti.

Kad sarkofāgi tika atklāti, tie atradās divos slāņos – 18 sarkofāgi augšējā slānī, bet 12 apakšējā. Kopumā sarkofāgos atrodas 23 pieaugušu vīriešu, 5 sieviešu un 2 bērnu mūmijas, atklāja pētnieki, atzīmējot, ka visi sarkofāgi ir neredzēti krāšņi izrotāti un ārkārtīgi labi saglabājušies.

FOTO: Arheologi atver Ēģiptē atrastos sarkofāgus

Preses konferencē arheologi atvēra divus no sarkofāgiem, no kuriem vienā atradās vīrieša, bet otrā sievietes mūmija. Abas mūmijas izrādījās ļoti labā stāvoklī. Pat materiāls, kurā tās bija ietītas, bija pilnīgi neskarts un nosedza pilnīgi visas mūmijas ķermeņa daļas. Lai arī sarkofāgos neatradās nekādi artefakti, tomēr arheologi domā, ka tie varētu atrasties zem saitēm.

Arheoloģisko izrakumu vietā joprojām norisinās darbi, turklāt paralēli tam arheologiem ir jāiztulko hieroglifi, kas attēloti uz sarkofāgiem, jāizanalizē zīmējumi un jāizpēta pašas mūmijas. Rezultāti varētu atklāt, kas bija šie apglabātie cilvēki, kāpēc viņi bija apglabāti visi kopā, precīzi kad un kā viņi dzīvoja.

Novembrī sarkofāgi tiks aizvākti no Luksoras un nogādāti Lielajā Ēģiptes muzejā Kairā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu