Kur ir "Volgas žņaudzējs"? Krievijā teju desmit gadus meklē pensionāru sērijveida slepkavu

Foto: Ekrānuzņēmums ar "Volgas žņaudzēju"/ Crime Russia
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

"Izskatās, ka 30 līdz 35 gadus vecs vīrietis - vidēja garuma, kalsnas miesasbūves, ar neizteiksmīgu seju," Sverdlovskas apgabala policisti rakstījuši atjauninātajā "Volgas žņaudzēja" meklēšanas portretā. Viņš nogalinājis vairāk nekā 30 pensionārus. Polcisti viņu meklē gandrīz desmit gadus, vēsta medijs "RIA Novosti".

Viņš nogalina, bet nezog

2012. gada februārī Kazaņā, Gagarina ielā, tika atrasts 84 gadus vecas sievietes ķermenis. Noraizējušies tuvinieki izsauca policiju, jo viņi vēlējās apmeklēt vientuļo pensionāru, taču viņa neatbildēja uz zvaniem un neatvēra durvis.

Notikuma vietā ieradušies kārtības sargi konstatēja, ka sieviete ir nožņaugta ar stiepli. Tika izstrādātas dažādas versijas, ieskaitot laupīšanu. Tajā pašā dienā 86 gadus vecs Bugulmas iedzīvotāja (300 kilometru attālumā no Kazaņas) tika nožņaugts - arī ar vadu. No dzīvokļa pazuda visa nauda un vērtslietas. Laupītājs tika ātri identificēts - noslepkavotās sievietes mazdēls, kura viņas atteicās aizdot naudu.

Kazaņā slepkava paņēma tikai zelta rotaslietas un atslēgas, lai aizslēgtu durvis aiz sevis. Astoņi tūkstoši rubļu, kas gulēja redzamā vietā, netika skarti.

» "Izsistas" atzīšanās un liktenīgais slepenā aģenta portrets. Latvijas sērijveida slepkava Rogoļovs

Pēc mēneša Kazaņā - vēl divi līdzīgi noziegumi. 8. martā kādā mājā tika atrasts 82 gadus vecas pensionāres ķermenis: viņas kakls bija ievīstīts halātā, kas savilkts ar ēdamkaroti. Pēc nedēļas atkal 81 gadu veca sieviete tika nožņaugta ar dzelzs stiepli.

Izmeklētāji saprata, ka tas ir vienas personas darbs. Krimināllietā visas epizodes tika apvienotas un uzsākta izmeklēšana.

Asiņainā "tūre"

Kazaņas policija aicināja iedzīvotājus būt modriem. Tiesu izmeklētāji atklāja, ka slepkava iefiltrējies dzīvokļos, izmantojot īpašnieku uzticību. Par jebkādu informāciju par slepkavu tika izziņota atlīdzība viena miljona rubļu vērtībā.

"Noziedznieks izseko upurus pārtikas preču veikalos, pat palīdz viņiem ienest somas,"

teica toreizējais Krievijas Iekšlietu ministrijas vadītājs Rustems Kadirovs tiešraidē vienā no vietējiem televīzijas kanāliem. "Cits variants - viņš nokļūst dzīvokļos sociālā darbinieka vai kāda cita aizsegā - kā gāzes dienesta darbinieks vai tamlīdzīgi."

Laika gaitā lieta tika papildināta ar jauniem pierādījumiem un detaļām. Vienai no pensionārēm brīnumainā kārtā izdevās izdzīvot pēc uzbrukuma, taču viņas liecības izmeklēšanai neko daudz nepalīdzēja - upurim bija redzes traucējumi.

» Pusaudzes, kuras nogalināja savu tēvu. Gadījums, kas sašķēla Krievijas sabiedrību

Maniaks uzdarbojies daudzos reģionos: līdzīgas slepkavības notika Uļjanovskā, Ņižņijnovgorodā, Iževskā, Permā. Kopumā līdz 2012. gada augustam drošības spēki saskaitīja 18 epizodes.

Tā paša gada septembrī maniaks tika pamanīts novērošanas kameras ierakstā pie vienas no upuru māju ieejas. Pateicoties šim ierakstam un liecinieku liecībām, izmeklētāji beidzot sastādīja detalizētu identitāti. Plašsaziņas līdzekļi slepkavu nosauca par "Volgas žņaudzēju".

Pēc apkopotajiem datiem, kopumā ir 32 upuri. Noziegumi tika izdarīti laikā no 2011. gada marta līdz 2012. gada septembrim. Pēdējie trīs - Ufā, pēc kura likumpārkāpējs pazuda bez pēdām.

"Viņš pats neapstāsies!"

Sākumā eksperti domāja, ka galvenais motīvs ir zagšana, taču pēc rūpīgas materiālu izpētes viņi saprata, ka viņi meklē īstu maniaku.

Speciālisti izgatavoja psiholoģisko portretu. Viņuprāt, "Volga žņaudzējs" tika audzināts bez tēva. Iespējams, ka vecāki viņu deva vecmāmiņas aprūpē. Viņam ir zems sociālais statuss, izglītība - vidējā. Bet viņam ir labas komunikācijas prasmes un viegli iemantos vecāku cilvēku uzticību.

» Bērnu sērijveida slepkava un bibliotekāre, kas atklāja viņa noslēpumu

Saskaņā ar vienu versiju slepkava nāk no Kazaņas, kur tika nožņaugti visvairāk pensionāru. Pēc otras versijas - no Udmurtijas. Izmeklētāji vietējām skolām nosūtīja maniaka portretu, cerot, ka kāds identificēs bijušo skolnieku. Bez rezultātiem.

Pēc ekspertu domām, tik plašā slepkavību ģeogrāfija nav raksturīga pat krievu seriāliem. Psihiatrs Aleksandrs Bukhanovskis, kurš palīdzēja noķert Andreju Čikatilo, uzskatīja, ka Amerikas Savienotajās Valstīs maniaki ir daudz mobilāki. Bet teritorialitāte ir raksturīga Krievijai: noziedznieki visbiežāk darbojas stingri noteiktā apgabalā.

2017. gada maijā "Volgas žņaudzēja" izmeklēšanas grupas vadītājs oficiāli paziņoja, ka slepkavību sērija, visticamāk, ir beigusies. Kāpēc - nav zināms. Ir vairākas teorijas: ticis cietumā, nelaimes gadījumā kļuvis par invalīdu, galu galā viņš, iespējams, vairs nav dzīvs.

Tomēr izmeklētāji uzsver: šādi noziedznieki "neapstājas paši no sevis". Tāpēc meklēšana turpinās. Nesen atlīdzība par jebkādu informāciju par žņaudzēju ir palielinājusies līdz pat trim miljoniem rubļu.

"Volgas maniaks" nav pirmais sērijveida slepkava Krievijā, kura upuri bija tikai vientuļas vecāka gadagājuma sievietes. Irina Gedamadačuka 2010. gadā tika arestēta Sverdlovskas apgabalā - viņas kontā ir 17 slepkavības.

Saskaņā ar izmeklēšanu apsūdzētie tikās ar pensionāriem, viņiem uzticējās, pēc tam viņi viņus nogalināja un aplaupīja. 2012. gadā viņai tika piespriesti 20 gadi maksimālās drošības kolonijā.

» Vainas apziņa par patēva slepkavībām. Sieviete Austrālijā digitālā kartē iemūžina upurus - sievietes un bērnus

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu