"Ko es izdarīju?" ASV deviņus gadus vecs zēns nesaprot pret viņu vērstās apsūdzības par ģimenes noslepkavošanu (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Deviņgadīgs zēns pēc ugunsgrēka treileru parkā Ilinoisas štatā ASV apsūdzēts trīs bērnu un divu pieaugušo slepkavībā. Pirmdien, 21. oktobrī, tiesas sēdē viņš tik tikko spēja izprast viņam izvirzītās apsūdzības, vēsta medijs "Vice".

6. aprīlī notikušajā ugunsgrēkā dzīvību zaudēja viens gadu vecs un divi divus gadus veci bērni, 34 gadus vecs vīrietis un 69 gadus veca sieviete. Apsūdzētajam arī izvirzītas apsūdzības par ļaunprātīgu dedzināšanu un viena par ļaunprātīgu dedzināšanu vainu pastiprinošos apstākļos.

Savā tiesas sēdē zēns cīnījies, lai saprastu viņam vērstās apsūdzības un tiesnesim nācās paskaidrot tās viņam tā, lai saprastu deviņus gadus vecs bērns.

"Ko tu nesaproti?" Tiesnesis Čārlzs Fīnijs zēnam jautāja pēc apsūdzības nolasīšanas, pirmdien veicot iebildumus Vudfordas apgabala nepilngadīgo tiesā.

"Ko es izdarīju," zēns atbildēja tiesnesim. Zēns jautājis tiesnesim, lai paskaidro, ko nozīmē tiesas termini, kas izmantoti apsūdzībā.

"Viņam ir laba sirds," Čikāgas tiesā šomēnes teikusi zēna mamma. Viņa piebilda, ka viņš cieš no šizofrēnijas un bipolāriem traucējumiem. "Viņš palīdzēja pabarot brāli un māsu, palīdzēja iemācīt viņiem staigāt. Jā, viņš būtu jāsoda, bet viņam ir nepieciešama garīga palīdzība, tas ir tas, kas viņam vajadzīgs."

Zēns ir pārāk jauns, lai viņu nosūtītu uz nepilngadīgo aizturēšanas centru, ja viņš tiek atzīts par vainīgu - viņš saskaras ar probāciju. Tomēr, ja viņš pārkāpj pārbaudes laiku, pēc 10 gadu vecuma viņš var tikt notiesāts uz apcietinājumu, un, pēc Tiesas ziņām, viņš tiks nosūtīts uz valsts nepilngadīgo cietumu, kad viņam būs 13 gadu.

Zēns tiesu pēc sēdes pametis raudādams.

» Deviņus gadus vecs bērns ASV apsūdzēts triju bērnu un divu pieaugušo slepkavībā

Prokurors paziņojis, ka pirms apsūdzību izvirzīšanas izskatīti dažādi ziņojumi par notikušo. Tiesu medicīnas eksperti noteikuši, ka ugunsgrēks bijis tīši izraisīts.

"Tas bija grūts lēmums," sacījis prokurors.

"Tā ir traģēdija, bet beigu beigās nākas ļoti jaunu cilvēku apsūdzēt vienā no visnopietnākajiem noziegumiem. Bet es domāju, ka to ir nepieciešams izdarīt, pabeigtības dēļ."

Liels izaicinājums apsūdzētajiem būs pierādīt, ka bērnam ir bijis nodoms izdarīt slepkavību. Tas ir nepieciešams pirmās pakāpes slepkavību lietās, paskaidroja Gass Kostopulos, kurš strādājis par prokuroru, bet nu nodarbojas ar nepilngadīgo aizstāvību.

"Deviņgadnieki nezina, ka Santaklauss nav īsts. Viņi nezina, ka cilvēki nomirst un neatdzīvojas," viņš stāstīja.

"Es nezinu, vai deviņgadniekam var rasties nodoms izdarīt slepkavību."

"Apsūdzības ir pilnīgi nesamērīgas, ņemot vērā visu, ko zinām, it īpaši par bērnu smadzeņu attīstību," sacīja Betsija Klārka, viena no vadošajām Ilinoisas bērnu, kas nonākuši tieslietu sistēmā, aizstāvēm.

Notiesāšanas gadījumā bērnam varētu tikt piespriesta piecu gadu probācijas uzraudzība, kas ilgtu ne ilgāk kā līdz 21 gada vecumam, sacījis prokurors. Augsta ir arī terapijas un psiholoģiskās konsultēšanas varbūtība.

"Probācija, ņemot vērā vecumu, ir vienīgais iespējamais iznākums šajā situācijā," uzskata prokurors.

Apsūdzētajam tiks norīkots advokāts, un viņam būs jāstājas tiesneša priekšā. Mazgadīgajiem nav jāstājas zvērināto tiesas priekšā, izņemot gadījumus, kad mazgadīgais tiek tiesāts kā pieaugušais. Tāpat Ilinoisas likums nosaka, ka mazgadīgos nedrīkst aizturēt.

Pēdējo reizi tik jauns bērns masu slepkavībā apsūdzēts 2006. gadā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu