Tīrs kažoks un sausas ķepas vienmēr! Arī lieliem suņiem ziemā patīk komforts

Video
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Daudzi uzskata, ka tikai mazajiem klēpja sunīšiem ir nepieciešami kombinezoni, kad termometra stabiņš sāk spītīgi slīdēt lejup. Tā vis nav - arī lielāki suņi novērtēs kombinezonu bargā un slapjā laikā. Kā saimniekam saprast, vai viņa mīlulim ir nepieciešams apģērbs, un kā pieradināt pie jauniem tērpiem, portālam "Apollo" skaidro "PetCity" eksperte Anžela Fomičeva.

» Arī suņiem ziemā salst - kā pieradināt mīluli pie ģērbšanās? 

"Mūsdienās suņi dzīvo ļoti komfortabli – mājās, savās siltajās ligzdiņās, tādēļ došanās pastaigā gada drēgnajos mēnešos viņiem var būt pat ļoti nepatīkama. Un dzīvnieka izmēram šeit nav nozīmes," norāda eksperte.

Fomičeva atklāj: "Lai dotos ar mīluli ārā ziemā, no sākuma jebkurš suns ir jāpieradina, lai dzīvnieks neapjuktu no aukstuma un viņa organisms pierastu."

"Piemēram, Ķīnas cekulainajai šķirnei pietiktu ar piecām minūtēm ārā, bet, ja ir kombinezons mugurā, tad viņš var priecāties par ziemu daudz ilgāk," eksperte min salīgos suņu puikas un suņu meitenes, kam noteikti ir nepieciešams apģērbs

"Ne tikai mazi un bezspalvaini sunīši jūtas slikti aukstajā laikā. Ļoti bieži dzirdam, piemēram, franču buldogu saimnieku sūdzības, ka aukstajā laikā mīluļi ne visai grib iet ārā."

Suņi, kas ir izturīgi pret rudens un ziemas apstākļiem, ir ar ļoti biezu spalvu un dabiski radīti aukstumam, piemēram, haskiji.

Foto: Pixabay

Suņu drēbēm ir divas funkcijas – tīrība un komforts

"Lai mīlulis nebūtu jāvanno pēc katras pastaigas, var ģērbt rudens kombinezonus, kas ir viegli un elpojoši. Suns var brīvi kustēties. Saimniekam līdz ar to arī būs komforts, jo suns nebūs jāmazgā. Un šeit izmēram nav nozīmes. Vieglāk vienmēr ir izmazgāt kombinezonu nekā to lielo suni," norāda speciāliste.

Taču, ja runa ir par aukstumu, Anžela min, ka tēma ir ļoti plaša un ka saimnieki bieži projicē savas izjūtas uz mājdzīvniekiem.

"Tāds termins kā saaukstēties suņu pasaulē neeksistē. Protams, ja ir vecs vai slims suns un ja viņš ir slapjš un pēc tam iziet -20 grādu salā, tad aukstums ietekmēs dzīvnieka veselību." Eksperte norāda, ka suņiem drīzāk var runāt par hipotermiju, ka "ziemā viņi nespēj noturēt savu ķermeņa temperatūru un par suni jārūpējas, lai viņš ilgi nesēdētu uz aukstas zemes vai ledus".

"Taču kas var notikt aukstumā - var iekaist ķepu spilventiņi, pat veidoties ledus kārtiņa uz spilventiņiem. Tas var būt gan sāpīgi, gan izraisīt problēmas," norāda Fomičeva.

Apavi ir drošākie, lai aizsargātu ķepas

"Saimniekam ir jāizvērtē, kāds ir viņa dzīvesveids ar suni, lai iegādātos drēbītes. Ir plānāki un biezāki kombinezoni, ir arī tādi, kam iekšā ir folijas slānis, kas palīdz uzturēt ķermeņa siltumu."

» Kā pasargāt mīluļa ķepas no dubļiem un sala

Speciāliste norāda, ka ir arī drēbītes, kas aizsargā tieši no vēja, - īpaša tehnoloģija integrēta dzīvnieku apģērbos.

Zooveikalos "PetCity" ir plašs dažādu suņu apģērbu modelīšu klāsts. Šogad to papildinājuši kombinezoni ar regulējamu muguras garumu. "Piemēram, mazās suņu sugas, kā takši un čivavas, viņiem abiem ir viens izmērs, bet muguras garums ir atšķirīgs," norāda speciāliste. Līdz ar to suņiem arī kustību amplitūda palielinās.

Par to, cik bieži ir jāmaina suņu drēbītes, eksperte atbild, ka ir firmas, kuru kombinezoni ir tikpat kā mūžīgi.

""Hurtta" un "Rukka" drēbes kalpo vairākām sezonām. Bet, ja runājam par komfortu, kamēr viens tiek mazgāts, otrā var staigāt, tāpēc saimnieki bieži ņem divus kombinezonus, ko tad arī var mainīt."

Kā pieradināt suni pie apģērba?

"Suņi ir gudri - viņiem kombinezoni nepatīk līdz brīdim, kad viņi iziet ārā un saprot, ka tajos ir silti un labi," norāda Anžela.

Protams, viss apģērbs ir jāpielaiko. Tas, kas patīk saimniekam, nenozīmē, ka uzreiz patiks arī sunim. Suņiem tāpat kā cilvēkiem ir dažādi izmēri.

"Visbiežāk suņiem nepatīk kombinezoni, kas ir vienā gabalā, līdz ar to grūtāk uzģērbjami. Var izvēlēties modeļus, kas neapsedz kājas, bet vienalga maksimāli pasargā no aukstuma svarīgākās ķermeņa daļas – krūškurvi un gurnus," atklāj speciāliste.

» Aktīvā atpūta kopā ar četrkājaino draugu. Kāds ekipējums nepieciešams, lai nodarbotos ar kanikrosu?

Pirmie soļi ar jauno ziemas apģērbu jāsāk mājās - jāuzvelk kombinezons uz pāris minūtēm, lai pierod. Arī saimniekam ir jāpierod pareizi ģērbt dzīvnieku - uzmanīgi, pacietīgi. Lai būtu labāk gan sunim, gan saimniekam.

Video: Kā izvēlēties sunim atbilstošāko ziemas mētelīti?

Raksts tapis sadarbībā ar "PetCity".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu