Zinātnieki atklāj, kam domāti cilvēka "ilkņi"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Zobi. Ilustratīvs attēls.
Zobi. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Pretēji plaši izplatītam viedoklim cilvēka acu zobi nav domāti gaļas košļāšanai, bet to esamība ir saistāma ar kādu "romantiskāku" mērķi, skaidro medijs "Business Insider". 

Acu zobi cilvēka mutē ir visgarākie. Kāpēc starp pārējiem, kas ir īsi un strupi, mums ir viens zobs, kas ir smailāks? Pretēji plaši izplatītam viedoklim, šie zobi nav domāti gaļas plēšanai un košļāšanai. Iemesls patiesībā ir daudz romantiskāks. 

Vīriešiem ir par 10% garāki acu zobi nekā sievietēm, un šī atšķīrība nav sastopama tikai starp cilvēkiem. Mūsu radiniekiem, gorillām, arī piemīt šāda īpašība un pat vēl lielākā mērā. Tēviņiem acu zobi ir divreiz garāki nekā mātītēm. Tas ir tāpēc, ka starp gorillām tēviņi sacenšas par ekskluzīvām pārošanās tiesībām. Tēviņš, kuram ir visgarākie un biedējošākie "ilkņi", parasti uzvar. Laika gaitā gorillām acu zobi ir kļuvuši vēl garāki, bet ja runājam par cilvēkiem, tad mūsu attīstība noritēja nedaudz citā virzienā. Cilvēka acu zobi ar laiku ir palikuši arvien īsāki.

» Zinātnieki varētu būt pārkāpuši ētikas robežas, laboratorijās audzējot cilvēku smadzenes

Mūsdienās cilvēka acu zobi ir visīsākie, kādi tie jebkad bijuši. Arī zobu garuma atšķirība starp dzimumiem vairs neesot tik izteikta. Tas izskaidrojams ar to, ka atšķirībā no gorillām, kas joprojām seko savu senču piemēram, vīrieši vairs zobus neizmanto cīniņos. Zinātniekiem gan neesot pilnībā skaidrs, kāpēc tas ir noticis. Viena no izvirzītajām teorijām rosina domāt, ka cilvēku mazuļi nespēj sevi pasargāt, tāpēc vīrieši vairāk laika sākuši pavadīt ar bērniem, nevis cīnoties par partneri. 

Rezultātā acu zobi cilvēka mutē ir tikai paliekas no tā, kas kādreiz tika izmantots cīņās pret citiem. Tie vairs nav pietiekami gari un asi, lai sagrābtu laupījumu, kā to, piemēram, dara lauvas. Tāpat ar tiem nevar iebiedēt uzbrucēju, kā to dara nīlzirgi. Tā vietā acu zobu vienīgā funkcija ir iesaistīties ēdiena košļāšanā. 

» Unikāls pētījums: eksperti pēta Vecrīgā atraktos latviešu apbedījumus

Izrādās, ka ne vienmēr evolūcijas gaitā notiek pozitīvas pārmaiņas. Un, lai gan patiesība par acu zobiem varētu izraisīt vilšanos, pētot acu zobu izmērus un formu antropologi var noskaidrot, kā attīstījušies cilvēku priekšteči. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu