Dome aicina Lāčplēša ielas iegruvušā nama iedzīvotājus vērsties sociālajā dienestā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ceturtā stāva griestu iebrukšanā cietusī dzīvojamā ēka Lāčplēša ielā.
Ceturtā stāva griestu iebrukšanā cietusī dzīvojamā ēka Lāčplēša ielā. Foto: Paula Čurkste/LETA

Rīgas dome aicina Lāčplēša ielas 123b nama iedzīvotājus pēc atbalsta un palīdzības nepieciešamības gadījumā vērsties Rīgas Sociālajā dienestā, informēja Rīgas domes Labklājības departamenta pārstāve Lita Brice. 

Kā norāda dome, pēc tam, kad 12. oktobrī četrstāvu ēkā Lāčplēša ielā 123b iebruka ceturtā stāva griesti un tika evakuēti visi iedzīvotāji, jau 14. oktobrī Rīgas Sociālā dienesta Latgales rajona teritoriālajā centrā "Krasts" vērsās seši mājas iemītnieki, kuriem tika izsniegtas izziņas, lai varētu saņemt pārtikas pakas no Eiropas Atbalsta fonda vistrūcīgākajām personām. 

» Iegruvusī Lāčplēša ielas ēka nav ekspluatējama - 60 īrniekiem jāmeklē jaunas mājas

Tāpat piecām personām ierādītas pagaidu dzīvojamās telpas, kā arī 23.oktobrī dienestā pēc palīdzības vērsušies arī citi ēkas iedzīvotāju pārstāvji.

Brice skaidro, ka, sazinoties ar visiem iesaistītajiem dienestiem un novērtējot izveidojušos apstākļus kā kritiskus, tika pieņemts lēmums piešķirt iedzīvotājiem vienreizēju pabalstu krīzes situācijā pamatvajadzību nodrošināšanai, izskatot katru gadījumu individuāli.

Līdz šim ar šādu iesniegumu pašvaldībā vērsušies pieci šīs mājas iedzīvotāji, taču dome aicina arī citus nama iemītniekus rakstīt iesniegumus un noformēt dokumentus, lai Rīgas Sociālajā dienestā saņemtu pabalstu.

Pabalsts krīzes situācijā ir materiāla palīdzība, kuru Sociālais dienests, ņemot vērā krīzes situācijas radīto zaudējumu sekas vai sociālās situācijas uzlabošanai nepieciešamos izdevumus, piešķir klientam, ja tam nav tiesību saņemt valsts vai pašvaldības noteiktu citu pabalstu un/vai apdrošināšanas atlīdzību, vai tie ir nepietiekami pamatvajadzību nodrošināšanai. 

Lai saņemtu pabalstu krīzes situācijā, klientam trīs mēnešu laikā pēc krīzes situācijas rašanās jāiesniedz Sociālajā dienestā iesniegumu un dokumenta kopiju (uzrādot oriģinālu), kas apliecina krīzes situācijas faktu, kā arī citus dokumentus, kas nepieciešami lēmuma pieņemšanai. 

Pabalsta apmērs atsevišķi dzīvojošai personai ir līdz valsts noteiktajai minimālajai mēneša darba algai - 430 eiro, bet ģimenei - līdz divām valsts noteiktajām minimālajām mēneša darba algām. 

Sociālais dienests lēmumu par pabalsta piešķiršanu un tā apmēru pieņem, pamatojoties uz sociālā darba speciālista sniegto atzinumu, izvērtējot katra klienta sociālo situāciju individuāli un ņemot vērā krīzes situācijas izraisītās sekas. 

Evakuētās ēkas iedzīvotāji aicināti vērsties Latgales rajona nodaļas teritoriālajā centrā "Krasts", Aiviekstes ielā 14, kā arī regulāri sazināties ar ēkas īpašnieka pārstāvjiem, lai risinātu kompensāciju un citus jautājumus. 

Kā ziņots, ēka Rīgā, Lāčplēša ielā 123b, kurai 12.oktobrī vienā no stāviem iegruva griesti, nav ekspluatējama, tāpēc aptuveni 60 nama īrniekiem ir jāmeklē jauni mājokļi, aģentūrai LETA pastāstīja ēkas īpašnieku SIA "Amplion Trust" pārstāvis, advokāts Roberts Kantsons.

Uzņēmuma nolīgtais būveksperts ir veicis ēkas apsekošanu un konstatējis, ka tā ir dzīvošanai bīstama un nav ekspluatējama. Saskaņā ar Rīgas pilsētas būvvaldes lēmumu, uzņēmumam ir uzlikts par pienākumu ēku nožogot, bet atsākt tās izmantošanu varēs tikai pēc visu nepieciešamo remontdarbu veikšanas.

Pēc Kantsona teiktā, namam jāatjauno ne tikai iegruvušie griesti, bet jāstiprina arī ēkas pamati, jo būveksperts konstatējis ēkas daļēju svēršanos, kas, iespējams, varētu būt bijis par iemeslu arī griestu iegruvumam.

Advokāts norādīja, ka patlaban ir grūti prognozēt, cik ilgā laikā varētu būt iespējams veikt visus remontdarbus, taču skaidrs, ka "tas nav nedēļu jautājums", jo būvdarbu veikšanu būtiski varētu ietekmēt ziema un gaidāmie laikapstākļi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu