Gada laikā rindas uz bērnudārziem Rīgā pieaugušas divas reizes

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bērnudārza audzēkņi Esplanādē.
Bērnudārza audzēkņi Esplanādē. Foto: Paula Čurkste/LETA

Higiēnas prasību dēļ gada laikā rindas pašvaldības bērnudārzos Rīgā pieaugušas divas reizes un sasniedz 2239 bērnus, noskaidrots Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentā.

Salīdzinoši - aptuveni pirms gada rindā uz pašvaldības bērnudārzu bija 1135 bērni.

Kā skaidro departamentā, rindas pieaugums ir skaidrojams ar izmaiņām higiēnas noteikumos, kas stāsies spēkā 2020. gada 1. janvārī, taču komplektējot grupas, dome šīs izmaiņas ņēmusi vērā pagājušajā gadā un arī šogad. Proti, izmaiņas paredz noteiktu kvadratūru uz bērnu skaitu.

"Līdz ar to, bērnudārzā var uzņemt mazāk bērnus kā līdz šim un tas rindu ietekmē apmēram par 400 bērniem," atzīst pašvaldībā.

Vienlaikus dome akcentē arī vēl vienu ilgstošu problēmu, proti, uzņemot bērnu iestādē, pēc kāda laika ir redzams, ka par šo bērnu tiek maksāti savstarpējie norēķini un ienāk nauda no citas pašvaldības. 

"Tas nozīmē, ka vietu faktiski nav saņēmuši īstie rīdzinieki, bet gan bērni, kuriem uz uzņemšanas brīdi bijusi Rīgas deklarācija, bet faktiski viņi dzīvo ārpus Rīgas. Tādi bērni ir vairāk nekā 700," uzsver domē.

Departaments norāda, ka patlaban vēl ir iestādes, kurās tiek komplektētas grupas, līdz ar to rindā esošo bērnu skaits varētu sarukt apmēram par 100 līdz 150 bērniem. 

Lai mazinātu rindas, Rīgas dome laika posmā no 2009. gada līdz 2018. gadam ir atvērusi papildus 194 grupas, tādējādi palielinot vietu skaitu apmēram par 4000, kas vietu skaita ziņā ir līdzvērtīgi 20 jauniem bērnudārziem. 

Šobrīd Rīgas pašvaldības bērnudārzos ir vieta 26 169 bērniem, bet tuvāko gadu laikā pirmsskolas izglītības grupas būs arī ēkās Apuzes ielā un Stokholmas ielā, kā arī top projekts Skanstes apkaimē, kas kopskaitā dos vietu gandrīz 500 bērniem, informē vietvarā.

Tikmēr pieaugošās rindas satraukušas Rīgas domes opozīcijas deputātu Vilni Ķirsi (V), kurš norāda, ka "situācija ir satraucoša" un uzskata, ka 2020.gada budžetā vienai no pašvaldības prioritātēm jābūt atbalstam bērniem un ģimenēm, "nevis neskaidrām daudzmiljonu dotācijām SIA "Rīgas satiksme" un reklāmas līgumiem valdošo partiju slavināšanai medijos."

"Rīgai ir akūti jārisina divas problēmas - jāpalielina nepieļaujami zemās algas pirmsskolas pedagogiem un, kamēr simtiem ģimeņu vienīgā izvēle ir privātie bērnudārzi, tikmēr būtiski jāpaaugstina pašvaldības līdzfinansējums par tiem," uzskata domnieks.

Viņš apņēmies rosināt jautājumu par bērnudārzu rindu pieaugumu pieprasīs izskatīt tuvākajā Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas sēdē. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu