"Valsts zaudē miljonus." Igaunijas mediji vēlas iespējami drīz ievest digitālo nodokli (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dators. Ilustratīvs attēls.
Dators. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Igaunijas Mediju uzņēmumu asociācija uzskata, ka Igaunijā ir nepieciešams jau iespējami drīz – līdz 2021.gadam – ieviest digitālo nodokli, vēsta Igaunijas raidsabiedrība ERR.

Asociācijas vadītājs Marts Raudsārs norāda, ka šāds nodoklis nepieciešams, lai nodrošinātu vienotu situāciju visiem mediju tirgus dalībniekiem, jo šobrīd mediju uzņēmumi nodokļos maksā 4,5 reizes vairāk nekā starptautiskie interneta giganti.

"Šī situācija nav godīga ne tikai pret Igaunijas mediju uzņēmumiem, bet arī pret Igaunijas valsti, jo tā katru gadu zaudē miljoniem eiro nodokļu naudas," norāda Raudsārs.

Viņš uzskata, ka digitālais nodoklis Igaunijā būtu jāievieš jau iespējami īsākajā laikā – līdz 2021. gadam, nevis trīs gadu laikā vai vēl tālākā nākotnē.

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) šobrīd strādā pie globālas regulas par digitālajiem nodokļiem, kas varētu stāties spēkā pēc trīs gadiem. Tomēr Raudsārs norāda, ka šobrīd nav nekādu garantiju, ka attiecīgas organizācijas dalībvalstu vienošanās šajā laikā tiešām tikšot panāktas.

Arī Eiropas Savienība solījusi ieviest līdzīgu regulu.

Raudsārs uzsver, ka pašreizējos apstākļos, kad šo jautājumu ieskauj zināma neskaidrība, vairākas Eiropas Savienības valstis ir izvēlējušās ieviests savus nacionālos digitālos nodokļus, un tāpēc Igaunijai būtu jāseko šo valstu piemēram. Igaunijas Mediju uzņēmumu asociācija jau vērsusies Igaunijas Finanšu ministrijā ar ierosinājumu ieviest digitālo nodokli 3-5% apmērā jau pirms 2021. gada budžeta pieņemšanas.

Tikmēr Igaunijas medijs "Postimees" šīs nedēļas sākumā vēstīja, ka Igaunijas valdībai šobrīd neesot nekādu plānu ieviest digitālo nodokli, un šis jautājums arī vēl nav ticis apspriests Igaunijas parlamenta finanšu komitejā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu