Rīgas dome pirmo reizi vairāku gadu garumā nepiešķirs papildu naudu "Rīgas satiksmei"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
SIA "Rīgas Satiksme" administratīvā ēka Vestienas ielā.
SIA "Rīgas Satiksme" administratīvā ēka Vestienas ielā. Foto: Ieva Makare/LETA

Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja šodien atbalstīja pašvaldības 2019. gada budžeta grozījumus, vienlaikus pirmo reizi vairāku gadu laikā neplānojot no domes budžeta SIA "Rīgas satiksmei" piešķirt papildus lūgto naudu, noskaidroja aģentūra LETA.

Budžeta grozījumus tradicionāli neatbalstīja domes opozīcijas deputāti, bet atbalstīja vairums koalīcijas domnieku.

Pirmo reizi par budžeta grozījumiem komiteja lēma 18.oktobrī, taču tā kā koalīcijas deputāti nespēja vienoties par atbalstu vienam no iesniegtajiem priekšlikumiem, sēde tika pārcelta par pusotru nedēļu.

Kopumā koalīcijas pārstāvji bija iesnieguši divus priekšlikumus. Deputāti Artūrs Hroļenko (S) un Oļegs Burovs (GKR) piedāvāja piešķirt 100 000 eiro dzīvojamo māju energoefektivitātes pasākumu veikšanai un renovācijai, lai nodrošinātu to projektu realizāciju, kurus iespējams īstenot līdz gada beigām.

Savukārt garas diskusijas koalīcijas deputātu starpā izvērtās par otru atsevišķu koalīcijas deputātu iesniegto priekšlikumu. Proti, domnieki bija rosinājuši 40 000 eiro novirzīt Rīgas Zoodārzam, 14 000 eiro - dzīvojamo māju energoefektivitātes popularizēšanai un 250 000 eiro - informācijas tehnoloģiju iegādei Rīgas skolām. 

Kopumā priekšlikums paredzēja pārdalīt 300 000 eiro un līdzekļus viņi rosināja ņemt no diviem basketbola klubiem - "TTT Rīga" un "VEF Rīga" - paredzētās naudas. Šos līdzekļus dome klubiem atbalstīja piešķirt jau gada sākumā.

Diskusijas koalīcijas deputātu starpā izcēlās par to, vai tiešām priekšlikums jāatbalsta, jo šiem mērķiem budžeta pamata grozījumos papildu nauda ir paredzēta.

Piemēram, Rīgas Zoodārzam jau bija paredzēti 40 000 eiro pamata grozījumos, taču koalīcijas pārstāvji rosināja piešķirt vēl 40 000 eiro, jo tā bija kopējā summa, ko uzņēmums lūdza.

Par priekšlikumiem deputāti jau iepriekšējā sēdē bija uzdevuši visus jautājumus un arī izteikušies diskusijās un šodien bija atlicis par tiem tikai nobalsot.

Šodien deputāte Eiženija Aldermane (GKR) tomēr piedāvāja 300 000 eiro finansējumu basketbola programmām saglabāt un 250 000 eiro datortehnikas iegādei piešķirt kā papildus naudu. 

Rīgas domes Finanšu departamenta vadītājs Uldis Rakstiņš sacīja, ka šīs priekšlikums ir realizējams un to varēs nodrošināt nemainot kopējo izdevumu ietvaru.

Vjačeslavs Stepaņenko (GKR) prasīja vai arī zoodārzam var atrast papildus 40 000 eiro, uz ko Rakstiņš atbildēja, sakot, ka finansisti atraduši naudu, lai varētu atbalstīt tikai 20 000 eiro piešķiršanu, kas nozīmē, ka zoodārzs saņemtu 60 000 eiro. 

Kopumā strīdus izraisījušā priekšlikuma iesniedzēji šādam kompromisam piekrita un rezultātā tika nobalsots par 250 000 eiro piešķiršanu informācijas tehnoloģiju iegādei un 20 000 eiro piešķiršanu Rīgas zoodārzam, vienlaikus saglabājot arī 300 000 eiro basketbola klubiem. Tāpat tika atbalstīts Hroļenko un Burova priekšlikums.

Priekšlikumu piešķirt 14 000 eiro Rīgas enerģētikas aģentūrai domnieki atsauca. 

"Rīgas satiksmei" budžeta grozījumos tiks piešķirti 1,5 miljoni eiro, taču no valsts transfertiem. Uzņēmuma vadība bija lūgusi piešķirt papildu 2,9 miljonus eiro, tomēr minētais pieprasījums netika atbalstīts, lai gan tradicionāli uzņēmums budžeta grozījumos saņēma vairākus desmitus miljonus, piemēram, pērn tam tika piešķirti 22,5 miljono eiro.

Skaidrojot šādu rīcību, Rakstiņš sacīja, ka uzņēmums arī bez minētās dotācijas pieprasījuma gadu plāno noslēgt ar peļņu 1,3 miljonu eiro apmērā, tāpēc pašvaldība izšķīrusies līdzekļus nepiešķirt, jo kopā ar valsts dotāciju 9,68 miljonu eiro apmērā, uzņēmums šogad būs saņēmis 139,68 miljonus eiro.

Finanšu departamenta vadība komitejā no opozīcijas puses tika iztaujāta aptuveni 40 minūtes, lai gan tradicionāli par budžetu tiek lemts vairākas stundas. Kā skaidroja paši opozicionāri - lielākā "ņemšanās" jau bijusi Budžeta komitejā, kur darbojas visu frakciju vadītāji. 

Grozījumos norādīts, ka galvaspilsētas budžeta ieņēmumi šogad ir par 8,62 miljoniem eiro mazāki nekā sākotnēji plānots, savukārt izdevumi sarukuši par 33,44 miljoniem eiro. Budžeta deficīts sarucis līdz 86,5 miljoniem, sākotnēji plānoto 110,07 miljonu eiro vietā. 

Gada sākumā bija plānots, ka budžeta ieņēmumi šogad sasniegs 972,64 miljonus eiro, taču grozījumos tie sarukuši līdz 963,77 miljoniem eiro. Savukārt izdevumi tika plānoti 1,083 miljarda eiro apmērā, tagad tos samazinot līdz 1,050 miljardam eiro.

Budžeta grozījumos Rīgas domes Īpašuma departamentam paredzēts papildus piešķirt 265 661 eiro, Mājokļu un vides departamentam 228 923 eiro, Izglītības, kultūras un sporta departamentam - 2,76 miljonus eiro, bet Labklājības departamentam - 986 372 eiro.

Papildu līdzekļi plānoti arī pilsētas izpilddirekcijām, attiecīgi, Austrumu izpilddirekcijai paredzēts iešķirt 60 405 eiro, Pārdaugavas izpilddirekcijai - 63 862 eiro, bet Ziemeļu izpilddirekcijai - 44 635 eiro.

Rīgas pašvaldības policijai izdevumu palielinājums plānots 120 000 eiro apmērā, pašvaldības aģentūrai "Rīgas gaisma" - 38 720 eiro apmērā, bet "Rīgas pieminekļu aģentūrai" - 17 198 eiro.

Rīgas pašvaldības dzīvojamo māju privatizācijas komisijai plānots piešķirt 85 135 eiro, bet "Rīgas mežiem" - 54 832 eiro.

Kopumā Rīgas zoodārzs saņems 60 000 eiro, savukārt informāciju tehnoloģiju iegādei Rīgas skolās kopumā būs piešķirti 850 000 eiro.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu