Uzstādot vairāk gudros luksoforus, Rīgā varētu ievērojami samazināties sastrēgumu skaits

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Luksafors.
Luksafors. Foto: Renāte Briede/LETA

Uz Latvijas autoceļiem arvien biežāk tiek uzstādīti gudrie jeb adaptīvie luksofori. Šādi luksofori seko līdzi satiksmes plūsmai un to regulē, tādējādi samazinot sastrēgumu daudzumu, vēsta raidījums "900 sekundes". 

Rīgas domes Satiksmes vadības centra vadītāja vietnieks Ilgvars Lipsts stāsta, ka virs paša luksofora atrodas detektors, kas skatās uz brauktuvi. Detektors fiksē mašīnas, kas pietuvojas krustojumam. "Īpaši gudrs detektors redz līdz 200 metru attālumam un nosaka, kāds ir attālums starp mašīnām…"

Piemēram, Ojāra Vācieša un Torņakalna ielas krustojumā šāds luksofors tika uzstādīts šogad. Kad auto O.Vācieša ielā nav, luksofors dod ceļu tiem potenciāliem braucējiem no Torņakalna ielas. 

Šajā krustojumā plānos arī uzstādīt programmu, kas noteiks attālumu starp mašīnām. Bet pie šādiem luksoforiem jāņem vērā viena būtiska nianse. Ja jūs vēlaties, lai viedais luksofors nostrādā uz jūsu klātbūtni, jāapstājas tieši pie baltās norādītās līnijas. Tad gudrā satiksmes regulēšanas sistēma reaģēs uz automobili. Citādi viedais luksofors mašīnu vienkārši nepamanīs.

Rīgas ielās darbojas 395 luksoforu objekti. No tiem 60 ir tieši gudrie. Šo ierīču skaits kļūst arvien lielāks īpaši pēdējos divus gados. Tikmēr auto eksperti atzinīgi novērtē to esamību uz Latvijas un galvaspilsētas ceļiem.

"Ja saliekam pietiekami daudz šādu luksoforu, tad attiecīgi pielāgojoties vakara un rīta stundām, sastrēgumus ir iespējams samazināt vismaz uz pusi," norāda auto eksperts Oskars Irbītis.

Pakāpeniski galvaspilsētā plānots šo gudro luksoforu skaitu palielināt. Tas nenotiks tik ātri, jo izmaksas vienam detektoram, lai luksoforu padarītu par viedo, ir no 1000-6000 eiro. No viedajiem luksoforiem vēl kāds labums: tas taupa mūsu degvielu un vienlaikus saudzē dabu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu