Tukši solījumi un krāpniecība. Latvijā kāda sieviete brokeru darījumos zaudējusi 15 tūkstošus eiro

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dators. Ilustratīvs attēls.
Dators. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Arvien vairāk cilvēku iesaistās darījumos ar finanšu brokeriem, kuri izkrāpj lielas naudas summas. Raidījums "Bez Tabu" ziņo par šo tēmu un dalās ar cietušo stāstiem, kā arī ar informāciju par krāpšanas shēmām. 

Kāda sieviete atsaukusies uz sludinājumu vietnē "investingcapital.com" par naudas pelnīšanu uz valūtas krituma un kāpuma rēķina. Sākumā sieviete ieguldījusi 250 eiro, un kad peļņa augusi, ieguldījusi vēl, taču zaudējusi gandrīz 15 tūkstošu eiro.

Kāda cita sieviete aizņēmusies 10 000 eiro, lai to iemaksātu "Tradeex" platformas kontā. Pārstāvji katru dienu sazinājušies ar sievieti, kura darbiniekiem uzticējusies. Peļņa augusi, taču, lai to saņemtu, brokerim bijis jāsamaksā 4000 eiro. Tas bijis tāpēc, ka brokerim no peļņas pienāktos 10%. Sievietei piedāvāts paņemt ātro kredītu, lai naudu atdotu. Tomēr peļņa tā arī nav ienākusi sievietes kontā. 

Valsts policija informē, ka negodīgie brokeri, treideri sniedz norādes lejupielādēt kādu no attālinātās piekļuves lietotnēm. Kad cilvēks pieslēdzas savam kontam, tiek noskaitītas lielas naudas summas.

Zvana galvenokārt no ārvalstu tālruņa numuriem, un saruna notiek krievu valodā. Zvanītāji iegūst informāciju par cilvēku, lūdz atsūtīt foto ar norēķinu karšu attēliem un personu apliecinošiem dokumentiem. Kad persona vēlas saņemt peļņu, tiek norādīts, ka ir jāmaksā komisijas maksa par naudas pārvedumu, procenti, nodokļi utt.

Cilvēki tic, ka naudu iegūs, tāpēc pārskaita prasīto naudas summu. Zvanītāji arvien izdomā jaunas atrunas, kāpēc naudu vēl nevar pārskaitīt, un turpina solīt peļņu. 

Apkopojot Valsts policijas rīcībā esošo informāciju, konstatēts, ka neuzticamo virtuālo platformu darbību dēļ personas, kuras vērsušās policijā, kopumā zaudējušas vairāk nekā 460 000 eiro.

Saziņas procesā krāpnieki izmantojuši telefona numurus, kas reģistrēti dažādās valstīs un visai uzstājīgā veidā aicina iedzīvotājus investēt finanšu līdzekļus dažādās brokeru/ieguldījumu platformās, kuras nav tiesīgas darboties Latvijā. Potenciālajiem ieguldītājiem piekrītot aicinājumam, komunikācija turpmāk notiek, izmantojot tērzēšanas lietojumprogrammu "Skype" vai "Whatsapp". Sarunas parasti notiek krieviski, bet iespējams, ka krāpnieki varētu komunicēt arī citās valodās. 

Policija aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem un nebūt pārlieku uzticīgiem, komunicējot ar nepazīstamiem cilvēkiem. Pirms pieņemt lēmumu par līdzekļu ieguldīšanu, iedzīvotāji Finanšu un kapitāla tirgus komisijas mājaslapā (www.fktk.lv) var pārbaudīt vai konkrētā firma ir tiesīga savus pakalpojumus sniegt Latvijā. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu