"LNT Ziņas": Atverot pārstāvniecības Āzijā, RTU atsijās "viltus" studentus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
RTU pārstāvniecība Indijā.
RTU pārstāvniecība Indijā. Foto: LNT ziņas

Rīgas Tehniskā Universitāte (RTU) ierobežojusi indiešu, šrilankiešu un uzbeku krāpniecības iespējas, kuri vēlas izglītības aizsegā nokļūt Eiropas Savienībā (ES) darba meklēšanas nolūkos. Turpmāk RTU mācībspēki brauks uz šīm Āzijas valstīm klātienē atlasīt studentus un novērtēt viņu zināšanu atbilstību universitātes prasībām, vēsta LNT Ziņas.

Indieši, šrilankieši un uzbeki līdz šim bija krāpušies elektroniskajos iestājeksāmenos, lai nokļūtu Latvijā. Daļu no viņiem atlases posmos atsijāja Latvijas vēstniecības. Piemēram, pieķerot pretendentus ar viltotiem vidusskolu beigšanas dokumentiem. Tika konstatētas arī blēdīšanās vīzu interviju laikā, kad pretendenta vietā sev ieradušās līdzīgas personas, kas spēj runāt angliski.

Indijā šogad pieķerti 400 krāpnieku. Lai problēmu izskaustu jau pašā saknē, RTU šomēnes atvērusi pārstāvniecības Čenajā Indijā, Kolombo Šrilankā un Taškentā Uzbekistānā. Studēt gribētājiem būs jākārto iestājeksāmens klātienē.

RTU rektora vietnieks Igors Tipāns ziņām skaidro: "RTU pasniedzēji un departamentu darbinieki brauks uzraudzīt šo iestājeksāmenu procesu. Arī eksāmenus labos RTU pasniedzēji, jo eksāmenu pārbaudīšanu mēs nevienam citam nevaram uzticēt."

Varētu teikt, ka RTU tagad ir mazas filiāles Indijā un Šrilankā, jo tur būs iespējams vairāku mēnešu garumā par maksu sagatavoties RTU iestājeksāmeniem.

Tipāns vērtē, ka šādi varēs iegūt viendabīgas kvalitātes studentus: "Tiem, kuri nespēs uzreiz nolikt iestājeksāmenu, tiks dota papildus iespēja vienu semestri studēt un atkārtoti kārtot iestājeksāmenu. Pats galvenais ir radīt plūsmu, lai brauktu lielā mērā motivēti, sagatavoti studenti."

Foto: LNT ziņas

Šo RTU centru izveide un uzturēšana Āzijā gada laikā izmaksājot vairākus desmitus tūkstošus eiro, taču universitāte atteicās LNT Ziņām atklāt precīzu summu. Tam par iemeslu minēts, ka "šim mērķim līdzekļi neesot valsts piešķirtās dotācijas, bet gan ieņēmumi no ārvalstu studentu studiju maksām".

Turpmākajos gados Rīgā redzēsim vairāk studentu no Indijas, Šrilankas, Turcijas un Uzbekistānas. Drīzumā šajās valstīs tiks izvērstas plašas RTU reklamēšanas kampaņas. 

RTU pārstāvis Indijā Ripu Damans LNT Ziņām uzsvēra, ka "arvien vairāk indiešu apzinās, ka studēšanas un dzīvošanas izmaksas Latvijā ir zemas. Viņus iedrošina RTU regulārie apmeklējumi, stāstot par izglītības kvalitāti. Zinu, ka RTU drīzumā plāno atvērt pat otro centru Indijā, bet nu jau Delī, un tas vēl vairāk dos pārliecību indiešu ģimenēm bērnus sūtīt izglītības iegūšanai Latvijā". 

Uzbekistānā atvērtā "Baltic Center" vadītāja Ksenija Dolženko stāsta, ka uzbeku jauniešiem studijas Latvijā ir populāra izvēle. Tas esot gan lēti, gan tā ir Eiropas Savienības izglītība. Un ikdienā šeit var komunicēt krievu valodā. Taču pats galvenais esot, ka "ļoti stingrā studentu atlase un iestājeksāmeni RTU ieguvusi labu slavu Uzbekistānas darba devēju acīs," saka Dolženko.

Savos jaunatvērtajos izglītības centros Āzijā RTU gan uzsvērs - neesot jēgas izglītības aizsegā meklēt darbu Latvijā, jo līdzko kritīsies sekmes un neapmeklēs lekcijas, RTU lūgs Pilsonības un migrāciju lietu pārvaldi anulēt uzturēšanās atļauju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu