Spānijas tiesa piecus vīriešus attaisno grupveida izvarošanā, jo upure bijusi "bezsamaņas stāvoklī" (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tiesa. Ilustratīvs attēls.
Tiesa. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Barselonas tiesa attaisnojusi piecus vīriešus, kas bija apsūdzēti 14 gadus vecas meitenes grupveida izvarošanā. Tiesa nolēmusi, ka apsūdzētie nav pielietojuši vardarbību vai iebiedēšanu, jo upure bijusi "bezsamaņas stāvoklī", vēsta britu raidorganizācija BBC.

Tiesas lēmums izraisījis plašu sabiedrības nosodījumu. Nolemts, ka apsūdzētie nevar tikt sodīti par seksuālu uzbrukumu, kas Spānijas likumdošanā ir pielīdzināms izvarošanai. Likums nosaka, ka vainīgajam šādā gadījumā jābūt pielietojušam vardarbību vai iebiedēšanu.

Tā vietā apsūdzētie atzīti par vainīgiem seksuālā vardarbībā, kas ir mazāk smags noziegums. Vainīgajiem piespriests 10-12 gadu ilgs cietumsods. Seksuāla uzbrukuma gadījumā sods būtu 15-20 gadi.

Apsūdzētie vīrieši noziegumu izdarījuši alkohola lietošana laikā 2016. gadā. Apsūdzībā sacīts, ka vīrieši - divi spāņi, divi kubieši un viens argentīnietis - pēc kārtas seksuāli izmantojuši meiteni, kura bijusi alkohola un narkotisko vielu reibumā.

"Ir tava kārta. 15 minūtes un nekādas aizkavēšanas," viens no apsūdzētajiem esot teicis katram no vīriešiem.

Iepriekš tiesā upure bija sacījusi, ka viņa atceroties ļoti maz no notikušā, bet viens no vīriešiem esot vicinājis ieroci. Visi apsūdzētie izvirzītās apsūdzības noliedza, taču viena vīrieša DNS tika atrasts meitenes apakšveļā.

Tiesa nolēma, ka upure "nezināja, ko viņa darīja un nedarīja, un līdz ar to nebija spējīga piekrist vai atteikties no seksuālajiem attiecībām, kurās ar viņu stājās lielākā daļa apsūdzēto".

Tika piebilsts, ka apsūdzētie "bija spējīgi veikt seksuāla rakstura darbības, neizmantojot jebkādu vardarbību vai iebiedēšanu".

Tiesa upurei piešķīra 12 000 eiro kompensāciju par pārdzīvoto uzbrukumu, kas tika aprakstīts kā "ārkārtīgi smags un īpaši pazemojošs".

Tiesneši bijuši pārsteigti par prokuroru lēmumu mainīt apsūdzības no seksuālas vardarbības uz seksuālu uzbrukumu. Viņi neesot redzējuši pamatojumu smagākās - uzbrukuma - apsūdzības izvirzīšanai.

Šobrīd Spānijā tiek pārskatīti likumi, lai nolemtu, vai izvarošanas gadījumos lietu var balstīt tikai uz sievietes skaidru piekrišanu stāties seksuālās attiecībās.

Pēdējo gadu laikā vairākas Eiropas valstis mainījušas savus likumus, lai izvarošanu definētu kā seksuālas attiecības, kam nav sniegta piekrišana.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu