"Mūsu 38 trušiem būs prieciņš." Dzīvnieku patversmes aicina nodot izgrebtos Halovīna ķirbjus to iemītnieku mielastam

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Visu svēto dienas jeb Halovīna svētku ķirbis
Visu svēto dienas jeb Halovīna svētku ķirbis Foto: Edijs Pālens / LETA

Vairākas dzīvnieku patversmes aicina Latvijas iedzīvotājus izgrebtos Halovīna ķirbjus un citus dārzeņus neizmest atkritumos, bet nogādāt to iemītnieku mielastam, liecina ieraksti patversmju mājaslapās un sociālo tīklu profilos.

Dzīvnieku patversme "Ulubele" aicina izgrebtos Halovīna ķirbjus nogādāt patversmē mītošajiem trušiem. "Liels lūgums, draugi, izgrebtos ķirbjus nemest ārā, bet atvest uz "Ulubeli" - mūsu 38 trušiem būs prieciņš," teikts "Ulubeles" profilā "Facebook" tīklā. Patversme arī izskaidrojusi interesentiem, ka ķirbja mizai ir liela uzturvērtība, tāpēc tie ir ne tikai gards, bet veselīgs kārums trušiem.

Komentāru sadaļā iedzīvotāji pauduši pārsteigumu un neizpratni, no kurienes patversmē truši, un vaicājuši, vai tos kāds pametis. Dzīvnieku patversme skaidro, ka policija trušus atņēmusi cilvēkiem, kas par tiem nerūpējās. 

Pagaidām gan interesenti trušus nevarot adoptēt, bet nākotnē šāda iespēja būšot. 

"Pagaidām [truši] izņemti kā lietiskais pierādījums lietā. Ļoti ceram, ka drīz varēs adoptēt," norāda "Ulubele", solot ziņot, tiklīdz trušus būs iespējams adoptēt.

Arī patversmē "Mežavairogi" aģentūrai LETA apstiprināja, ka patversme labprāt pieņem šā gada rudens ražas ķirbjus, tostarp izgrebtus, jo tos labprāt ēd arī suņi. Tāpat varot vest jebkādus citus dārzeņus, tajā skaitā ābolus, kabačus, bietes, burkānus, kāļus, rāceņus, kartupeļus un citus. 

"Pie mums mīt ne tikai suņi, bet kopš mini zoodārza laikiem arī citi dzīvnieki - lāči, lūši, lapsas, kuri ēd augļus un dārzeņus," informēja patversmē, norādot, ka pat tad, ja kaut kas no atvestā nenoderēs pašiem, būšot, kam tālāk nodot.

"Mežavairogos" pastāstīja, ka arī lāči, kuri vairāk neiet ārā un gatavojas ziemas guļai, turpina ēst. No kritušajiem āboliem lācenes pašas izlasot, ar ko vēlas mieloties.

Tikmēr dzīvnieku patversmē "Ogres ķepas" aģentūrai LETA sacīja, ka tai dārzeņi neesot vajadzīgi, jo suņi tiekot baroti tikai ar sauso barību, ko gan varot vest.

Visu svēto dienas priekšvakaru jeb Halovīnu atzīmē 31. oktobrī. Oktobra pēdējās dienas vakarā bērni pārģērbjas par mītiskiem un populāriem tēliem un apstaigā mājas, diņģējot saldumus. Tradīcija radusies ASV, taču ik gadu svētki iegūst arvien lielāku popularitāti visā pasaulē. Ķirbji ar izgrebtām šausminošām sejām ir viens no šo svētku simboliem.

Arī Latvijā šie svētki ik gadu kļūst arvien populārāki. Šogad Rīgas centrā dažādi veikali un ēdināšanas iestādes tika izdekorētas svētku noskaņās, Halovīnam par godu tika rīkoti pasākumi, kā arī uz ielas un māju kāpņutelpās bija sastopami bērni ar nolūku prasīt saldumus, novēroja aģentūra LETA.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu