Ārlietu ministrs iekļāvis melnajā sarakstā Krievijas dziedātāju Grigoriju Ļepsu (15)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
 Grigorijs Ļepss
Grigorijs Ļepss Foto: Mārtiņš Otto, TVNET

Ārlietu ministrs melnajā sarakstā iekļāvis Krievijas dziedātāju Grigoriju Lepsveridzi jeb Grigoriju Ļepsu, kurš nākamā gada februārī bija plānojis sniegt koncertu Rīgā, liecina ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (JV) paziņojums mikroblogošanas vietnē "Twitter".

Viņš norādījis, ka, pamatojoties uz valsts drošības iestādes izvērtējumu un Imigrācijas likuma 61.panta 2.daļu, viņš ir pieņēmis pieņēmis lēmumu par Ļepsa iekļaušanu Latvijai nevēlamo personu sarakstā, nosakot liegumu ieceļot Latvijā uz nenoteiktu laiku.

Kritiku par Ļepsa neatrašanos melnajā sarakstā šovasar pauda tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP), kurš pārmeta iekšlietu ministram Sandim Ģirģenam (KPV LV), ka tas apmeklējis Ļepsa koncertu.

Imigrācijas likumā teikts, ka iekšlietu ministrs lemj par ārzemnieka iekļaušanu sarakstā, ja pastāv kāds no septiņiem apstākļiem, piemēram, kompetentām valsts iestādēm ir pamats uzskatīt, ka ārzemnieks darbojas pretvalstiskā vai noziedzīgā organizācijā. Tāpat ārzemnieku ministrs var iekļaut sarakstā, ja ir pamats uzskatīt, ka ārzemnieks rada draudus valsts drošībai vai sabiedriskajai kārtībai un drošībai vai iestādes sniegušas informāciju, kas liedz ārzemniekam ieceļot un uzturēties Latvijā.

Ja ārzemnieks ir Latvijai nevēlama persona jeb "persona non grata", tad par viņa iekļaušanu sarakstā lemj ārlietu ministrs.

Ļepss ir iekļauts vairāku valstu melnajos sarakstos.

Kā vēstīts, maijā savā melnajā sarakstā viņu iekļāvusi Lietuva, pamatojoties uz aizdomām par viņa sakariem ar noziedzīgo pasauli. "Mums likās, ka tas, ko viņam inkriminē ASV, ir pietiekams iemesls, lai viņš būtu arī mūsu sarakstos," iepriekš norādījis Lietuvas iekšlietu ministra vietnieks Darjus Skusevičs.

ASV Finanšu ministrija jau 2013.gadā noteica sankcijas pret Ļepsu par viņa saistību ar "Eirāzijas noziedzīgo sindikātu "Brālīgais loks". Pēc Lietuvas Iekšlietu ministrijas rīcībā esošās informācijas, iespējams, Ļepss pildījis kurjera funkcijas, nododot dažādām personām naudu no šī grupējuma līderiem.

Savā melnajā sarakstā Ļepsu iekļāvusi arī Ukraina un Izraēla.

LETA arhīvs liecina, ka Latvijas ārlietu un iekšlietu ministri jau iepriekš melnajā sarakstā iekļāvuši dažādus Krievijas mūziķus un aktierus. 2014.gadā neilgi pirms Jūrmalā paredzētā konkursa "Jaunais vilnis" sākuma toreizējais un arī pašreizējais Latvijas ārlietu ministrs Rinkēvičs paziņoja, ka Latvijas "melnajā sarakstā" tiek iekļauti trīs pazīstami krievu estrādes pārstāvji - Josifs Kobzons, Oļegs Gazmanovs un Valērija. Ārlietu ministrija tolaik viņus kritizēja par atbalstu Krimas aneksijai.

2016.gadā kļuva zināms, ka toreizējais iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) iekļāvis Krievijas aktieri Dmitriju Pevcovu to ārzemnieku sarakstā, kuriem ieceļošana un atrašanās Latvijā ir aizliegta.

Foto: Grigorija Ļepsa uzstāšanās Arēnā Rīga

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu