ANO eksperts kritizē Lielbritāniju Asanža medicīniskās situācijas dēļ (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Lielbritānijas valdība ignorējusi lūgumus attiecībā uz vietnes "WikiLeaks" dibinātāja Džūljena Asanža medicīnisko situāciju un nav spērusi nekādus soļus, kas starptautiskajās tiesībās noteikti attiecībā uz lietas apstākļu izmeklēšanu, profilaksi un situācijas uzlabošanu, piektdien paziņoja ANO eksperts Nilss Melcers.

Lielbritānija nav spērusi nekādus soļus kopš maija, kad medicīnas eksperti Londonā cietumā apmeklēja Asanžu un konstatēja, ka viņam piemīt "visi simptomi, kas ir tipiski, ja ir notikusi ilgstošai pakļaušana psiholoģiskai spīdzināšanai", paziņojumā apliecināja ANO spīdzināšanas novēršanas jautājumu eksperts.

"Tas, ko mēs esam pieredzējuši no Apvienotās Karalistes valdības puses, ir klajš nicinājums attiecībā uz Asanža tiesībām un neaizskaramību," norādīja Melcers.

"Neraugoties uz to, ka mans aicinājums bija medicīniskā ziņā steidzams, un neraugoties uz apsūdzībās minēto pārkāpumu nopietnību, Apvienotā Karaliste nav spērusi nekādus starptautiskajās tiesībās noteiktos izmeklēšanas, profilakses un apstākļu uzlabošanas soļus."

Melcers piektdien Lielbritāniju mudināja bloķēt Asanža izdošanu ASV un viņu atbrīvot.

48 gadus vecais Asanžs pašlaik atrodas apcietinājumā Londonā pēc tam, kad Lielbritānijas policija viņu 11.aprīlī aizturēja un aizveda no Ekvadoras vēstniecības Londonā, kur viņš bija pavadījis septiņus gadus.

Asanžs Londonā izcieš 50 nedēļu cietumsodu par atbrīvošanas nosacījumu pārkāpšanu 2012.gadā.

ASV oficiālu izdošanas lūgumu Lielbritānijai iesniedza uzreiz pēc tam, kad Asanžs atstāja Ekvadoras vēstniecību.

Asanžam izvirzītas apsūdzības par ASV pretspiegošanas likumu pārkāpumu saistībā ar 2010.gadā "WikiLeaks" publicētajiem tūkstošiem militāro un diplomātisko dokumentu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu