ASV nomodā esošas sievietes smadzeņu operāciju pārraida tiešraidē vietnē "Facebook"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no Facebook video/Methodist Dallas Medicine centre

Džordžijas štatā, ASV, kādai jaunai sievietei tikusi veikta smadzeņu operācija. Lai varētu novērot, kā tā ietekmē pacientes smadzeņu darbību, sieviete bijusi nomodā un runājusi ar ārstiem. Izglītošanas nolūkos, operācija pārraidīta vietnē "Facebook", vēsta raidsabiedrība CNN.

25 gadus vecā Dženna Šardta studē ergoterapijas maģistra programmā Brenau universitātē Džordžijas štatā, ASV. Kādu dienu, kad Šardta apmācību ietvaros Ziemeļteksasas slimnīcā rehabilitācijas nodaļā apkopusi pacientus, kuri pārcietuši trieku, viņa sev novērojusi ko līdzīgu insulta pazīmēm.

Otrdien, 29. oktobrī, pirms operācijas Dženna publicejusi video vietnē "Facebook", kurā atminas notikušo: "Sarunas vidū es pēkšņi vairs nevarēju parunāt."

Šardtas smadzeņu daļā, kas ietekmē runu, bija nosprostojušies asinsvadi. Traucējuma izraisītā asiņošana traumēja viņas smadzenes, kas sievietei izraisīja lēkmi. Dženna nekad ko tādu nebija pārdzīvojusi. Viņai tika izrakstītas zāles, bet tās nepalīdzeja un lēkmes turpinājās.

» Cilvēka smadzenes neļaujot pārlieku domāt pašiem par savu nāvi

Pēc pārbaudēm ārsti atrada bojājuma vietu un Šardtai, lai nākotnē izvairītos no lēkmēm, nebija citu iespēju kā veikt operāciju.

Šardta piekrita, ka Dalasas Metodistu Medicīnas centrs viņu "Facebook" lapā publicē tiešraidi no sievietes smadzeņu operācijas. Dženna uzskatīja, ka tam būtu izglītojošs raksturs un tas palīdzētu par šo tēmu informēt sabiedrību. Slimnīcas sabiedrisko sakaru pārstāvis vēlāk ziņojis, ka tiešraidi skatījušies vairāki tūkstoši cilvēku.

Ķirurgi Dr. Randals Grahams un Dr. Bartlejs Mitčels tika instruēti no Šardtras smadzenēm izņemt bojātos asinsvadus. Tā kā sieviete operācijas laikā bija nomodā, ārsti ar viņu varēja sarunāties un izsekot to smadzeņu daļu darbībai, kas kontrolē runas un kustību funkcijas.

Operācijas laikā Šardtrai priekšā bija planšete un viņai palūdza aprakstīt attēlus vai izlasīt vārdus, kas viņai tika parādīti. Ja sieviete apstājās pusvārdā, kad kāda konkrēta smadzeņu daļa tika stimulēta, ķirurgi šo vietu vairs neaiztika. 

» Zinātnieki varētu būt pārkāpuši ētikas robežas, laboratorijās audzējot cilvēku smadzenes

"Tas ir apbrīnojami, ka kas tāds ir iespējams un ka ir pieejama šāda veida tehnoloģija," Šardta teica video, ko publicēja pirms operācijas. "Es labprāt operācijas laikā palikšu nomodā, jo tas palīdzes novērot kāda ir reakcija, aizskarot dažādas smadzeņu daļas."

Šardta visu 45 minūšu garo procedūras laiku bija mierīga, lielākoties pat smaidīja. Kamēr Džennu operēja, viņa pat uzturēja ikdienišķu sarunu ar vienu no asistentiem.

"Viss norisinājās fantastiski!" pēc operācijas preses konferencē teica ārsts Grahams. "Operācija noritēja gludi bez sarežģījumiem. Dženna visu pacieta ļoti labi. Pēc pamošanās viņa bija runātīga un draudzīga. Mes esam ļoti apmierināti ar pašu procedūru un es esmu ļoti priecīgs, ka viņai viss ir kārtībā."

Šardta pēc operācijas tika aizvesta uz intensīvās aprūpes nodaļu. Drošības apsvērumu dēļ ārsti joprojām viņu paturēja novērošanā. Ja nebūs atkārtotu lēkmju vai asiņošanas, Džennu pārvietos uz pacientu palātu. "Galvenais, lai viņa seko ierastajam ēšanas un kustību režīmam," norāda slimnīcas galvenais neiroķirurgs Nimešs Patels. Ārsti pieņem, ka Šardta no slimnīcas varētu tikt izrakstīta trīs vai četru dienu laikā.

"Viņai iet lieliski," preses konferencē pēc operācijas teica Šardtas mamma Vendija. "Lai gan viņa ir nogurusi, Dženna ir mierīga un jūtas labi. Viņa teica, ka nejūtoties tā, it kā tikko būtu pārcietusi smadzeņu operāciju," sacīja Vendija. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu