Godinot Kalašņikova piemiņu, Krievijā skolēnus apmācīs izjaukt un salikt automātu AK-47 (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Mihailam Kalašņikovam veltītais piemineklis Maskavā.
Mihailam Kalašņikovam veltītais piemineklis Maskavā. Foto: AP/Scanpix

Krievijā plānots skolēnus apmācīt, kā izjaukt un salikt AK-47 automātus. Šīs apmācības ir daļa no pasākumiem, kas veltīti ieroča izgudrotājam Mihailam Kalašņikovam. Viņam 10. novembrī būtu apritējuši 100 gadi, vēsta medijs "Business Insider". 

Krievijas Izglītības ministrija otrdien, 29. oktobrī, publicējusi metodiskos norādījumus jaunajai programmai. Ministrija uzskata, ka šīs apmācības "palīdzēs vairot patriotismu, skolēniem identificēties ar Krieviju un ļaus saprast, cik svarīgi ir aizstāvēt valsti," ziņo laikraksts "Meduza".

Plānots gan lasīt grāmatas, kuru autors ir Kalašņikovs, gan arī salīdzinat viņa izgudrotos šaujamieročus ar ASV ieročiem, piemēram, M-16. 

Dažās skolās skolēni apgūs arī to, kā izjaukt un salikt ieroci AK-47.

Vecāko klašu skolēni apspriedīs arī Kalašņikova vēstuli, kas tika nosūtīta Krievijas pareizticīgo baznīcas vadītājam 2012. gadā. Kalašņikovs vēstulē pauž savu nožēlu, sakot, ka viņš "baidās, ka viņu var vainot" visās nāvēs, kas saistītas ar ieroci AK-47.

Mācību aprakstā minēts, ka "katru gadu no AK-47 raidītajām lodēm mirst ceturtdaļmiljons cilvēku. Neviens cits ieroča autors neko līdzīgu nav izdarījis".

Ministrija norādījusi, ka viņu mērķis ir bērnus Krievijā padarīt lepnus par savu valsti. Vēl gan nav skaidrs, cik ilgi šādas stundas plānots pasniegt. 

Izplatītie materiāli ir domāti visa vecuma skolēniem. 

Idejas kritiķi ir norūpējušies par to, ka Krievija patriotisma vietā varētu uzsvērt tieši kara nozīmi. Viņi minēja, ka šī Kalašņikova godināšanas programma Krievijas skolās galvenokārt tiek asociēta ar ieročiem un vardarbību, nevis ar kultūras vai zinātnes sasniegumiem. 

Kalašņikovs miris 2013. gadā 94 gadu vecumā un savu 100. dzimšanas dienu būtu svinējis 10. novembrī. Viņš Krievijā tiek uzskatīts par nacionālo varoni. 

2017. gadā Krievijas prezidents Vladimirs Putins par godu Mihailam Kalašņikovam Maskavā uzstādījis pieminekli. 

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu