"Mēs aizstāvam savu zemi un dzīvību tajā." Nelegālie mežu izcirtēji Amazonē nogalinājuši pamatiedzīvotāju karotāju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Paulo Paulinjo Gvažažara, kuru nogalināja nelegālie mežu izcirtēji Brazīlijā.
Paulo Paulinjo Gvažažara, kuru nogalināja nelegālie mežu izcirtēji Brazīlijā. Foto: Reuters/ScanPix

Nelegālie mežu izcirtēji Amazones mūžamežos Brazīlijā uzbrukuši pamatiedzīvotāju grupai, kas bija izveidota, lai aizsargātu mežu. Uzbrukumā nogalināts kāds jauns kareivis, bet cits ievainots, Gvažažaras cilts līderi paziņojuši sestdien, 2. novembrī, vēsta "Reuters".

Paulo Paulinjo Gvažažara jeb Lobo (portugāļu valodā - vilks) piektdien medījis Arariboijas rezervātā, kad viņam uzbrukuši un sašāvuši galvā. Cits cilts loceklis ticis ievainots, tomēr viņam izdevies izbēgt.

Sadursme notikusi laikā, kad rezervātos uzdarbojas aizvien vairāk nelegālie mežu izcirtēji un kalnrači. Brazīlijas labēji noskaņotais prezidents Žairs Bolsonaru pēc nonākšanas amatā šā gada sākumā ir solījis atvērt aizsargātas pamatiedzīvotāju teritorijas ekonomiskai attīstībai.

"Bolsonaru valdības rokas ir pamatiedzīvotāju asiņu aptraipītas," paziņojumā sacījusi organizācija, kas aizstāv valsts 900 000 lielās pamatiedzīvotāju populācijas intereses. "Vardarbības pieaugums pamatiedzīvotāju teritorijās ir tiešas viņa naidpilno runu un pret mūsu cilvēkiem sperto soļu sekas."

Organizācijas līdere Sonja Gvažažara sacīja, ka valdība apturot pamatiedzīvotāju un vides aģentūru darbību, un ciltīm pašām jāaizstāv savas teritorijas.

Brazīlijas policija paziņojusi, ka notikušā apstākļu izmeklēšanai nosūtīta policijas vienība. Pamatiedzīvotāju aizsardzības organizācija sacījusi, ka jaunā vīrieša mirstīgās atliekas joprojām atrodoties mežā, kur viņš tika nogalināts.

Gvažažara ir viena no lielākajām Brazīlijas pamatiedzīvotāju ciltīm, kuras populācija ir aptuveni 20 000 cilvēku. 2012. viņi nodibināja Meža sargus, lai aizstāvētu plašo rezervātu. Tā platība ir tik liela, ka dziļi tajā dzīvo kāda apdraudēta cilts, kurai nav nekāda kontakta ar ārpasauli.

Paulinjo Gvažažara septembrī "Reuters" pastāstīja, ka aizsargāt mežu no iebrucējiem kļūst bīstami, tomēr viņa ļaudis nedrīkst padoties bailēm.

"Man reizēm ir bail, bet mums ir jāpaceļ galvas un jārīkojas. Mēs aizstāvam savu zemi un dzīvību tajā, dzīvniekus, putnus un pat [izolētībā dzīvojošo] cilti, kuri arī te ir," stāstīja vīrietis. "Notiek tik plaša dabas iznīcība, koki ar tēraudcietu koksni tiek nocirsti un aizvesti. Mums jāsaglabā šī dzīvība mūsu bērnu nākotnei."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu