Bijušais izmeklēšanas vadītājs: Apkalpes locekļi apšauba "Estonia" nogrimšanas oficiālo versiju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Somijā atrod glābšanas riņķi no pirms 23 gadiem nogrimušā prāmja "Estonia"
Somijā atrod glābšanas riņķi no pirms 23 gadiem nogrimušā prāmja "Estonia" Foto: facebook.com/Tvarminne

Bijušais valdības izmeklēšanas vadītājs paziņojis, ka prāmja "Estonia" nogrimšanas oficiālais iemesls var tikt apšaubīts, galvenokārt tādēļ, ka daudzi izdzīvojušie apkalpes locekļi apgalvo, ka prāmja vizieris nav ticis nolauzts un rampa nav atrauta vaļā, ziņo Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR.

Intervijā "Terevisioon" Marguss Kurms, kurš vadīja valdības izmeklēšanu no 2005. līdz 2009. gadam, sacīja: "Saistībā ar negadījumu ir daudzas nianses, ko varētu izmeklēt bezgalīgi, bet cilvēkus visvairāk satrauc nelaimes cēlonis un tas, vai rampa bija bojāta vai nē."

Atbildot uz jautājumu, vai tas nozīmē, ka izdzīvojušo liecinieku, tai skaitā apkalpes locekļu liecības tikušas ignorētas, Kurms atbildēja apstiprinoši.

"Oficiālā versija ir tāda, ka viļņi nolauza viziera slēdzenes, tas atdalījās no priekšgala un atvērās rampa un pa lūzuma vietu sāka ieplūst ūdens un kuģis nogrima, aptuveni 35 minūšu laikā," sacīja Kurms.

"Korpusam nav bojājumu [šajā stāsta versijā], un nav cauruma; viss tika izraisīts, ūdenim ieplūstot caur rampu," viņš turpināja.

"[Apkalpes locekļi] redzēja pret rampu pavērstā kamerā, ka rampa bija aizvērta. Kamēr ūdens sūcās pie malām, tā principā bija savā vietā, priekšā rampai," Kurms papildināja.

Tallinas administratīvā tiesa ir noteikusi, ka valdībai 60 dienu laikā jāatbild uz "Estonia" katastrofas upuru ģimeņu un viņu pārstāvju lūgumu veikt jaunu nelaimes gadījuma izmeklēšanu, jo uz iepriekšējo šādu lūgumu, kas veikts 2016. gadā, nav sniegta pienācīga atbilde.

Vienīgā atbilde bija vēstule no tieslietu ministrijas 2018. gadā, kurā sacīts, ka ar lūgumu jāvēršas pie valdības, piebilstot, ka ministrija neredz pamatu atsākt izmeklēšanu.

Tiesa nolēmusi, ka pieteikums ticis nelikumīgi aizkavēts un ka valdībai jāatbild "saprātīgā laikā" - 60 dienās, kā arī jāsamaksā 2580 eiro. Lēmumu var apstrīdēt līdz 25. novembrim.

"Estonia" nogrima 1994. gada 28. septembrī. Katastrofā bojā gāja 852 cilvēki.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu