Atpūta Saldū un latvieša izveidotā mājaslapā izvietots manifests. Raidījums atklāj, kā labējie teroristi saistīti ar Latviju (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vācijas policija Hallē, kur 9. oktobrī nošauti vismaz divi cilvēki.
Vācijas policija Hallē, kur 9. oktobrī nošauti vismaz divi cilvēki. Foto: AP/Scanpix

Terorists, kurš uzbrukumā pie sinagogas Vācijā nogalinājis divus cilvēkus, pirms apšaudes Latvijas iedzīvotāja izveidotā interneta vietnē izvietojis pret ebrejiem vērstu manifestu jeb uzsaukumu, 3. novembrī vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

9. oktobris ir īpašs datums ebrejiem visā pasaulē. Izpirkuma jeb Tiesas dienā Izraēlā dzīve pilnībā apstājas, un dievnamos notiek stundām garas lūgšanas. Līdzīgi tas ir arī citviet pasaulē.

» Halles uzbrucējs rīkojies ultralabēju un antisemītisku motīvu vadīts

To zināja 27 gadus vecais vācietis Stefans Balliets. Vīrietis ebrejiem gada nozīmīgāko dienu gribēja izmantot, nelielajā Vācijas pilsētā Hallē ielaužoties sinagogā, lai sarīkotu apšaudi.  

Terorists vairākas kaujas šautenes bija sameistarojis pats. Detaļas bija izgatavotas arī ar 3D printeri. Viņa automašīnas salons bija piekrāmēts ar patronām un sprāgstvielām. Pats Balliets bija tērpies kamuflāžas kaujinieku tērpā, bruņu vestē un armijnieku ķiverē. Pie tās viņš piestiprināja telefonu, ieslēdza videokameru un visu turpmāk notiekošo filmēja un tiešraidē pārraidīja internetā.

35 minūšu garā video tiešraide bija redzama "Amazon" piederošajā interneta vietnē "Twitch", ko izmanto miljoniem datorspēļu lietotāji visā pasaulē. Terorakta video bija pieejams pusstundu un to noskatījās 2200 lapas apmeklētāju. Daži no tiem uzmundrināja uzbrucēju un pārdzīvoja par viņa neveiksmēm, piemēram, nespēju iekļūt sinagogā. 

Sinagogas vadītājs vēlāk medijiem stāstīja, ka viņi videokamerās skatījušies, kā pamatīgi apbruņotais uzbrucējs šauj pa durvīm. Tobrīd tur atradās ap 50 cilvēku, kuri centās ieeju ēkā aizbarikādēt.

Pie sinagogas uz ielas terorists nogalināja kādu nejaušu garāmgājēju, bet blakus kvartālā kebabnīcā nošāva vēl vienu un ievainoja divus cilvēkus. Drīz pēc tam Ballietu ielenca policija, vīrietis tika sašauts un arestēts.

» Drēzdene izsludina "nacistu ārkārtas stāvokli"

Taču izrādās, ka "Twitch" nav vienīgā vietne, ko izmantojis šāvējs. Nedēļu pirms asiņainajiem notikumiem kādā ne pārāk populārā interneta diskusiju vietnē "Meguca" Balliets publicējis savu 16 lappuses garo manifestu. Stāstījis, ka viņš jau vairākus gadus pats konstruē šaujamieročus, un ievietojis arī to fotogrāfijas.

Vīrietis apsolījis, ka tiešraidē "Twitch" visiem nodemonstrēs, kā tos pārbaudīs dzīvē. Terorakta dienā "Meguca" lietotāji savā starpā sarakstījušies, ka seko līdzi notiekošajam, un uzmundrinājuši šāvēju. 

Pēc uzbrukuma Vācijas izmeklētāji sazinājušies ar Latvijas Valsts drošības dienestu (VDD). Atklājies, ka vietnes "Meguca" izveidotājs meklējams Rīgā. 

"Vietne, kuru izveidoja šis Latvijas valstspiederīgais, ir uzskatāma par mazpopulāru. Tur tiešsaistes režīmā uzturējās pārdesmit cilvēku, bet ne vairāk kā simts," raidījumam pastāstīja VDD priekšsēdētāja vietnieks Ēriks Cinkus.

Viens no iemesliem, kāpēc uzbrucējs, iespējams, izvēlējies tieši šo vietni,"šādās vietnēs, ievietojot informāciju, piedaloties diskusijās, nav jāreģistrējas". Otrs varētu būt tāds, ka "šādās mājaslapās, it sevišķi mazpazīstamās, netiek veikta cenzūra no administratora puses", stāstīja Cinkus.

"Meguca" vietnes izstrādātājs ir 28 gadus vecs programmētājs Jānis Pētersons. "Nekā personīga" noskaidroja viņa dzīvesvietu kādā no Rīgas centra daudzdzīvokļu mājām, taču sarunai kameras priekšā viņš nepiekrita.

Pētersons apliecinājis, ka bijis uz nopratināšanu VDD, un pārdzīvojot notikušo. Bet savu vainu tajā, ka terorists izmantojis viņa izveidoto vietni radikālisma sludināšanai un slepkavošanas video tālākai izplatīšanai,  nesaskata.  

"Atradās radikālis internetā, kurš atrada vietu un tā kā viņa ir daļēji saistīta… Tikai tāpēc, ka viņš tur bija… Tas tā pat, kā kāds uz "Facebook"… Pateikt, ka "Facebook" ir saistīts," raidījuma sacījis Pētersons. 

"Serveris, kas tika izmantots, lai izvietotu manifestu, tas atrodas Francijā un vienīgā saistība ir tas, ka šis ir latvietis, kas ir šo te mājaslapu izveidojis un uzturējis. Faktiski pat tehniski šī te informācija caur Latvijas IT sistēmām nav gājusi," pastāstīja Cinkus. "

Šis cilvēks bijis VDD. Viņš ir ticis intervēts. Viņš sadarbojās, sniedzot visu informāciju par portālu, par portālā īpatnībām, par cilvēkiem, kas uzturējās portālā. Mēs šo informāciju esam tālāk devuši arī mūsu partneriem Vācijā, bet likuma priekšā šis cilvēks nav pārkāpis Krimināllikumu, un līdz ar to nekāda apsūdzība viņam šobrīd nav izvirzīta."

» "Facebook" ierobežos piekļuvi tiešraidēm, cīnoties pret vardarbīga satura izplatīšanu

Līdzīgi kā šāvējs Vācijā, martā Jaunzēlandē nacionālists Brentons Tarants savu 50 cilvēku slepkavību dievnamā demonstrēja tiešraidē. Vēlāk parādījās ziņas, ka terorists pirms uzbrukuma apbraukājis vairākas valstis. Tajā skaitā pabijis Latvijā. 

Kā "Nekā personīga" apliecināja VDD, ir zināms, ka Tarants uzturējies viesnīcā Saldū un vēl pabijis arī kādā pilsētā Vidzemē. Bet pēc izmeklēšanām noskaidrots, ka šis esot bijis tikai atpūtas brauciens.

Terorists, uzturoties Latvijā, neesot mēģinājis meklēt kontaktus ar kādiem potenciālajiem domu biedriem, kā arī nav meklējis kādu, kurš atbalstītu ieplānoto uzbrukumu. 

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu