Izveidots kalkulators, kas aprēķina, cik ilgi izdzīvotu cilvēce vampīru apokalipses laikā?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Vampīri cilvēku iztēlē mājo jau kopš 19. gadsimta sākuma. Šie mītiskie nakts radījumi ir daudzu apokaliptisku šausmu filmu centrā, tāpēc rodas visai interesants jautājums - kurš uzvarētu izdzīvošanas cīņā starp cilvēkiem un vampīriem?

Tomēr šis jautājums, kā redzams, nodarbina ne tikai šausmu filmu cienītāju prātus, bet arī zinātniekus, jo vietnē "Science Alert", zinātnieks centies aplēst atbildi uz tieši tādu jautājumu.

Zinātnieks Dominiks Čerņja izveidoja tiešsaistes rīku, ar ko var matemātiski aprēķināt, kāds būtu iznākums konfliktā starp cilvēkiem un vampīriem. Un, jā, šis kalkulators strādā.

"Tas bija visai laikietilpīgs process. Es sāku ar kādu interesantu pētījumu, kas saistīts ar vampīriem. Tajā pētnieki sprieda par vampīru iespējamo eksistenci, balstoties uz faktiem reālajā dzīvē," stāstīja Čerņja.

» Cilvēka smadzenes neļaujot pārlieku domāt pašiem par savu nāvi

Tas bija 2013. gada pētījums, kurā zinātnieku grupa, kas bija izveidojusi matemātiskus modeļus, lai aplēstu vampīru un cilvēku sugas ilgtspējību, balstoties uz dažādiem mijiedarbes scenārijiem populārajā kultūrā. Pētījuma ieintriģēts, vampīrus mīlošais poļu zinātnieks, nolēma visu pārbaudīt pats.

Čerņja izmantoja labi zināmu plēsoņas-upura modeļa teoriju, ko dēvē arī par Lotkas-Volterras vienādojumu. To izmanto arī, lai izveidotu bioloģisku sistēmu dinamiku, kurā mijiedarbojas divas sugas. Šajā gadījumā vampīri un cilvēki.

Kalkulatoram, balstoties un popkultūrā zināmajiem dažādajiem vampīriem, to uzvedības un rakstura, mijiedarbojoties ar cilvēkiem, būtu jāizšķir apokaliptiskie iznākumi sadursmes gadījumā.

Sugu arhetipi, kas izmantoti viņa pētījumā, bija ņemti no Annas Raisas romāna "Intervija ar vampīru", Brema Stokera "Drakula", Stīvena Kinga "Salemas loze", Stefānijas Meieres "Krēsla" un daudziem citiem popkultūras materiāliem.

Tālāk seko darba jautrākā daļa. Vienādojums paredz arī cilvēku populācijas rakstura iezīmes un iespējamo vampīru mednieku skaitu fantastiskajā nākotnes scenārijā. Vampīru fani šajā kalkulatorā var izvēlēties ar kādu modeli sākt, bet vēlāk pievienot dažādus pielāgotus parametrus.

Izklausās, ka tur varētu būt vajadzīga pamatīga skaitļošana, tomēr kalkulators ir visai intuitīvs un to ir viegli lietot. Piemēram, kā 25 miljonus cilvēku liela populācija mijiedarbotos ar agresīviem un asinskāriem vampīriem no Stokera un Kinga stāstiem?

Tātad, balstoties uz abu autoru romāniem, ja vampīrs nolemtu ienākt pilsētā, regulāri uzbrukt cilvēkiem, veidojot savu vampīru komūnu, un nesaskarties ar kādu nenogalināmu vampīru mednieku, kurš censtos glābt pilsētu, cilvēcei gals pienāktu vien 30 gadu laikā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu