Piedaloties mediķu protestos, Rīgas Dzemdību namā ceturtdien netiks veiktas plānveida operācijas (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas Dzemdību nams.
Rīgas Dzemdību nams. Foto: Valts Baumanis/LETA

Piedaloties protesta akcijā "Viena diena bez ārstniecības personas", Rīgas Dzemdību namā ceturtdien, 7. novembrī, netiks veiktas plānveida operācijas.

Dzemdību nama pārstāve Baiba Auzāne aģentūrai LETA skaidroja, ka dzemdības nav plānveida operācijas un ir uzskatāmas par neatliekamo medicīnisko palīdzību. Tas nozīmē, ja sieviete 7. novembrī, sākoties dzemdībām, vērsīsies Dzemdību namā, viņai neapšaubāmi tiks sniegta palīdzība.

"Tomēr ir gadījumi, kad pēc indikācijām nosakāms, ka jāveic ķeizargrieziens. Šādos gadījumos nav nozīmes, vai to dara trešdien vai piektdien," sacīja Auzāne, vienlaikus norādot, ka, ja šajā dienā sievietei sāksies dzemdības, kuru laikā būs nepieciešams veikt ķeizargriezienu, tas tiks darīts.

Pēc viņas teiktā, tā kā iestādes darbinieki aktīvi darbojas dažādās nozares asociācijās un organizācijās, Dzemdību nams jau savlaicīgi 7. novembrī nereģistrēja sievietes uz plānveida operācijām.

Rīgas pašvaldības portālā norādīts, ka Rīgas Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja Santa Markova pauž atbalstu protesta akcijas dalībniekiem, īpaši uzteicot jaunos ārstus, kuru neatlaidība, atklātība un drosme nesamierināties ar solījumu nepildīšanu ir viens no galvenajiem akcijas virzītājspēkiem.

"Mediķu atalgojuma paaugstināšana ir visas veselības aprūpes sistēmas uzlabošanas būtiskākā sastāvdaļa pašreizējā cilvēkresursu krīzes situācijā. No tā sekmīgas risināšanas ieguvēja būs sabiedrība un veselības aprūpes kvalitāte kopumā," pauž Markova.

Solidarizējoties ar kolēģiem, arī Rīgas 1. slimnīcā ceturtdien konsultācijas, diagnostiskie izmeklējumi un ārstniecības pakalpojumi pacientiem netiks sniegti.

Līdz 4. novembrim Rīgas 1. slimnīcas personāldaļā saņemti 167 darbinieku iesniegumi par bezalgas atvaļinājumu akcijas dienā. Tas ir aptuveni 32,9 % no slimnīcā strādājošo ārstniecības personu skaita. 

Savukārt lielākā daļa "Rīgas veselības centra" ārstu šajā dienā turpinās darbu ierastajā režīmā. Kā skaidro centra pārstāve Guna Zvirbule, strādās gan ģimenes ārsti, gan speciālisti, gan dežūrārsti. Visas pieņemšanas noritēs pēc plāna.

Kā ziņots, protestējot pret plānoto veselības aprūpes finansējuma apmēru tuvākajiem gadiem, mediķi ceturtdien rīkos protesta akciju "Viena diena bez ārsta", aicinot visus ārstus, izņemot neatliekamās palīdzības mediķus, vienu dienu paņemt bezalgas atvaļinājumu. 

Šajā dienā no plkst. 8.30 līdz 9.30 pie Saeimas norisināsies arī protesta akcija.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu