Impīčmenta izmeklēšana: ASV vēstnieks ES atzīst, ka palīdzību Ukrainai saistījis ar izmeklēšanu pret Baidenu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un ASV prezidents Donalds Tramps
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un ASV prezidents Donalds Tramps Foto: AFP/SCANPIX

ASV vēstnieks Eiropas Savienībā (ES) Gordons Sondlends otrdien, 5. novembrī, publiskotā liecībā atzina, ka viņš sarunā ar Ukrainas amatpersonu sacījis, ka ASV militārā palīdzība Ukrainai ir atkarīga no tā, vai Ukraina veiks izmeklēšanu pret ASV prezidenta Donalda Trampa politisko sāncensi Džo Baidenu.

Sondlends, kurš agrāk sniegtā liecībā to bija noliedzis, tagad atzina, ka 1. septembrī apspriedē ar Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska padomnieku Andriju Jermaku esot viņam pateicis, ka militārā palīdzība varētu netikt piešķirta, līdz Ukraina liks saprast, ka tā izmeklēs Baidena un viņa dēla Hantera Baidena saistību ar Ukrainas enerģētikas uzņēmumu "Burisma".

Sondlends sacīja, ka tā bijusi kulminācija mēnešiem ilgam spiedienam uz Kijevu, kas pārsvarā tika īstenots ar Trampa personīgā advokāta Rūdija Džuliāni starpniecību, lai panāktu "pretkorupcijas" izmeklēšanas pret Baideniem un saistībā ar Trampa nepamatoto uzskatu, ka Ukraina palīdzējusi demokrātiem 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanās.

"ASV palīdzības atjaunošana, domājams, nenotiks, līdz Ukraina nāks klajā ar pretkorupcijas paziņojumu, kuru mēs esam apsprieduši vairākas nedēļas," Sondlends toreiz teica Jermakam. 

Baltais nams ir vairākkārt noliedzis, ka būtu kāda saistība starp šo palīdzību un jebkādām Trampa prasībām.

Demokrātu kontrolētās ASV Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi septembra beigās nolēma sākt impīčmenta izmeklēšanu pret Trampu saistībā ar trauksmes cēlāja ziņojumu, ka Tramps 25. jūlijā telefonsarunā ar Zelenski mēģinājis viņu pierunāt sniegt informāciju par Baidena un viņa dēla darbību Ukrainā. Pastāv bažas, ka Tramps nedēļu pirms šīs sarunas aizturējis militāro palīdzību Ukrainai, lai izdarītu spiedienu uz Kijevu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu