Skolotāju streika dēļ Čehijā slēgtas simtiem skolu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Skola. Ilustratīvs attēls.
Skola. Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Skolotāju streika dēļ Čehijā trešdien, 6. novembrī, slēgtas simtiem skolu, paziņojusi arodbiedrība, kas pieprasa skolotāju algu palielināšanu.

Skolotāju arodbiedrības pieprasījušas šogad palielināt algas par 15%, bet valdība piedāvājusi iekļaut algu palielināšanu par 10% budžetā 2020.gadam.

"Slēgta 1221 skola un saīsinātu laiku darbojas 2743 skolas un gandrīz 3000 atsūtījušas mums atbalsta vēstules, jo nevarēja aktīvi piedalīties streikā," žurnālistiem paziņoja Čehijas skolu darbinieku arodbiedrības vadītāja vietniece, piebilstot, ka protesta akcijā piedalās puse Čehijas skolu.

Taču izglītības ministrs Robert Plaga sacīja, ka streikam pievienojušies tikai desmit līdz 15% skolu, un arodbiedrības mēģina radīt ilūziju par streika mērogu.

"Pēc ilgajiem gadiem vai pat desmitgadēm, kad skolotāji tika atstāti novārtā, tagad algas palielinās. Tomēr es atzīstu, ka tās varētu augt straujāk," sacīja ministrs.

"Mēs esam ievērojami palielinājuši algas pēdējos divus gadus, bet mēs vēl esam tālu no situācijas, kurā varētu sacīt, ka investējam mūsu bērnu nākotnē," sacīja Plaga.

Čehijas valdība ir solījusi palielināt skolotāju algas līdz 2021.gadam par vismaz 150%, salīdzinot ar 2017.gada līmeni.

2019.gada pirmajā ceturksnī skolotāji Čehijā pelnīja vidēji aptuveni 36 200 kronas (1420 eiro) mēnesī, kas ir nedaudz virs Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidējā rādītāja.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu