"Nodokļu maksātājiem tas ir nesis vairāk nekā pusmiljona eiro zaudējumus." Bijušie LDz vadītāji tikuši pie krietni lielākas kompensācijas nekā lēstie 150 000 (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
AS "Latvijas dzelzceļš" prezidents Edvīns Bērziņš un viceprezidents Aivars Strakšas
AS "Latvijas dzelzceļš" prezidents Edvīns Bērziņš un viceprezidents Aivars Strakšas Foto: Evija Trifanova/LETA

Bijušie "Latvijas dzelzceļa" (LDz) vadītāji Edvīns Bērziņš un Aivars Strakšas, atstājot uzņēmumu, tikuši pie krietni prāvākās kompensācijas nekā sākotnēji lēstie 150 000 eiro. Tas atklājies, abiem precizējot iesniegto deklarāciju, 7. novembrī vēstīja "TV3 Ziņas".

Šā gada pavasarī satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) izteica neuzticību LDz valdes priekšsēdētājam Bērziņam un diviem valdes locekļiem - Strakšam un Ainim Stūrmanim, un rosināja uzņēmuma padomi viņus atstādināt no amata. Jūlijā LDz padome nolēma pārtraukt darba attiecības ar uzņēmuma valdes priekšsēdētāju Bērziņu un valdes locekli Strakšu.

Lai divus gadus nekonkurētu ar uzņēmumu, abi tika pie prāvas kompensācijas - oktobrī "TV3 Ziņas" vēstīja, ka katrs varētu saņemt ap 150 000 eiro.

Taču šonedēļ gan Bērziņš, gan Strakšas vienā dienā precizējuši deklarāciju, uzrādot lielāku algu no LDz - Bērziņam summa pieaugusi par aptuveni 100 000 eiro, bet Strakšam – par 50 000. Kopumā algā no LDz šogad Bērziņš deklarējis nedaudz vairāk nekā  trešdaļu miljona - 342 000 eiro. Savukārt Strakšas deklarēja 286 000 eiro. Izmaiņas pievērsušas par publiskajiem tēriņiem atbildīgās Saeimas komisijas uzmanību.

"Šī politiskā izrēķināšanās vai šis politiskais redzējums, ko redzam no Satiksmes ministrijas, ir nesis mums kā nodokļu maksātājiem vairāk nekā 500 000-600 000 eiro zaudējumus. Mums būtu nepieciešams izvērtēt, cik pamatoti bija pieprasīt šo valdes locekļu atlaišanu," "TV3 Ziņām" sacīja Saeimas Publisko iepirkumu komisijas vadītājs Kaspars Ģirģens (KPV LV).

Bijušie uzņēmuma vadītāji raidījuma skaidroja, ka atšķirības summās veido nobīde laikā, dzelzceļu atstājot. Proti, 12. augustā viņi beidza pildīt valdes locekļa pienākumus, bet darba līgums beidzās 18. augustā.

"Deklarācija tika iesniegta par to atlīdzības apmēru, kas saņemts līdz brīdim, kad beidzies valsts amatpersonas statuss. Savukārt, lai neradītu nekādas šaubas, pēc diskusijām ar VID deklarācija precizēta par to apmēru, kas saņemts, beidzot darba tiesiskās attiecības," saka Bērziņš.

Attiecīgi Bērziņš un Strakšas savienoja uzņēmuma valdes locekļa un prezidenta un viceprezidenta amatu. Viena pamatā ir darba, otra pilnvarojuma līgums. Patlaban LDz prezidenta un viceprezidenta amati likvidēti.

Šīs deklarācijā precizētās summas veidojot, piemēram, neizņemtie atvaļinājumi un citi maksājumi, kuri pienākas, beidzot darba attiecības.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu