"Drīz slimnīcas nodaļās uz durvīm būs jāliek uzraksti "Slēgts"." Traumatoloģijas slimnīcā trūkst aptuveni ceturtdaļa medmāsu (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ārsta kabinets. Ilustratīvs attēls.
Ārsta kabinets. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā (TOS) patlaban vakanta ir aptuveni ceturtā daļa jeb 40 māsu amati, intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" pastāstīja slimnīcas galvenais ārsts Uģis Zariņš. 

Tas nozīmējot, ka atlikušie darbinieki strādā vairākas slodzes un nevar aiziet atvaļinājumā, kā rezultātā arvien biežāk nākas saskarties ar personāla pārstrādāšanos un izdegšanu.

Komentējot situāciju ar veselības aprūpes nepietiekamo finansējumu un no tā izrietošo mediķu, īpaši māsu trūkumu, Zariņš norādīja, ka jau pavisam drīz slimnīcas nodaļās uz durvīm būs jāliek uzraksti "Slēgts".

"Šeit vairs nav runas par kādu labklājības līmeņa celšanu mediķiem un algas paaugstinājumu, bet ir runa par to, ka uz nodaļām drīz būs jāliek uzraksti, ka darbinieku trūkuma dēļ diemžēl nodaļa ir slēgta, jo vienkārši nav, kas strādā," rezumēja TOS galvenais ārsts.

Jautāts par sajūtām pēc ceturtdien notikušā mediķu protesta, viņš atzina, ka mediķi jūtas ļoti nodoti un pievilti, jo daudzi neaizgāja no darba tikai tāpēc, ka paļāvās uz apsolīto algas pielikumu, taču rezultātā to nesaņems.

Kā ziņots, protestējot pret plānoto veselības aprūpes finansējuma apmēru tuvākajiem gadiem, ceturtdienas rītā pie Saeimas pulcējās prāvs pulks medicīnas darbinieku, kuri gan uzklausīja kolēģu uzrunas, gan izkliedza dažādus saukļus, atskaņoja sirēnas un svilpa, novēroja aģentūra LETA.

Veselības aprūpes jomas darbinieki ir neapmierināti ar to, ka 2020. gadā mediķu atalgojuma pieaugumam sākotnēji tika solīti 120 miljoni eiro, kas ļautu palielināt algas par 20%, bet līdz šim valdība tam iezīmējusi vien pusi no solītās summas jeb aptuveni 60 miljonus eiro.

Tāpat mediķi iebilst tam, ka 2022. gadā valsts veselības aprūpes finansējumam tiks atvēlēti vien 3,3% no prognozētā iekšzemes kopprodukta (IKP), skaidrojušas mediķus pārstāvošās organizācijas.

Atbilstoši Veselības ministrijas sniegtajai informācijai, valsts budžeta izdevumi veselības aprūpes nozares finansējumam 2019. gadā ir 3,9% no IKP. Vidēji Eiropas Savienībā valsts veselības aprūpei atvēl 7% no IKP, bet Lietuvā un Igaunijā - vairāk par 5% no IKP.

Nepanākot vienošanos par atalgojuma garantiju izpildi, mediķi plāno turpināt protestēt un visā Latvijā rīkos akciju "Nolaid karogu, iededz sveci!", no 8. novembra līdz 13. novembrim lielākajām slimnīcām, ģimenes ārstu praksēm un citiem aizdedzot sveces, kā arī pusmastā nolaižot valsts karogu.

Bez ārstniecības un ambulatorajām iestādēm akcijā aicinās piedalīties arī sabiedrību. Tiks rīkotas arī solidarizācijas akcijas sociālajos medijos.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) paudusi, ka Eiropas Komisijas un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) jaunākie ieteikumi Latvijai paredz būtisku valsts finansējuma palielināšanu veselības aprūpei, lai uzlabotu tās pieejamību un kvalitāti, bet valdība to ignorējot.

Veselības aprūpes nozares darbinieki turpina uzstāt uz nepieciešamību algu palielināšanai piešķirt visu iepriekš solīto finansējumu.

Pēc šodienas akcijas, mediķu organizācijas ir apņēmušās turpināt protesta akcijas. No šodienas sāksies "Nolaid karogu, iededz sveci!", papildus šai iniciatīvai, mediķi ir arī apņēmušies ierosināt Saeimas atlaišanu.

Ja Saeima 14. novembrī nobalsos par esošo budžetu, nepaaugstinot finansējumu veselības aprūpes nozarei, tad tiks sākta parakstu vākšana par priekšlaicīgu Saeimas atlaišanu, uzsvēris LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris, piebilstot, ka parakstu vākšana notiks elektroniski.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu