Informācija, kas jāzina par bērnu rotaļlietām

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Maza bērna mantu kaste parasti sastāv no dažādām rotaļlietām. Par spīti visam, ikvienai bērna mantai jābūt drošai. Mazi bērni pasauli atklāj ne tikai ar taustes un redzes palīdzību, bet arī ar garšas palīdzību, tādēļ jāpievērš uzmanība tam, lai rotaļlieta būtu piemērota gan vecumam, gan interesēm, gan spējām.

Lai Jums nebūtu jāuztraucas par drošību, esam apkopojuši informāciju, kas jāzina, par bērnu rotaļlietām.

Visām rotaļlietām jāatbilst drošības prasībām

Pirmkārt, izvērtējiet, kur Jūs iegādājaties rotaļlietas - tās noteikti jāpērk uzticamā veikalā (uzzināt vairāk), citādāk varat iegūt savā īpašumā viltojumu. Negodīgus tirgotājus neuztrauc drošības prasības, tādēļ esiet uzmanīgi!

Tāpat pārliecinieties, ka ikviena rotaļlieta, ko iegādājaties, ir marķēta ar CE zīmi. Tas apliecina, ka izstrādājums atbilst Eiropas Savienības drošuma prasībām, kas ir vienas no stingrākajām prasībām pasaulē.

Baterijas nodalījumam jābūt noslēgtam

Ja rotaļlieta darbojas ar bateriju palīdzību, Jums obligāti jāpārliecinās, ka bateriju nodalījums ir nostiprināts, un to var attaisīt tikai ar speciāliem, šim mērķim paredzētiem instrumentiem.

Mūsdienās zināmi vairāki gadījumi, kad vai bērni norijuši baterijas – tas nozīmē, ka šīs baterijas ir bijis viegli izņemt no rotaļlietas vai arī tās atradušās bērnam pieejamā vietā. Tas ir ļoti bīstami, jo, baterijai organismā sadaloties, var izdalīties ķīmiskas vielas, kas var novest pie letāla iznākuma. Tieši šī iemesla dēļ daudzi dod priekšroku tādām rotaļlietām kā puzles, kurām nav nepieciešamas baterijas.

Katrai rotaļlietai ir vecuma ierobežojums

Pirms izvēlaties bērnam mantu, rūpīgi izpētiet, vai tā atbilst bērna vecumam, spējām un prasmju līmenim. Tas jādara gan bērna attīstības, gan drošuma dēļ. Katrai rotaļlietai ir savas īpatnības un katra no tām attīsta citādākas prasmes, taču tas nenozīmē, ka būtu jāiegādājas tikai mācību rotaļlietas.

Īpaši jāseko līdzi tam, vai uz rotaļlietas iepakojuma marķējuma ir simbols 0-3 gadi vai teksts "nav piemērots bērniem, kas jaunāki par 36 mēnešiem", kas parasti kombinēti ar informāciju par iespējamiem riskiem. Šāda informācija visbiežāk ir uz puzlēm, taču neuztraucieties, ja vēlējāties nopirkt mazam bērnam tieši to - plaša pužļu izvēle ikvienam bērnam pieejama 220.lv, apskatiet to un izvēlieties tādu, kam ir lieli gabaliņi.

Rotaļlietu detaļām jābūt piestiprinātām

Daudzos gadījumos bērni mēdz noraut rotaļlietu detaļas, nodarot sev kaitējumu. Pirms dodiet bērnam rotaļlietu, pārliecinieties, ka tās detaļas turas stingri un ir pietiekami labi piestiprinātas. Šajā gadījumā, apzinoties, ka maziem bērniem patīk visu nogaršot, vajadzētu pievērt uzmanību arī tam, lai rotaļlieta būtu ražota no izejvielām, kas nav kaitīgas bērna veselībai.

Rotaļlietas ir jāpārbauda gan pirms, gan periodiski arī pēc to iegādes

Katrai rotaļlietai ir pievienota lietošanas pamācība un brīdinājumi valsts valodā. Par rotaļlietas drošību un atbilstību ir atbildīgs ne tikai ražotājs, bet arī importētājs un izplatītājs. Tāpat par drošību atbild tas, kas rotaļlietu iegādājies un nodevis bērna rokās, tādēļ periodiski pārbaudiet, ar ko rotaļājas Jūsu bērns. Arī tad, ja esat iegādājušies, piemēram, galda spēles interneta veikalā, Jums jāpārbauda, vai šī spēle ir atbilstoša bērna vecumam un spējām. Ja nē – tā nedrīkst būt pieejama bērnam!

Iespējams, Jūsu bērna mantu kastē ir arī kāda rotaļlieta, par kuras eksistenci un nedrošumu nemaz nenojaušat. Apskatiet, vai rotaļlietām nav bojājumu, kas varētu izraisīt sīku daļiņu atdalīšanos. No saplīsušām rotaļlietām jāatbrīvojas nekavējoties. Gadījumā, ja rotaļlieta nav saplīsusi, bet gan izrādās nedroša, noteikti par to ziņojiet ražotājam vai Patērētāju tiesību aizsardzības centram.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu