Atvadīšanās no Džemmas Skulmes notiks Doma baznīcā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Māksliniece Džemma Skulme.
Māksliniece Džemma Skulme. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Atvadīšanās no mūžībā aizgājušās mākslinieces Džemmas Skulmes un piemiņas dievkalpojums notiks 16. novembrī, plkst. 15 Rīgas Doma baznīcā, informēja Kultūras ministrijas pārstāve Lita Kokale.

Cienot piederīgo vēlmi, atvadīšanās apmeklētāji tiek aicināti nenest ziedus un vainagus. Dievnams būs atvērts no plkst. 13.30. Līdz dievkalpojumam būs iespēja iedegt sveci, kopīgi kavēties domās un muzikālos priekšnesumos, godājot Skulmes piemiņu. Dievkalpojums Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskapa Jāņa Vanaga vadībā sāksies plkst. 15.

Skulme dzimusi 1925. gada 20. septembrī gleznotāja Oto Skulmes un tēlnieces Martas Skulmes ģimenē. 1949. gadā viņa absolvējusi Latvijas valsts Mākslas akadēmijas, kas tagad nes Latvijas Mākslas akadēmijas vārdu, Monumentālās glezniecības nodaļu. Tāpat 1949. gadā Skulme sākusi piedalīties izstādēs, strādājusi monumentālās glezniecības, plakātu mākslas, grāmatu mākslas jomā.

Džemma Skulme bija Latvijas Mākslinieku savienības vadītāja no 1977. līdz 1992. gadam. Viņas demokrātiskais, mērķtiecīgais un moderno mākslu atbalstošais vadības stils ļāva uzplaukt Mākslas dienām, veicināja moderno tendenču klātbūtni oficiālajā mākslā, tostarp leģendāro izstādi Daba. Vide. Cilvēks (1984).

Skulme bija nozīmīga sabiedriska darbiniece. Māksliniece līdzdarbojās Atmodas kustībā, 1988. gadā bija starp Latvijas Tautas frontes (LTF) veidotājiem. No 1984. līdz 1991. gadam kā M. Gorbačova pārbūves laika PSRS Augstākās padomes un PSRS Tautas deputāte devusi lielu ieguldījumu demokrātisko pārmaiņu procesos.

Gleznotāja ir vairāku prēmiju un apbalvojumu laureāte, apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni, saņēmusi arī Ministru kabineta balvu par izcilu devumu Latvijas mākslas un sabiedriskajā dzīvē.

Skulme mūžībā devās 9. novembra rītā 94 gadu vecumā.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu