"Grūda uz zemes un noveda līdz asarām." Sievietes Krievijas profesora-slepkavas Sokolova dzīvē (1)

Oļegs Sokolovs. Foto: OLGA MALTSEVA / AFP
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Sestdien, 9. novembrī, pasaules medijus pāršalca šokējoša ziņa - no Moikas upes Santpēterburgā tika izvilkts universitātes pasniedzējs un vēsturnieks Oļegs Sokolovs, kura mugursomā pēc tam atrastas nogrieztas sievietes rokas, kas, kā izrādījās, piederēja viņa bijušajai studentei, ar kuru, visticamāk, viņu saistījušas tuvas attiecības. Nu izmeklēšana atrod arvien jaunas liecības par to, ka Sokolovs ir jau iepriekš bijis vardarbīgs.

Par nogalinātās Anastasijas Ješčenko pēdējām dzīves stundām Krievijas televīzijā stāstījis viņas brālis Sergejs, ar kuru nogalinātā pēdējo reizi sarunājās tajā pašā naktī, kad viņu brutāli noslepkavoja.

"Viņa bija aizelsusies un raudāja," stāstījis sievietes brālis.

Anastasija brālim esot atklājusi, ka grasās ar Oļegu Sokolovu doties uz kopīga drauga dzimšanas dienas svinībām. Profesors esot asi reaģējis uz sievietes vēlmi doties izklaidēties, izteicis dažādas aizskarošas replikas un nosaucis viņu par nepateicīgu. Tad vīrietis Anastasiju ir pagrūdis un viņa kritienā ir atsitusi galvu pret grīdu. Tieši pēc šī incidenta Ješčenko piezvanījusi brālim, lai ziņotu, ka atgriezīsies kopmītnēs, taču izlēmusi, ka viņa dosies atpakaļ uz dzīvokli savākt savas mantas.

Šis zvans noticis vienos naktī. Kad Sergejs pēc 40 minūtēm atzvanījis savai māsai, viņa viņu pārliecinājusi, ka abi ir salabuši. Uz brāļa trešo zvanu no rīta Anastasija vairs neatbildēja, taču Sergejs tam neesot piešķīris pārlieku lielu uzmanību, jo abi esot pietiekoši bieži kašķējušies.

» Vēsturnieks, kuru izvilka no upes ar nogrieztām sievietes rokām somā, šovasar pabijis Latvijā

Lai arī vēturnieks apgalvojis, ka slepkavības naktī nogalināta maģistrantūras studente Anastasija Ješčenko viņam esot uzbrukusi ar nazi, 63 gadus vecā Sanktpēterburgas Valsts universitātes pasniedzēja un vēsturnieka Oļega Sokolova kaimiņi sarunā ar laikraksta "Moskovskij Komsomoļec" žurnālistiem atklājuši, ka nekad nav redzējuši, kā nogalinātā Anastasija Ješčenko izrāda jebkādu agresiju. Kaimiņi gan stāstījuši, ka ir zinājuši par vardarbību, kuru nācies piedzīvot profesora dzīvesbiedrei.

Sokolova dzīvokļa durvis.
Sokolova dzīvokļa durvis. Foto: ANATOLY MALTSEV / EPA

"Varu liecināt – nekādas vardarbības no viņas puses nebija. Varēja dzirdēt, kā viņa raud un lūdzas tad, kad viņš viņu no visa spēka grūda uz zemes," izdevumam stāstījusi Sokolova kaimiņiene.

Viņa šajā mājā dzīvot jau sen un no bērnības atcerējusies, kā Sokolovs "rīkojis skaļas ballītes, kas bieži beigušās ar strīdiem un kautiņiem". Pietiekami bieži nācies izsaukt arī policiju.

Slepkavības naktī kāds cits no profesora kaimiņiem esot no viņa dzīvokļa dzirdējis "ļoti pazemojošus vārdus". Kaimiņi atklājuši, ka Sokolovs pēdējā laikā esot ļoti daudz dzēris un staigājis apkārt "niknuma pilns".

"Ar šādu raksturu alkohols kļūst īpaši bīstams, tas kļūst par ieroci," minējusi kaimiņiene.

Tikmēr Krievijas Izmeklēšanas komisijas vadība ir sākusi izmeklēt masu mediju atspoguļotos stāstus par to, ka Oļegs Sokolovs ir iepriekš bijis vardarbīgs pret kādu citu studenti - par to otrdien, 12. novembrī, portālam "Lenta" vēstīja izmeklēšanas oficiālā pārstāve Svetlana Petrenko.

Viņa atklājusi, ka lēmums par baumu pārbaudīšanu nācis no Krievijas Federācijas Izmeklēšanas komitejas priekšnieka Aleksandra Bastrikjana. Pēc pārbaudes rezultātiem tiks pieņemti tālākie procesuālie lēmumi. Lietai piesaistīti pieredzējuši izmeklēšanas komitejas kriminālizmeklētāji.

Ticis ziņots, ka 2008. gadā, Maskavā, kāda no Sokolova studentēm apsūdzējusi pasniedzēju īpaši nežēlīgā piekaušanā. Abi esot bijuši tuvās attiecībās, taču tad, kad sieviete izteikusi vēlmi šķirties, vīrietis esot viņu piesējis pie krēsla un stundas garumā brutāli sitis, kā arī draudējis viņu izkropļot un nogalināt.

Tikmēr Krasnodarskas novada iedzīvotāji ir sākuši ziedojumu vākšanu nogalinātās Anastasijas Ješčenko ģimenes atbalstam, vēsta portāls "TASS". Ticis uzsvērts, ka tā ir iedzīvotāju pašu iniciatīva un nogalinātās sievietes saime - vecāki, vecvecāki un brālis - nav to lūguši.

Portāls "Apollo" jau vēstīja, ka sestdienas, 9. novembra, rītā Krievijas pilsētā Sanktpēterburgā no upes izvilkts Sanktpēterburgas Valsts universitātes pasniedzējs un vēsturnieks Oļegs Sokolovs, kura mugursomā pēc tam atrastas nogrieztas sievietes rokas. Sokolovs ir galvenais aizdomās turamais absolventes Anastasijas Ješčenko slepkavībā un upē viņš atradies, jo, iespējams, vēlējies izdarīt pašnāvību, vēsta portāls "Postimees".

Sanktpēterburgas Valsts universitātes asociētais profesors, vēstures zinātņu katedras vadītājs Oļegs Sokolovs, kurš tiek turēts aizdomās par 24 gadus vecās absolventes Anastasijas Ješčenko nogalināšanu, tūristu aizsegā ar sievietes fragmentiem mugursomā gatavojies izdarīt pašnāvību.

Pēc Sokolova teiktā viņa rīcība tiktu paskaidrota ar vēstuli, ko viņš atstājis mājās kopā ar testamentu.

Iespējams, studente Jesčenko tika nošauta no tuva attāluma 7. novembrī Sokolova dzīvoklī. Viņi abi dzīvoja kopā. Slepkavības motīvs varētu būt meitenes naidīgās attiecības ar vēsturnieka meitām.

Pēc mīļotās nonāvēšanas Sokolovs jau nākamajā dienā, 8. novembrī, pie sevis uzņēmis viesus, slēpjot mirušās ķermeni. Sestdien vīrietis nolēma atbrīvoties no līķa un nopirka zāģi, lai to sadalītu. Procesa laikā viņš piedzīvojis krampjus un apreibinājies ar alkoholu.

Foto: OLGA MALTSEVA / AFP

Saskaņā ar avotu teikto, 9. novembra naktī viņš iemeta somu ar meitenes kājām upē, un no rīta pats Sokolovs tika izvilkts no upes ar upura rokām mugursomā.

» Publicēts video, kurā bēdīgi slavenais Sanktpēterburgas profesors izmet upē savas studentes mirstīgās atliekas

Pēc dažu avotu teiktā viņš mēģinājis sievietes fragmentus noslīcināt, taču neveiksmīgi. Saskaņā ar citiem avotiem skolotājs jau bija ļoti piedzēries un iekrita ūdenī. Pasniedzējs dzīvoja pāri ceļam pie krastmalas.

Sanktpēterburgas Valsts universitātes studenti sacīja vietējiem medijiem, ka Sokolovs "vienmēr bija nedaudz impulsīvs", bet "nebija nekādu satraucošu starpgadījumu", un izteica cerību, ka informācija par viņa līdzdalību slepkavībā ir aplama.

Citu viedokli sniedz kāds cits absolvents. "Viņš ir traks, uzskatīja sevi par Napoleona reinkarnāciju. Viņš tiešām bija tirāns. Visi viņu uzskatīja par slimu cilvēku," pavēstīja Vēstures fakultātes absolvents.

Vēsturnieks Jevgeņijs Ponaseņkovs, kuram bija konflikts ar pasniedzēju Sokolovu par viņa apsūdzībām par plaģiātu, runāja arī par Sokolova mīlestību pret "morālo rekonstrukciju".

"Viņš teica, ka ir dēls Napaleonam. Viņš ir traks," atzīmējis Ponaseņkovs, minot, ka brīdinājis Sanktpēterburgas Valsts universitātes vadību par Sokolova "izturēšanos" un atkārtoti lūdza viņu atlaist, taču neviens neuzklausīja viņa argumentus.

2018. gadā viens no studentiem, ar kuru Sokolovam arī bija ciešas attiecības, uzrakstīja paziņojumu pret viņu, apsūdzot viņu par nežēlīgu piekaušanu. Meitene stāstīja, ka vēsturniece tikusi piesieta pie krēsla un viņai draudēts izkropļot seju ar degošu dzelzi, un, mēģinot aizbēgt, viņš mēģinājis viņu nožņaugt.

"Visi zināja, ka viņš dzīvo kopā ar Anastasiju. Visa universitāte zināja, ka viņš viņu pavedināja, ka viņi dzīvo kopā. Es teicu, ka būs tāpat kā ar to meiteni, kuru viņš sita īrētā dzīvoklī. Es jautāju rektoram un dekānam - atlaist viņu, lai viņi sazinās ar šo meiteni - viņi mani neklausīja," sacīja Ponaseņkovs.

Turklāt pagājušajā gadā Sokolova lekcijā tika piekauts students, kurš viņam uzdeva jautājumu par plaģiātu. Universitātes ētikas komisija tikai nosodīja skolotāju, sakot, ka pasniedzējs ir sabojājis universitātes tēlu.

Bijušais Sokolova students un kursabiedrs Ješčenko Vasilijs Kuņins sestdien, 9. novembrī, sociālajā tīklā "Facebook" rakstīja, ka pasniedzējs "jau iepriekš parādīja neiecietības un ārprātības pazīmes".

Kuņins pieminēja tās pašas epizodes - uzbrukumu studentam un meitenes piekaušanu.

Foto: EPA/Scanpix

Vēstures zinātņu doktors, Krievijas Zinātņu akadēmijas Dienvidu zinātniskā centra kazaku laboratorijas vadītājs, profesors Andrejs Veņkovs, runājot par Sokolovu, atzīmēja, ka viņš "ir devis milzīgu ieguldījumu mūsu zinātnes attīstībā," bet "visu to laiku viņš spēlēja rekonstrukcijas un visu mūžu bija izlicies, pastāvīgi parādoties Napoleona ģenerāļa tērpā un pieprasījis, lai viņu uzrunātu kā Napoleonu."

"Viņš izturējās kā karā. No Eiropas Dzīvnieku aizsardzības biedrības pret viņu bija pretenzijas, jo pilsētā jājis ar zirgu," stāstīja Veņkovs.

Pēc Dmitrija "Goļina" Pučkova teiktā nesen Sokolovam tika izvirzītas apsūdzības par plaģiātu.

Pēc baumām par slepkavību Sokolova vārds pazuda no Krievijas Militārā vēstures biedrības zinātniskās padomes locekļu saraksta. "Google" kešatmiņā joprojām ir pieejama lapas kopija, kurā norādīts, ka Sokolovs ir visas Krievijas militāri vēsturiskās sociālās kustības prezidents.

Savukārt Krievijas Militārā vēstures biedrības zinātniskās padomes priekšsēdētāja padomniece Irina Kaznačeva sacīja, ka Sokolovs nav organizācijas biedrs.

"Sokolova vārdu dzirdu pirmo reizi. Kad viņi par to rakstīja, es nesapratu, kā viņš ir piesaistīts mums. Tagad mēs cenšamies sazināties ar zinātniskās padomes priekšsēdētāju Vladimiru Čurovu," viņa sacīja. Kaznačeva skaidroja, ka zinātniskajā padomē ir daudz dažādu zinātnieku, jo militārvēsturiskās sabiedrības galvenais uzdevums ir konsolidēt militāros vēsturniekus, kuri raksta vai runā par attiecīgo tēmu.

Kā pavēstīja avoti, kāds garāmgājējs sestdienas rītā pamanījis Moikas upē 63 gadus veco Sokolovu. Viņu no ūdens izcēluši glābēji, bet kad atvēruši viņa mugursomu, atraduši tur cilvēka rokas.

"Kamēr viņu hospitalizēja ar pārsalšanu un alkohola reibumu, dzīvoklī tika veikta kratīšana, kurā tika atrasti ķermeņa fragmenti un zāģis," pavēstīja avots.

Pēc vienas no versijām, Sokolovs nejauši iegāzies Moikā, kad dzērumā mēģinājis atbrīvoties no nogrieztajām rokām.

» No upes izvelk Sanktpēterburgas universitātes pasniedzēju ar nogrieztām sievietes rokām mugursomā

Pēc sākotnējiem datiem, slepkavības upuris ir Sokolova absolvente, kura dzimusi 1995. gadā un ar kuru viņš dzīvojis kopā un pētījis Francijas vēsturi.

63 gadus vecais vēstures pasniedzējs un Napoleona eksperts, kurš 2003. gadā saņēmis Francijas Goda Leģiona ordeni, sestdien tika izvilkts no ledainās Moikas upes. Viņu no ūdens izcēluši glābēji, bet, kad atvēruši viņa mugursomu, atraduši tur cilvēka rokas.

"Viņš ir atzinis savu vainu," paziņoja Sokolova advokāts Aleksandrs Počujevs. Pasniedzējs nožēlojot izdarīto un sadarbojoties ar izmeklētājiem.

Izmeklētājiem Sokolovs teicis, ka nošāva savu mīļāko strīda laikā, tad nozāģēja viņai galvu, rokas un kājas, vēstīja vietējie mediji.

Policija Sokolova dzīvoklī atrada 24 gadus vecās Anastasijas Ješčenko līķa fragmentus un asiņainu zāģi. Sokolovs kopā ar savu bijušo studenti ir sarakstījis vairākus darbus.

Advokāts pieļāva, ka Sokolovs, kurš slimnīcā ārstē ķermeņa atdzišanu, nozieguma brīdī bijis stresa vai emocionālas nestabilitātes stāvoklī. "Viņš tomēr ir gados vecāks cilvēks," teica Počujevs.

Tiek pieļauts, ka Sokolovs nejauši iegāzies Moikā, kad dzērumā mēģinājis atbrīvoties no nogrieztajām rokām.

Tiek ziņots, ka pēc atbrīvošanās no līķa Sokolovs plānojis uzvilkt Napoleona tērpu un izdarīt pašnāvību Petropavlovskas cietoksnī.

Sokolovs pasniedza Sanktpēterburgas Valsts universitātē, kuru savulaik beidzis arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins, un bijis pietuvināts Krievijas varas eliti.

Viņš bijis pasniedzējs arī Parīzes Sorbonnas Universitātē, kā arī sarakstījis vairākas grāmatas par franču imperatoru Napoleonu Bonapartu, bijis vēstures konsultants vairākām filmām un piedalījies vēsturiskos Napoleona laika karu inscenējumos.

Gan Sokolovs, gan Ješčenko studēja Francijas vēsturi, un viņiem patika vēsturiski kostīmi, Sokolovam parasti tērpjoties kā Napoleonam.

Kāds Sokolova kolēģis viņu raksturoja kā aizrautīgu sava darba entuziastu, bet vienlaikus emocionāli nestabilu personu, kurš pārāk daudz lietojis alkoholu.

Universitātē pasniedzēja attiecības ar studenti bijušas "visiem zināms noslēpums".

Daudzi tagad pauž neapmierinātību, ka amatpersonas, jo īpaši universitātes vadība, nav reaģējusi uz Sokolova nereti agresīvo rīcību.

Medijos izskanējis, ka 2008. gadā Sokolovs piekāvis un draudējis nogalināt citu sievieti, bet nekad par to nav bijis oficiāli apsūdzēts.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu